Как се обединяват пчелните семейства? За качественото функциониране на пчелина,

...
Как се обединяват пчелните семейства? За качественото функциониране на пчелина,
Коментари Харесай

Как се обединяват пчелните семейства?

Как се сплотяват пчелните фамилии? За качественото действие на пчелина, пчеларят би трябвало да вземе поради доста фактори. Той би трябвало да прави навреме цялата работа по грижата за кошерите, пчелите, предотвратяването на болести и приготвянето на храна.

Важна част от работата на пчеларя е процесът на сливане на пчелните фамилии. Това спомага за укрепването на обособените фамилии и за по-високата им работливост. Процесът на сливане на пчелите се реализира със следните цели:

  • Създаване на ново мощно семейство. Това е главната цел, преследвана от пчеларите. Силното пчелно семейство се грижи по-добре за кошера и събира нужното количество хранителни ресурси. То е по-здраво и елементарно устоя на студените зими.
  • Подобряване на продуктивността на пчелния кошер. Обединяването на няколко по-слаби пчелни фамилии има много огромна изгода за пчеларя. В резултат на това полученото ново по-голямо пчелно семейство създава повече мед. Освен това, по-силното семейство се грижи единствено за себе си и пчеларят е улеснен в последващите грижи.
  • Създаване на мощни фамилии преди пашата. За задачата се прибавят отводки в обещано пчелно семейство. Процедурата се прави преди медосбора.

Как се сплотяват пчелните фамилии – о сновни правила

За да бъде процедурата сполучлива, би трябвало да се вземат поради няколко фактора. В взаимозависимост от времето на годината и положението на пчелите се употребяват разнообразни способи за сливане.

По-добре е да се правят дейностите по сливане преди основната паша. По това време пчелите са по-благосклонни и не демонстрират явна експанзия към новите пчели. Като предписание би трябвало да знаем, че по-слабото пчелно семейство се реалокират в по-силното. Ако в слабото семейство към момента има пчела майка, тя се убива.

Всички действия се организират вечер. Преди самото сливане би трябвало да уеднаквите миризмата в двете фамилии. Може да полвате ракия, лук или някакъв различен благоуханен артикул. Много уместно средство за уеднаквяване на миризмата на 2 пчелни фамилии е примамката за рояци. Така да вземем за пример може да полвате стръв за пчелни рояци Ванков Рой , която работи сносно в тази ситуация. Добрата вест е, че сами може да си извършите нужното ви количество. Ето по какъв начин да създадем стръв за рояци ВанковРой и по какъв начин да я употребяваме .

Ако по някаква причина имате осиротяло пчелно семейство или търтовка, обединяването с друго семейство е метода да спасите пчелите. В този случай може да пандизите майката на главното семейство с подобаващ похлупак за двадесет и четири часа. Що се отнася до осиротялото семейство (или търтовката), то се държи в хладно помещение за 24 часа, а по-късно се пристъпва към сливане. За да се избегнат борби , пчелите би трябвало да бъдат добре опушени.

За да обедините сполучливо две фамилии през есента, използвайте елементарен вестник. Преди слагане на вестника, би трябвало да го надупчите леко. Добър резултат дава и методът с напрашаване с брашно (или пудра захар). При него всички рамки с пчели се вадят една по една и се поръсват с брашно. Практикуващите този способ настояват, че не са виждали биещи се пчели и т есе сплотяват доста добре. Много пчелари обаче не предлагат обединяването на пчели през есента.

Обединяване на пчелните фамилии

Обединяването на пчелните фамилии се прави през есента или пролетта. Най-често тази процедура се случва преди основната паша, когато две фамилии се сплотяват в едно. Ако в едно семейство липсват майка и пило, то може да се комбинира с друго семейство.

За да извършите това, премахнете непотребните и ненужни рамки. Тези рамки, на които има пчели, се слагат зад решетка. Освен това в новото семейство се слага рамка, цялостна със суха храна и захарен сироп , съдържащ капки мента. През нощта двете фамилии умерено се сплотяват.

Как се сплотяват пчелните фамилии напролет? Пчеларите считат пролетните месеци за оптимално време за сливане на фамилиите. След зимуване пчелите нямат интензивна миризма и са неприятно насочени сред кошерите. Тези фактори улесняват задачата на пчеларя и фамилиите се сплотяват безвредно.

Най-често напролет пчелите се сплотяват посредством прибавяне на пчелно семейство без майка. То се слага в мощно семейство с добра майка. Кошерът с отслабеното семейство се реалокира по-близо до кошера със мощното семейство. В този случай пчелната майка се изолира, за което се употребява елементарна мрежа. Както казахме се уеднаквяват миризмите на двете фамилии преди самото сливане.

През пролетта имаме случаи, в които да имаме слаби фамилии, заемащи към 2-3 рамки, до момента в който пчелите от мощните фамилии да заема повече от 10 рамки. В този случай може да обедините фамилиите, като поставите слабото семейство над мощното и разделите корпусите с продупчен вестник, пропит с подобаваща мощна миризма. Може да ползвате и метода с брашното.

Как се сплотяват пчелните фамилии през есента? Преди зимуването е значимо да се подсилят пчелните фамилии, с цел да могат безвредно да преживеят студеното време. Ако обединяването се прави в края на есента, можете да употребявате способи, които се употребяват напролет.

Важно е да се вземат поради мощните страни на фамилиите, които се сплотяват. Ако едното семейство е прекомерно едва, това може да повлияе на общата работливост на пчелите. Също по този начин не би трябвало да обединявате 2 пчелни фамилии едновременно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР