Как културата помага на местната икономика? Равносметката в големите градове

...
Как културата помага на местната икономика? Равносметката в големите градове
Коментари Харесай

След увеличението на парите за култура: Всеки вложен лев се възвръща трикратно

Как културата оказва помощ на локалната стопанска система? Равносметката в огромните градове - всеки лев, вложен в просвета, се възстановява трикратно.

Фестивалните градове в страната от ден на ден работят за това събитията в тях да станат забележими по света, а туристическите организации да ги трансфорат в наложителна част от продукта, който оферират. Ето и кой какъв метод е намерил.

Градовете личат по хората, а събитията навън трансформират и двете.

" Ние мислим за общинските разноски за просвета като инвестиция в икономическото развиване на града, само че и в качеството на живот ", съобщи Яна Генова, заместник-кмет по просвета на София пред Българска национална телевизия.

" Тази атмосфера е тласък бургазлии да излизат, да се разхождат в центъра на града. Винаги това е обвързвано с някаква покупка, да седнеш в заведение ", добави Дияна Саватева, зам.-кмет по просвета на Бургас.

" Всеки лев, който ние влагаме в културно наличие, се връща може би съвсем тройно в стопанската система на града ", разяснява Павел Панов, зам.-кмет по просвета на Пловдив.

Програмата на Столичната община за финансиране на културни планове поддържа хиляди създатели, с цел да доближат до публиката. Културата и креативните промишлености заемат челно място в основаването на приходите в града.

" A to Jazz " промени София по няколко съществени линии - ние променихме звученето на града. Ние към този момент имаме над 60 хиляди аудитория, доста младежи. Почти 2-3 млн. лева са приходите в локалната стопанска система, в съпътстващите бизнеси. В средносрочен и дълготраен проект към този момент имаме въздействие върху публиката, върху образованието на публиката, в смяна на нейните привички за ползване на просвета ", съобщи Петър Димитров, шеф на фестивала " А to Jazz ".

10% от туристите показват, че идват в София поради културните събития и забележителностите. Нова тактика планува ограничения за увеличението им, както и слагането на акцент и върху актуалното изкуство и привличането на повече чужденци в града.

" Вече работим от последните 3 седмици с летище " София " за повече реклама за просвета и културно завещание за момента, в който гостите кацнат на летището, значимо е и по какъв начин ги изпращаме ", добави Яна Генова, зам.-кмет по културата на София.

Обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година обърна трендовете в избора на място за културни събития.

Наред с това Античният спектакъл даде още по-големи благоприятни условия за превъзмогване на рестриктивните мерки, въведени след Коронавирус пандемията. Така до септември 2023 година приходите от хотелите в града са достигнали 33 млн. лева или толкоз, колкото са били за цялата 2022 година.

" Днес светът идва да гледа опера в Пловдив. Имаме огромно самочувствие след Европейска столица на културата, интернационалните продукции, които реализирахме и международните звезди ", разяснява Нина Найденова, шеф на Пловдивската опера.

" В пловдивския случай има нещо, което го няма в другите градове - общината не желае в края на всеки месец общинските културни институти да връщат приходите в бюджета на общината, в противен случай - ние сме дали опция на шефовете непрекъснато да влагат тези средства в възобновяване на фондовете и нови технологии. Това прави нашите музеи доста положителни, тъй като всяка година те мислят нови неща ", съобщи Павел Панов, зам.-кмет по просвета на Пловдив.

А в Бургас новите фестивали и тематични изложби вървят ръка за ръка с състезания, които са емблема на града. В този град със заниманието идва и резултатът. Не е чак толкоз значимо да мерят и да режат.

" Възвръщаемостта не е директна. Общината не прави такива събития, с цел да печели самата тя. Това трансформира образа на града, това трансформира атмосферата и е О2 за локалния бизнес ", добави Дияна Саватева.

" Градът става по-атрактивен - рекламата, която също е доста значима, ни оказва помощ за заетостта и несъмнено отношението и гостоприемството, с което бургазлии можем да се похвалим ", сподели още Румяна Гюркан, хотелиер.

А пътят към по-големи триумфи е явен - всички градове желаят да станат още по-видими пред света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР