Как изглежда параклисът Св. Йоан Летни“ над язовир Пчелина“? Вече

...
Как изглежда параклисът Св. Йоан Летни“ над язовир Пчелина“? Вече
Коментари Харесай

Историята идва при хората с помоща на технологиите

Как наподобява параклисът „ Св. Йоан Летни “ над язовир „ Пчелина “?

Вече няма потребност да отидете там персонално, с цел да намерите отговора на този въпрос. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков прегледа недействащата средновековна българска черква през очила за виртуална действителност в София тех парк през днешния ден. Там бяха показани резултатите от осъществяването на Националната научна стратегия “Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване ”.

Разработеното в границите на програмата мобилно приложение с добавена действителност предлага виртуални разходки из най-красивите антични кътчета на България – музеи, забавни места навън и даже несъществуващи към този момент исторически обекти, възобновени посредством архивни изображения.

Приложението беше демонстрирано през днешния ден задно с портала за показване и предпазване на културноисторическо завещание “Виртуален площад ”. Той обезпечава достъп до разнообразни демоверсии на научни сбирки, в това число цифров историко-географски указател на България през епохата на османското господство, данни за туристически обекти и мегалитни монументи, сбирка от славянски ръкописи и други

Платформата разполага и с модул „ Виртуална действителност “, даваща опция за разглеждане на авансово снимани виртуални разходки на разнообразни културни и исторически обекти.

Националната научна стратегия “Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “ е добър образец за мултидисциплинарни проучвания, които в днешния свят са безусловно наложителни. „ Комбинацията от нови технологии със наличие, създавано доста години преди да съществува виртуалната действителност, дава нови благоприятни условия, които имат както научно значение, по този начин и практическо приложение – могат да подкрепят обществото, туризма и стопанската система на страната “, сподели министър Денков по време на представянето. „ Това е образец, който всички би трябвало да следваме. Но, с цел да се осъществя, имаме потребност от съдействие – в тази ситуация съдействие сред Техническия университет и филантропичните научни институции в България “, уточни акад. Денков.

Програмата “Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “ се извършва в интервала 2019-2021 година с финансиране от държавния бюджет посредством Министерството на образованието и науката според Националната тактика за развиване на научните проучвания (2017-2030). Програмата се извършва от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в партньорство с Българската академия на науките и oще четири висши образователни заведения – Югозападния университет „ Неофит Рилски “, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, Шуменския университет и Техническия университет-София.

Основната цел на програмата е да бъдат създадени цифрови принадлежности за проучване, показване и разпространение на българското културноисторическо завещание, включително и основаване на осведомителни системи и платформи с включена геолокация.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР