Как изглежда битката с вируса, парализирал света, през погледа на

...
Как изглежда битката с вируса, парализирал света, през погледа на
Коментари Харесай

Битката с COVID-19 през погледа на български медици в епицентъра на заразата в Ню Йорк

Как наподобява борбата с вируса, парализирал света, през погледа на трима български медици, които са на първа линия в епицентъра на болестта в Ню Йорк?

„ Този вирус идва тихичко - не го виждаш, не го чувстваш, само че по-късно е доста безсърдечен “, споделя Петранка Стоева.

„ Страхът в хората е това, което не съм очаквал - всеки се опасява от близките, което е малко тъпо “, сподели Емил.

Те са на първа линия в битката с COVID-19 в епицентъра на болестта в Съединените щати. Петранка Стоева е здравна сестра в една от най-старите лечебни заведения в Ню Йорк - " Белвю ". Там ще закарат американския президент, в случай че нещо стане с него до момента в който е в града или дипломатите от Организация на обединените нации. Сега обаче болничното заведение е напълно отдадена на битката с инфекцията, провокирала пандемия.

" Аз ходя на работа всяка заран, ставам в 5 часа, отивам в „ Ковид юнита “ и работя с пациенти, които са в доста сериозно положение. Emergency departent, това към този момент не е спешна помощ, то е интензивно поделение “, изясни Петранка Стоева.

За 11 години като здравна сестра в незабавното Петранка признава, че пациент в никакъв случай не е умирал в ръцете й. Миналата събота в болничното заведение идва 48-годишен мъж, без други болести, който диша мъчно.

„ Интубирахме го. Снощи през целия ден се грижех за него. Като пристигнах в 7 часа да взема отчет по какъв начин е бил през нощта, споделиха ми, че 2 пъти са викали рапид респонд. Върнахме го, през целия ден беше ок. Като видиш, че някой се възвръща и си казваш - може би той ще устиска “, описа Петранка.

Пациентът обаче губи битката за живот.

„ Това в никакъв случай няма да го не помни. Никога няма да не помни сълзите на неговите деца... това не мисля, че в миналото иска ми се изтрие от съзнанието “, добави здравната сестра.

Изключения преди, в този момент това са всекидневните персонални борби на медиците на първа линия в интензивните отделения.

„ Проблемът при тези пациенти е, че няма какво да се направи повече. При естествена обстановка, в случай че изпускаш един пациент, може да помислиш и да видиш има ли нещо, което не си направил, което може да се промени или усъвършенства, с цел да се стабилизира пациентът “, съобщи доктор Александър Латев.

Доктор Александър Латев работи от 8 години като доктор в няколко лечебни заведения в Ню Йорк . Тази в Бронкс е една от най-тежко засегнатите - фрагментите от вътре демонстрират цялостните кревати, даже и в операционните.

„ Има пациенти, които в началото се стабилизират и се усещат по-добре, и по-късно имат инфекциозен развой една седмица по-късно и тогава стават доста по-тежко заболели, което е необичайно, тъй като по принцип не се подобряваш преди да се влошиш повторно “, добави доктор Латев.

„ Просто е мъчно да се поддържа вярата за такива хора, тъй като такива хора, които попадат на вентилатор и бъдат интубирани - това са най-тежко болните “, сподели доктор Емил Михайлов.

Доктор Емил Михайлов е анестезиолог от 1997 година . Сега практикува в две лечебни заведения в Ню Джърси - едно от огромните огнища в Съединени американски щати. И до момента в който всички планови интервенции са спрени, доктор Михайлов работи в интензивното като прави интубации.

„ Около 30% от тези пациенти, вероятно след 5 до 10 дни, махаме ги от вентилатор, стартират да дишат свободно и вероятно към 20% от всички тия пациенти, които са пристигнали и имат потребност да бъдат интубирани, единствено 20% остават живи “, добави доктор Михайлов.

Едва 20 %... Коронавирусът покосавя бързо и, съгласно лекарите, не дискриминира по възраст, пол или други болести.

„ Този вирус идва тихичко - не го виждаш, не го чувстваш, само че по-късно е доста безсърдечен, доста безсърдечен “, съобщи здравната сестра Петранка.

За медиците на първа линия остават най-тежките моменти - да оповестят на околните за загубата и да им обезпечат най-малко виртуално прощаване.

„ Слагам пердето и приказвах с неговите близки на фейстайм...но те нищо не могат да...Те виждат единствено човек с доста машини към него. Това е най-тежката част, тъй като ги виждаш, те плачат, не могат да се сбогуват с него. Това е най-тежкото и ние сме тези, които сме му фамилията и фамилията на неговото семейство “, добави Петранка.

Въпреки тежките наряди и мрачните дни и лекарите, и управляващите в Ню Йорк споделят, че има светлина в тунела.

„ Новите пациенти, които идват от незабавното в интензивното, са доста по-малко “, изясни доктор Александър Латев.

Много от тези хора работят на 12-15 часови смени, 7-8-9 дни подред, без отмора, тъй като обстановката го изисква. Няма задоволително лекари, няма задоволително болнични кревати, наподобява, че обстановката с респиратори, защитни средства стартира да се усъвършенства, само че както чухме от разказите на тези лекари и медицински сестри - нищо не е както преди.

Дори да имат защитни материали не ги употребяват както са ги употребявали преди - след всеки пациент - изхвърлят и поставят нова, а употребяват по един дневно, което усилва риска от болест за самите тях. И все пак - те не напущат поста си на първа линия в битката си с тази подла болест.

„ Като се прибера в къщи, смъквам си облеклата и отивам да се изкъпя и не желая никой да ме допира. След това, естествено, имам семейство и контактуваме - аз нормално виждам да съблюдавам някаква отдалеченост и когато децата идват да ме прегръщат, им споделям - обръщайте се на другата страна, тъй като е най-важното да си предпазваме лицето, тъй като от там идва тази болест “, сподели доктор Емил Михайлов.

„ Ти изобщо не мислиш за себе си, като отиваш и се грижиш за тези хора, изобщо. Аз като отида, не знам какво е това - дали е някакъв механизъм, който мен да ме защищава, изобщо не мисля, че е Коронавирус, дали аз ще го взема - такова нещо не ми минава през главата, когато работя. Но най-тежкото е, когато се прибирам в къщи и когато някой почине в моите ръце “, показа Петранка.

Те получават всяка нощ овации от нюйоркчани, само че биха предпочели нещо друго - всички да съблюдаваме ограниченията. За да не се сблъскваме с тяхната действителност, която ние гледаме единствено по малкия екран.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 097 73 52 190 Света 2 698 521 62 805 188 873 739 971 Заразени* Нови Починали България 1 097 73 52 Света 2 698 521 62 805 188 873
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР