Как хората от затворените бизнеси ще си получат обезщетението от

...
Как хората от затворените бизнеси ще си получат обезщетението от
Коментари Харесай

356 000 са засегнатите от вчерашната заповед, за 50 000 са предвидени по 24 лева на ден

Как хората от затворените бизнеси ще си получат компенсацията от 24 лв. дневно? И кои ще са щастливците измежду 50-те хиляди, за които стига гласуваната помощ, от правоимащите 356 000 души? Част от тях ще могат да ги получат за Коледа, а други - след това, стана ясно от обясненията на обществения министър. Ето изискванията:

„ Хората, които излизат в неплатен отпуск за интервала на би трябвало да подадат заявление към работодателя си като посочат датата, от която излизат в отпуск и банковата си сметка. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева на ден, за които приказваме като работодателите пък би трябвало да предадат тези описи в бюрата по труда. Тази помощ е планувана за към 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, тъй като имаше въведени разнообразни ограничавания на локално равнище. Стараем се помощта да доближи до всички. Разглеждаме разнообразни варианти и проблеми ". Това съобщи пред Нова телевизия общественият министър Деница Сачева, съобщи БГНЕС.

Тя уточни, че тази помощ е планувана за към 50 хиляди души и че може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).

Сачева заяви, че 356 хиляди души са наранени от издадената през вчерашния ден заповед и увери, че общественото министерство има подготвеност да разшири средствата планувани за поддръжка.

Парите ще бъдат получени от хората в границите на 10 - 12 дни, сподели министър Сачева и посочи - не от подаването на заявката, а след приключване на неплатения им отпуск.

Само част от засегнатите от ограниченията хора ще получат пари за Коледа, призна министър Сачева.

Тя съобщи, че в случай че служащите имат проблем с работодателите по отношение на обработката и напредването на документите, могат да подадат тъжба към министерството.

„ Тези 24 лева на ден съставляват скица – 80/0, тъй като те съставляват 80% от минималната работна заплата и работодателят не взе участие. Всеки шеф има опцията да комбинира разнообразни ограничения. Той би могъл да употребява и схемата 80/20 за част от своя личен състав “, разясни Сачева.

За хора на цивилен контракт

„ Мярката за гледане на деца до 14 година възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този миг не могат да работят, тъй като би трябвало да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610 лева Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда “, добави министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна претовареност, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лева

" Съветвам всеки, който има съответни въпроси или да се обади на телефона в министерството за жители или да потърси информация в бюрата по труда и дирекция " Социално подкрепяне ", добави министърът, във връзка вариантите за прилагане на помощи.

За заведенията за хранене и заведенията

„ Колегата Лъчезар Борисов още през вчерашния ден организира срещи с работодателите. Обсъждат се две варианти. Или да се изплащат закрепени разноски или сред 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е съвсем 3 милиарда лева, тъй че в случай че го разделим съразмерно на месеци ще бъде доста огромно число. Но съгласно мен сред 15-20% е реален вид ", сподели Сачева.

По думите на обществения министър до месец октомври равнищата на безработица у нас са били положителни - спад в продължение на 5 следващи месеца до под 7%.

„ Сега прочут растеж ще има, само че зависи по какъв начин ще протече и зимният сезон. Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е допустимо, тъй като всичко се трансформира в динамичен порядък “, сподели Сачева.

За налозите и заемите

" Различни варианти може да бъдат договаряни, само че банките споделят, че ново разсрочване на заеми и заеми ще е проблематично. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – другояче ще се натрупат задължения. Движение на пари би трябвало да има, тъй като след това ще питаме от кое място да платим пенсии, детски ", означи Сачева.

Относно COVID-хотелите, тя съобщи, че концепцията стои като запас.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР