Как функционира ваксината на Johnson & Johnson и какви са

...
Как функционира ваксината на Johnson & Johnson и какви са
Коментари Харесай

Какви са предимствата на ваксината на Johnson & Johnson?


Как действа имунизацията на Johnson & Johnson и какви са преимуществата ѝ? В Съединени американски щати към този момент имунизират с нея. А през днешния ден препаратът беше утвърден и за приложимост в Европа.

Как действа имунизацията на Johnson & Johnson?

Препаратът на Johnson & Johnson е тип векторна ваксина. Какво значи това? С помощта на вирус-носител (вектор), който е безопасен за индивида, в клетките на организма се внася генетичен материал от ковид, който там след това се развъжда. Имунната система реагира и образува антитела. Ваксината на Johnson & Johnson действа на същия принцип, както и препаратът на AstraZeneca. Единствената разлика сред тях е, че производителите употребяват разнообразни вирус-носители.

При модерния вид mРНК-ваксини, каквито са BioNTech/Pfizer и Moderna, не се инжектира вирус, а непосредствено част от генетичния материал на ковид. Тази генетична информация действа като проект за възпроизводството на коронавируси. В резултат на това се стига до имунна реакция, при която се образуват антитела.
Редакцията предлага
Какви са преимуществата на новата ваксина?

Едно от огромните преимущества на препарата на Johnson & Johnson е, че е задоволителна единствено една доза. При всички останали ваксини, позволени до този миг в Германия, са нужни две дози. Освен това тази ваксина може да се съхранява в елементарен ледник, също както и препаратът на AstraZeneca. Двете други mРНК-ваксини изискват доста по-ниски температури. Moderna - минус 20 градуса, а BioNTech/Pfizer - минус 70 градуса. Това обаче може и да се промени - преди няколко седмици BioNTech заяви, че тяхната ваксина остава постоянна и при предпазване в елементарен фризер - т.е. не са нужни безусловно минус 70 градуса. Когато се появят задоволително данни от съответни проучвания, Европейската организация по лекарствените средства (EMA) ще реши дали ще промени в изискванията за превоз и предпазване в Европа.

За кои възрастови групи е препаратът на Johnson & Johnson?

Ваксината на Johnson & Johnson към този момент получи незабавно утвърждение в Съединени американски щати за всички над 18-годишна възраст. Ваксината на Moderna в Германия също е утвърдена за прилагане от хората над 18 години, а тази на BioNTech/Pfizer - за всички над 16 години. Препоръката за AstraZeneca в Германия в началото гласеше: от 18 до 65 години. Но в това време бе изменена - в този момент тя е утвърдена и за хората над 65-годишна възраст.

Колко ефикасна е новата ваксина?

Защитата, която обезпечава еднократното имунизиране с препарата на Johnson & Johnson, е сходна с тази от AstraZeneca. Четири седмици след слагането на инжекцията била открита 66% отбрана против ковид. Това значи, че имунизираните са имали три пъти по-малко инфекции със признаци. Тежките форми на Ковид-19 са били предотвратени до 85%.

Помага ли против разновидностите?

Ваксината на Johnson & Johnson е била изпитана и върху огромен брой доброволци в Бразилия и Южна Африка. По отношение на мутиралите разновидности първите резултати от Бразилия демонстрират, че препаратът има успеваемост от 68,1%. В Южна Африка резултатът е бил от 64%. Британската ваксина на AstraZeneca има сходно висока успеваемост против английската разновидност, както и против изходния вариант на ковид. При южноафриканската разновидност неговият резултат наподобява е по-нисък, само че към момента няма точни данни по този въпрос.

Колко дълго трае отбраната?

Все още не е ясно какъв брой дълго трае защитният резултат против вируса при продукта на Johnson & Johnson, само че това важи и за всички утвърдени ваксини до този миг. В момента се организират голям брой студии по този въпрос. Неясно е също дали хора, които са били имунизирани, могат да предават вируса на други. И това е обект на разнообразни изследвания сега. Първите резултати от Израел, където към този момент се организират всеобщи имунизации сочат, че имунизираните хора са по-малко заразни.

Какви са страничните въздействия?

Най-честите странични въздействия и при четирите ваксини са нормални - болежка на мястото на инжектирането, главоболие и болки в ставите, изнемощялост или настинка. В множеството случаи тези недоволства изчезват бързо. Само хората, склонни към тежки алергични реакции или алергични към някоя от съставките на имунизацията, не би трябвало да се имунизират, гласи рекомендацията на немския институт " Роберт Кох ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР