Как Фани Уилис ръководи това, което може би е най-разпространеното съдебно дело срещу Доналд Тръмп

...
АТЛАНТА (АП) — Много преди ФБР да започне разследване на
Коментари Харесай

АТЛАНТА (АП) — Много преди ФБР да започне разследване на съхраняването на секретни документи от Доналд Тръмп или главният прокурор Мерик Гарланд да назначи специален прокурор, който да разследвайки бившия президент, Фани Уилис беше на работа.

Само един месец след прословутото телефонно обаждане на Тръмп през януари 2021 г., за да се предположи, че държавният секретар на Джорджия може да отмени загубата му на изборите, окръжният прокурор на окръг Фултън обяви, че проучва възможни незаконни „опити за влияние“ върху резултатите в това, което се превърна в едно от основните политически бойни полета на Америка. Докато изграждаше своя случай, Уилис свика парад от високопоставени свидетели пред специално голямо жури, председателстващо разследване, което беше толкова публично, че изглеждаше, че тя ще стане първият прокурор в историята на САЩ, повдигнал обвинение срещу бивш президент.

Вместо това тя изглежда готова да стане третият човек, повдигнал наказателни обвинения срещу Тръмп, надскочен от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг и специалния прокурор на Министерството на правосъдието Джак Смит. Но обвинителният акт, който Уилис може да повдигне още тази седмица, може да се окаже най-обширното дело срещу Тръмп в отговор на отчаяните му усилия да остане на власт, след като загуби от демократа Джо Байдън. А някои правни експерти казват, че това може да е едно от най-мощните дела срещу Тръмп.

„Мисля, че хората ще бъдат изненадани от нивото на подготвеност и нивото на сложност на прокуратурата“, каза Клинт Ръкър, който е бил прокурор в окръг Фултън повече от 25 години, преди да напусне през 2021 г. „Тази служба не е някаква малка затънтена провинциална организация, която бърка в топката и не знае как да си върши работата.“

Уилис не е потвърдила, че тази седмица ще бъде повдигнато обвинение, въпреки че нейните предишни коментари и подготовката за сигурност около съда на окръг Фултън предполагат, че действията може да са неизбежни. Тръмп засили критиките си към Уилис преди очакваните обвинения, наричайки 52-годишната чернокожа жена „млада жена, млада расистка в Атланта“.

Уилис отдавна отказва да коментира Обидите на Тръмп. Но тъй като кампанията му пусна реклама с яростна атака миналата седмица, тя изпрати имейл до служителите си, за да предупреди, че включва „унизителна и невярна информация“ за нея и ги инструктира да не реагират публично.

„Не можете да коментирате в по какъвто и да е начин в рекламата или всяка негативност, която може да бъде изразена срещу мен, вашите колеги, този офис през следващите дни, седмици или месеци“, написа тя. „Нямаме лични чувства към тези, които разследваме или преследваме, и не трябва да изразяваме такива. Това е бизнес, никога няма да бъде личен.“

Уилис е водил много известни наказателни преследвания, но нищо, което да се сравни с повдигането на обвинения срещу бивш президент, особено срещу такъв, който се бори с предполагаемите си врагове с интензивността на Тръмп. Очаква се тя да използва закона за повлияните от рекетьори и корумпираните организации на Джорджия или RICO, за да повдигне обвинения не само срещу бившия президент, но и към група негови съюзници за предполагаемо участие в широкомащабен заговор.

Някои хора които в крайна сметка са изправени пред обвинения, могат да оспорят обвинителния акт въз основа на факта, че са били принудени да свидетелстват пред специалното голямо жури в разследване, в което са станали мишена. В Джорджия и във федералната система голямо жури, което обвинява хора, не може да принуди показанията на мишена. Но специалното голямо жури беше инструмент за разследване и нямаше правомощия да повдига обвинения.

Уилис прекарва по-голямата част от кариерата си като помощник-окръжен прокурор в окръг Фултън и е известна както от колегите си, така и от адвокатите на защитата като невероятно талантлив съдец с дарба да общува със съдебни заседатели. Няколко години след като напусна този пост, тя се завърна като негов лидер през януари 2021 г., след като спечели ожесточена първична битка на Демократическата партия, за да измести своя предшественик и бивш ментор.

Сега разведена майка на две пораснали дъщери, Уилис беше отгледана най-вече във Вашингтон от баща й, адвокат, за когото тя каза, че е Черната пантера. Тя завършва университета Хауърд и Юридическия факултет на университета Емори четири години по-късно, избирайки да остане в Атланта, за да практикува право.

„Тя наистина е твърд либерал към престъпността, което е рядкост птица в наши дни, но мисля, че това е нейната марка,” каза професорът по право в държавния университет на Джорджия Антъни Майкъл Крейс.

Някои критици казват, че тя прекалява със законите за бандите и RICO, ненужно усложнявайки дела, които иначе биха могли да бъдат разгледани за по-малко време с по-малко ресурси, само за да получите засилените наказания, предвидени от тези закони. Девин Франклин, адвокат от Южния център за човешки права, който прекара 12 години в офиса на обществения защитник на окръг Фултън, преди да напусне миналата година, каза, че използването на тези закони води до „разказ за насилие в Атланта, който не е верен, който не е непременно отразен в данни“ и има склонност да „сензационно прави случаите“.

Също така отнема твърде много време на хората да бъдат повдигнати обвинения, след като са били арестувани, каза той, оставяйки ги да изнемогват в ужасни условия в окръга затвор, който в момента е във федерално разследване. Хората са оставени „в положение, в което не могат да принудят съдебен процес, не могат да пледират и ако имат гаранция, която не могат да платят, те на практика са заседнали в системата на окръг Фултън без законна защита,“ каза Франклин. За да илюстрира проблема, той посочи смъртта по-рано този месец на 40-годишен мъж, който беше арестуван по обвинение за кражба с взлом от втора степен през октомври и беше задържан срещу гаранция от 3000 долара.

От 3571 души в ареста в окръг Фултън в петък, 1683, или 47%, все още не са били обвинени. Франклин предложи офисът на Уилис да действа по-бързо, за да обвини хора, изправени пред сериозни обвинения. За обвинения в престъпления от по-ниско ниво, каза той, офисът й може да продължи с „обвинение“, което не изисква официално обвинение.

Тръмп наскоро нарече Атланта „престъпен“ град, където „хората страхуват се да ходят навън. Въпреки че е вярно, че в Атланта, подобно на повечето други големи градове, през последните години се наблюдава скок в тежките престъпления, тези нива са се подобрили значително.Към 5 август убийствата са намалели с 25%, изнасилванията са намалели с 56%, а утежняващите нападения са намалели е намалял с 22% в сравнение със същото време на миналата година, според данни на полицията в Атланта.

Уилис каза, че харесва статута на RICO, защото позволява на прокурорите да нарисуват по-пълна картина на предполагаемата незаконна дейност.< /p>

Нейният най-известен случай като помощник окръжен прокурор беше съдебно преследване на RICO срещу група преподаватели в държавни училища в Атланта, обвинени в схема за завишаване на резултатите от стандартизираните тестове на учениците.След седеммесечен процес журито през април 2015 г. осъди 11 от тях по обвинение за рекет.

Откакто стана окръжен прокурор, тя заведе няколко дела на RICO, някои срещу добре известни рапъри. Първият от тези дела, който влезе в съда, беше заведен в подбор на съдебни заседатели от януари и се очаква да продължи шест до девет месеца, след като свидетелските показания започнат.

Джералд Григс, президент на NAACP в Джорджия и адвокат на защитата в Атланта, който представляваше преподавател в делото за измама на теста, каза, че не винаги е съгласен с използването на закона RICO от Уилис, но смята, че е подходящо, „ако е имало схема за намеса в изборите и многобройни участници са били замесени“. Но той смята, че разследването се е проточило твърде дълго и че едно тромаво обвинение на RICO, което обхваща твърде много хора, рискува да причини ненужно напрежение на претоварената съдебна система.

„Обвинете най-добрите лица, които са го направили, " той каза. „Може би ще раздадем споразумения за имунитет на всички останали, за да свидетелстват. Нека вземем първите 10, а след това да продължим напред.“

Уилис призовава за търпение от началото на своето разследване и обича да казва, че не опитва „слаби случаи“, което означава, че обича да има много на доказателства. И Ръкър, неин бивш колега, каза, че не е изненадан, че разследването се е проточило толкова дълго, като каза, че двамата са работили всеки ден в продължение на почти две години, за да се подготвят за делото за училищна измама.

Макар че тя вероятно ще остави нейната ръчно подбрана група прокурори да се заеме с процеса, няма съмнение, че тя управлява изстрелите, каза Ръкър. При случай от такъв мащаб тя щеше да изисква хората от нейния екип да съберат и усвоят огромно количество информация и щеше да ги изпече на скара, за да се увери, че няма дупки, каза той.

„Когато тя казва неща като „Готови сме да тръгнем“, това не е самохвалство“, каза Ръкър. „Тя казва почти на всеки, който се интересува, „Вижте, ние сме готови.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР