Как единствената по рода си лековита минерална вода, с богато

...
Как единствената по рода си лековита минерална вода, с богато
Коментари Харесай

Бранд Кюстендил - нови, модерни възможности за балнео, културно-исторически и ски туризъм

Как единствената по рода си лековита минерална вода, с богато наличие на сяра, невероятните ски писти в Осоговската планина, чудесата на Кюстендил на 8000 години и неповторимите фолклорни обичаи в региона да бъдат превърнати в бранд за развиване на туризъм 4 сезона разисква през днешния ден специфичната полемика на „ Стандарт ” " Бранд Кюстендил - нови, съвременни благоприятни условия за балнео, културно-исторически и ски туризъм ".

Домакин на форума бе кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

„ Стандарт ”, община Кюстендил, Общество „ Културно завещание ” – българският представител на Европа Ностра и Националният ръб по туризъм събраха на полемика зам.-министъра на културата Чардар Георгиев, регионалния шеф инж. Александър Пандурски, народни представители от района, кметове от региона и представители на бизнеса, неправителствения бранш и научните среди, с цел да начертаят следващия районен бранд за развиване посредством културно-исторически, авантюристичен, поклоннически и балнео туризъм. Министерство на туризма е институционален сътрудник на акцията.

Сред специфичните посетители на форума бяха изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм доктор Полина Карастоянова, шефът на НИМ доцент Бони Петрунова.

Форумът се организира измежду картините на самобитния кюстендилски художник Стоян Венев, на който тази година честваме 120-та годишнина от рождението. Пред гостите бяха експонирани артефакти от съкровищницата на фонда на РИМ Кюстендил- копия на сечените в Пауталия монети, на древен фундамент за безоблачен часовник от Антична Пауталия от II- III в., на антична настолна игра- манкала. Нейният първообраз е керамичен предмет с 16 полусферични ямички, открит в енеолитно населено място край село Слатино.



Изящните Девойки „ Кюстендилска пролет “ посрещнаха гостите с питка и мед. Участниците във форума се любуваха и на зелник- кулинарното украшение на региона.

Участниците в полемиката приветства кметът инж. Атанасов.

" Кюстендил има голям потенциал- богата история, минерална вода, монументи на културата, ски дестинация. Имаме неповторимия Скакавишки водопад, както и Осоговската планина - дадености, които в цялост могат да се открият на доста малко места, освен в България, само че и по целия свят. Освен това, минералната ни вода е лековита, Кюстендил не е просто SPA дестинация, а Medical Spa, поради лечебните свойства на кюстендилската минерална вода. За страдание до този миг един от главните ни проблеми за развиването на туризма е, че не разпространяваме тези благосъстояния в нашата община, задоволително. Липсва реклама. За това благодаря за поканата от " Бранд България ", да създадем " Бранд Кюстендил ", който да бъде част от форума. " - съобщи кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

„ Трябва да сменим нашето схващане за това, по какъв начин възпитаваме децата. Трябва да намерим своето място в балнеологията и спа картата на България, съобщи регионалният шеф на Кюстендил инж. Александър Пандурски.

Имаме потребност от мастър проект, стопански, явен път който да очертае всички благоприятни условия за развиване. В Кюстендил имаме доста дадености, само че те би трябвало да намерят своята функционалност. Тогава идват резултатите, акцентира доктор Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Народния ръб по туризъм.

Зам.-министърът на културата Чавдар Георгиев препоръчада се направи маркетингова тактика на всички дадености в област Кюстендил.„ Нужно е развиването на туризма да е съчетано с икономическото развиване на града и привличането на вложители “, безапелационен бе Георгиев.

Поне три са съгласно аргументите, които спъват превръщането на Кюстендил в атрактивна туристическа дестинация, уточни Славка Бозуква-издателят на " Стандарт " и ръководител на Общество " Културно завещание " - българският представител на Европа Ностра.

Първата е неналичието на реклама. В противоположен случай Стобските пирамиди биха събирали най-малко толкоз хора, колкото Мелнишките, сподели ръководителят на Общество " Културно завещание ".

В учебниците е написано за неолитните жилища в софийския регион Слатина. Кой обаче знае за находките във село Слатино? А за царските мощи в „ Св. Георги “, попита тя.

Втората причина е неналичието на туристическа инфраструктура. Нужни са и туристически пакети, които да се оферират от туроператорите за няколко от най-атрактивните обекти от материалното и нематериалното завещание, които да добавят чудесната палитра от фестивална стратегия на града, сподели още Славка Бозукова.

Третата стъпка, която Кюстендил би трябвало незабавно да предприеме, е дигитализацията. Сайтът на община Кюстендил несъмнено има потребност от незабавна смяна, в случай че ще е портал за туристите, съобщи госпожа Бозукова. И даде съответен образец. В уеб страницата има един туристически маршрут, без атракции, без QR-кодове и 3D изображения.

Представителите на Сдружение по туризъм Кюстендил подчертаха, че работят в съдействие с община Кюстендил в реализацията на разнообразни планове, като Хисарлъка Expеrience, които целят развиването на туристическия капацитет на региона.

Общественикът и почетен жител на Кюстендил Румен Манов бе безапелационен, че би трябвало да се преодоляват несъгласията, тъй като „ ние сме дребни, а Кюстендил е безконечен “!

Това е третият районен бранд, който " Стандарт ", Общество " Културно завещание " и Националният ръб по туризъм вършат в границите на огромната идея Бранд България, издигната от вицепремиера и външен министър Мария Габриел в стратегически държавен приоритет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР