Как да запазим спокойствие във всяка конфликтна ситуация – нека

...
Как да запазим спокойствие във всяка конфликтна ситуация – нека
Коментари Харесай

Искам само спокойствие!

Как да запазим успокоение във всяка конфликтна обстановка – дано този път приказва науката!

Според американския психолог, академик и терапевт проф. Джон Готман има четири типа държание, които би трябвало да се заобикалят в такива моменти:

-да се подлага на критика характера на другите

- да се показва пренебрежение

- да се затваряме в себе си

- да играем ролята на жертва.

В разногласията няма нищо ужасно, само че в случай че не съумяваме да запазим успокоение в сложни обстановки, това единствено задълбочава казуса. И защото не сме в положение да направляваме другите, не ни остава друго с изключение на да се опитаме да променим себе си като се научим да бъдем спокойни в моменти, когато другите бушуват.

Дори и когато сме под въздействието на природата си и избрани хормони ни карат да превключим на режим „ бий или бягай ”, има какво да създадем, с цел да запазим успокоение. Например:

спрете, направете пауза и вдишайте . Това е първа помощ за парасимпатиковата нервна система, тъй като й давате опция да се успокои. Това също по този начин забавя вашите реакции, което би могло да породи някои проблеми. Но, пък минутката „ въздух ” прави мисленето по-рационално – което е вашият плюс за противопоставяне на вероятните проблеми.

Слушайте другите.  Общуването ни оказва помощ да блокираме възникването на недоразумения. Умението да слушаме, да изслушваме другите ни пази от прибързани заключения и разсъждения. Така че, опитвайте се постоянно първо да давате опция на останалите участници в напрегната обстановка да показват мнението си, изяснявайте си с въпроси до дъно какво имат поради.

Бъдете почтени.  Честността пред другите, а и пред самите вас постоянно оказва помощ против възникването на дребнави разногласия. Когато говорите умерено и на глас за проблемите, които ви безпокоят, вие самите вниквате по-добре в тях, а и не позволявате леки недоразумения да прерастват в сериозен спор.

По-тихо, по-спокойно.  Старайте се да не повишавате звук, до момента в който другите се пробват да изразят своето мнение. Високите децибели се възприемат като липса на внимание и схващане и даже като симптом на очевидна опасност. Наблюдавайте се в профил, с цел да не изгубите в разногласието себе си и обективния взор върху обстановката. Това умеене ще ви разреши оптимално бързо да решавате проблеми.

Избягвайте токсичното държание.  То трови връзките. Не допускайте прочувствено и физическо принуждение към вас, самите вие не постъпвайте с другите по този начин. Бъдете упорити за взаимното реализиране на рационални заключения. Не зацикляйте на отминали недоразумения, пазете се от  агресия – към вас и във самите вас.

Не постоянно и не от всяка обстановка може да се откри излаз независимо. Не постоянно ще можете да се справите рационално в моменти на спорове и напрежение, най-малкото, тъй като не сте в положение да контролирате реакциите на другите. Затова, най-хубавата тактика е да запазите успокоение – даже и в най-токсичните и сложни конфликти. Просто превключете мигновено на отдалеченост.

По материали от Little Things

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР