Как да се храним при депрсия – според Световната здравна

...
Как да се храним при депрсия – според Световната здравна
Коментари Харесай

Как да се храним при депрсия – подходящи и неподходящи храни

Как да се храним при депрсия – съгласно Световната здравна организация над 264 милиона души страдат от меланхолия в международен мащаб. Симптомите на меланхолия могат да включват горест, заспалост и обща загуба на интерес към живота.

Има редица способи за битка с това и диетата за меланхолия може да помогне освен на вашето психологично здраве, само че и на вашето богатство. Всъщност, изследване от 2017 година откри, че признаците на хора с умерена до тежка меланхолия се усъвършенстват, когато получават хранителни съвещания и се хранят по-здравословно в продължение на 12 седмици.

Само си представете да имате по-високи равнища на оптимизъм, сила, позитивност, фокус и по-голям интерес към живота. Е, това може да стане. Правенето на някои корекции в диетата ви може да помогне за вашата меланхолия. Но както има храни, които биха ви помогнали да преодолеете депресията, по този начин има и храни, които би трябвало да избягвате.

Храни, които оказват помощ при меланхолия

1. Мазна риба

Мазните риби като сьомга , сардини , херинга , бяла риба звук и скумрия са здравословен източник на витамин D . Изследванията демонстрират, че витамин D може да играе значима роля за контролиране на настроението и предотвратяване от меланхолия. Други изгоди за здравето включват понижаване на умората и възстановяване здравето на сърцето .

Ако изразходвате малко сила, това може да усили възможностите ви да станете раздразнителни, което може да докара до редица други отрицателни държания. И това не е прочувственият път, по който желаете да тръгнете, изключително в случай че се борите с депресията.

Получаваме по-голямата част от нашия витамин D от слънцето , само че питателните източници също са значими. Други източници включват яйчни жълтъци , говежди черен дроб и обогатени млечни артикули . Що се отнася до яйчните жълтъци, не забравяйте да ревизирате етикета, защото може да има отклонения в количеството на витамин D. Най-добре е да купувате домашни яйца.

2. Зеленчуци – по какъв начин да се храним при депрсия

Трябваше да стигнем и до зеленчуците. Спомняте ли си тези дни, когато са ви казвали да си ядете зеленчуците? Е, става известно, че е имало доста добра причина за това. Яденето на зеленчуци може да помогне, в случай че се борите с депресията.

По-тъмните листни зеленчуци съдържат фолиева киселина и е открито, че хората с меланхолия имат по-нисък хранителен банкет на фолиева киселина от тези без меланхолия .

Те също по този начин съдържат витамини А, С, Е и К, които ще ви обезпечат редица здравословни изгоди като поддържане на мозъчната функционалност и подсилване на имунната ви система.

Добавянето на малко спанак , зеле или рукола във вашата диета може да помогне за възстановяване на настроението ви. Ако не сте почитател на нито едно от тях, можете да употребявате маруля , броколи или аспержи .

3. Орехи

Омега-3 мастните киселини са превъзходен източник на протеини за поддържане на здравословен баланс на равнищата на кръвната захар . Те също се назовават ​​основни мазнини, защото за разлика от някои други субстанции, те не могат да бъдат създадени в човешкото тяло и по тази причина е значимо да ги приемате посредством храната.

Всъщност едно изследване, извършено сред 2005-2014 година, откри, че депресията се среща с 26% по-малко измежду тези, които употребяват към ¼ чаша орехи дневно . Орехите се пръскат от Омега-3 и за тях е известно, че поддържат здравето на мозъка и намаляват кръвното налягане .

Както можете да видите, включването на източник на омега-3 като орехи усъвършенства диетата при меланхолия.

4. Домашно отгледани птици – по какъв начин да се храним при депрсия

Пилетата и пуйките са значими по ред аргументи. Те освен съдържат нищожни протеини за поддържане на здравето, само че съдържат и триптофан . Тялото употребява триптофан, с цел да помогне за производството на мелатонин и серотонин . Мелатонинът оказва помощ за контролиране на цикъла сън-събуждане, а се счита, че серотонинът оказва помощ за контролиране на апетита, съня, настроението и болката.

Може би даже сте претърпели здравословно повишение на равнищата на мелатонин под формата на сънливост, откакто сте яли пуешко за вечеря. Включването на пилешко или пуешко в всекидневието ви може да ви обезпечи здравословен баланс сред отмора и сила.

Всъщност единствено 200 грама печени пилешки гърди ще ви обезпечат 123% от целесъобразния дневен банкет на триптофан.

Храни, които утежняват депресията

Когато се справяте с депресията, е значимо да сте наясно с храните, които могат да имат негативно влияние върху вас. Ако ограничите или въобще премахнете тези храни, ще увеличите възможностите си да се почувствате по-добре.

1. Алкохол

Важно е да споменем това, тъй като за жалост доста хора се обръщат към алкохола, когато имат неприятен ден. Най-добре е обаче да ограничите или премахнете алкохола въобще. Алкохолът е депресант! Когато пиете прекалено много, е по-вероятно да вземете неприятни решения или да действате импулсивно.

Това може да ви накара да вземете неприятни решения, които ще допринесат за депресивното ви положение. Не би трябвало да се загатва, че силата и напъните, които се влагат в пиенето, биха могли да бъдат употребявани за здравословен избор, като приготвянето на здравословна храна.

За да намалите възможностите си за пиянство на алкохол, бихте могли да се въздържате от посещаване на магазина за вино и спиртни питиета, да избягвате секцията в хранителния магазин с алкохол или да спрете храненето тук-там, където се сервират алкохолни питиета.

Може да бъде прекомерно елементарно да се убедите, че алкохолът ще оправи всичко, а в действителност може да аргументи спомагателни вреди.

2. Захар

Излишъкът от сладки храни може да има дълготрайни последствия за вашето здраве. И въпреки да не е реалистично да се отстрани напълно захарта, би трябвало да обърнете огромно внимание на количеството захар, което консумирате.

Американската сърдечна асоциация предлага възрастните да ядат не повече от 25 (за жените) до 36 (за мъжете) грама захар всеки ден . Храните като сладкиши, бисквити и пайове са с високо наличие на захар и могат да трансформират настроението ви. Може да ви накарат да се чувствате добре краткотрайно, само че е тъкмо това – краткотрайно.

Намаляването на захарта ще ви помогне да поддържате равнищата на кръвната си захар по-балансирани, което ще помогне на настроението ви да остане по-равномерно уравновесено. Тъй като захарта предлага доста дребна хранителна стойност, тя в действителност оказва фрапантно влияние върху витамините от група В. За да може тялото да трансформира захарта в сила, то употребява тези значими витамини, повишаващи настроението. По-специално витамин В-12 и В6.

Когато тялото се изчерпва с тези витамини, това води до липса на сила и неприятна мозъчна функционалност. Това улеснява приплъзването в по-депресивно положение.

3. Бърза храна

Рафинираните храни като бургерите и пържените картофи са заредени със съставки, които би трябвало да се заобикалят във вашата диета за меланхолия. Проучване удостоверява, че потреблението на хамбургери , салами и пица , както и кифли , понички и кроасани може да има нездравословно влияние върху риска от меланхолия.

Това е по този начин, тъй като тези храни са богати на транс-мазнини и транс-изомерни мастни киселини. И това са мастни киселини, които са несъществени за човешката диета. В тези типове храни има доста дребна стойност. Ще бъдете по-добре нахранени, в случай че замените тези храни с пресни плодове и зеленчуци.

4. Кофеин

В някои случаи елиминирането на кофеина може да наподобява като невъзможна и нереална задача. Ето за какво умереността е от основно значение, изключително когато изпитвате сходни на меланхолия признаци.

Кофеинът може да наруши моделите на съня ви и да ви накара да се почувствате обезпокоително. Лишаването от сън може да бъде непряк резултат от кофеина, който може да ви накара да се почувствате раздразнителни и изтощени, като и двете не вършат комплимент за депресията.

Също по този начин е елементарно да се не помни, че кофеинът е психоактивно лекарство . Което по формулировка значи, че трансформира настроението, мозъчната функционалност и държанието. Но защото е законно и нерегламентирано, голям % от хората по света го употребяват всекидневно

Просто заменете кофеиновите си питиета като кафе или енергийна напитка с по-здравословна алтернатива като зелен чай .

ЗАКЛЮЧЕНИЕ – по какъв начин да се храним при депрсия

Изграждането на диета за меланхолия може да направи чудеса за вашия разум, тяло и дух. Както можете да видите, тялото ви може да бъде директно отражение на храната, която влагате в него.

По-здравословният и по-интелигентен избор ще ви помогне в дълготраен проект. И според от това какви са вашите хранителни привички сега, включването на някоя от тези храни във вашата диета може да бъде доста по-лесно, в сравнение с си мислите.

Няколко промени в всекидневието ви може да са от огромно значение за вас. Колкото по-ясен е мозъкът ви, толкоз по-голям късмет имате за всекидневно възстановяване на диетата ви, а оттова и на психологичното ви благополучие!

Как да излекуваме депресията – препоръките на професионален терапевт

Как да излекуваме депресията – знаете ли, че множеството хора на антидепресанти са депресирани още веднъж година по-късно? А сред 2005 и 2015 година броят на хората, живеещи с меланхолия в международен мащаб, се е нараснал с изумителните 18,4%. Въпреки че хората одобряват повече антидепресанти от всеки път, депресията от ден на ден се усилва. По света има приблизително…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР