Как да съхраняваме домашни ябълки? Можете ли да си представите

...
Как да съхраняваме домашни ябълки? Можете ли да си представите
Коментари Харесай

Как да съхраняваме домашни ябълки, за да издържат 9 месеца

Как да съхраняваме домашни ябълки? Можете ли да си визиите да съхранявате ябълки цели 9 месеца? Какъв усет мислите че ще имат? Някои хора незабавно стартират да си показват набръчкани или мухлясали ябълки. Други знаят от опит, че е изцяло задоволително да се яде нещо толкоз остаряло. Консистенцията евентуално няма да е толкоз хрупкава, колкото в деня на обиране от дървото, само че сладкият усет ще си остане. И въпреки всичко това си е ябълка откъдето и да я погледнете.

Вземете нашата миналогодишна годишна продукция да вземем за пример.

Събрахме тези добре узрели ябълки Джонатан при започване на октомври. До май на идващия сезон единствено няколко започнаха да губят прохлада. И към момента ги ядем през юни идната година.

И по този начин, по какъв начин успяхме да ги запазим непокътнати толкоз дълго? Ще стигнем до това по-късно. Това, което би трябвало да знаете, в случай че в никакъв случай не сте държали ябълки за повече от няколко седмици в хладилника, са аргументите, заради които те нормално се скапват. Тайната за опазване на домашните ябълки в дълготраен проект зависи от това по какъв начин са събрани и съхранявани. Ако имате мазе, отлично! Щайга, картонена кутия или кошница с малко вестник или кафява хартия и сте подготвени за най-малко три месеца.

Защо ябълките се скапват и по какъв начин можете да предотвратите това да се случи с вашата годишна продукция?

Ябълките се скапват заради три съществени аргументи:

  • време
  • наблягане
  • допиране до други гнили ябълки

Време – продължителността на предпазване на ябълките зависи от сорта, както и от ябълките с по-дебела кора по отношение на ябълките с по-тънка кора. Най-дълго съхраняваните ябълки имат дебела кора и доста твърда плът. Изненадващо, някои ябълки имат още по-добър усет след няколко месеца предпазване.

Натъртване – с цел да сте сигурни, че вашите домашни ябълки ще устоят месеци, ябълките би трябвало да бъдат ръчно набрани от дървото. Всяка ябълка, която към този момент е паднала на земята, би трябвало да се съхранява настрана и да се изяде първа. Много хора пропущат тази стъпка, защото лишава доста време. Ябълките, набрани напряко от дървото, устоят месеци по-дълго от тези натъртени ябълки.

Контакт с други (гнили) ябълки – знаете поговорката „ една неприятна ябълка скапва целия куп “, е, това е безусловно правилно. Напълно разумно е, че мухълът се популяризира бързо, когато съвсем всеки хранителен артикул се допре до идващия. И с ябълките ще стане по този начин. Ябълките, съхранявани с месеци, в никакъв случай не би трябвало да се допират една в друга. Когато са разпръснати, постоянно можете да премахнете неприятната ябълка, незабавно щом установите, че качеството й се утежнява.

Как да предотвратите развалянето на реколтата от ябълки – по какъв начин да съхраняваме домашни ябълки

Сега, откакто знаете какво кара множеството ябълки да се скапват, дано разберем по какъв начин да предотвратим проблемите при съхраняването. Изборът на верните сортове ябълки, когато засаждате овощна градина, е от решаващо значение за вашия дълготраен триумф. Ако ябълките са един от обичаните ви плодове, постоянно е най-добре да имате повече разновидности. Няколко ранноплодни, няколко обичани в средата на сезона и даже повече от най-дълготрайните сортове.

По този метод можете да продължите да ядете пресни плодове в продължение на месеци. Ако всичко върви доста добре, можете даже да припокриете миналогодишната годишна продукция с ранните сортове през новия сезон. Запазете единствено най-хубавите ябълки. Струва си да повторим още веднъж, би трябвало да изберете най-хубавите ябълки за предпазване – и единствено най-хубавите! Без натъртвания и несъмнено без повреди. Направо от дървото – съвършеният метод да осигурите минимум вреди.

Ако задачата ви е да запазите ябълки за доста месеци напред, уверете се, че вашите ябълки въобще нямат петна. Боравете с ябълките деликатно, с цел да избегнете пострадване. Когато берете ябълки, не би трябвало да ги разхвърляте. Боравете с всяко едно като с яйце и те ще устоят по-дълго, в сравнение с очаквате.

Без значение какъв брой малко пострадване могат да имат, постоянно би трябвало да съхранявате несъвършените ябълки на място, където сигурно ще ги употребявате първо. Ако са прекалено много, изсушете ги за ошаф през зимата или направете домакински ябълков оцет .

Ако смятате, че вършиме всичко както би трябвало, само че все пак вашите домашни ябълки се скапват прекомерно бързо, може да се окаже, че сортът, който се пробвате да запазите, е по-добър за прясна консумация или консервиране. Или може би реколтата ви от ябълки е била събрана прекомерно късно през сезона. В този случай консервирането на ябълково пюре или компот в композиция с дехидратирането би трябвало да са уменията, на които разчитате, с цел да запазите ябълките си месеци наред.

Как да съхраняваме домашни ябълки в маза

Ако имате овощна градина и маза, тогава безусловно я напълнете с есенния мирис на ябълки. След като наберете узрелите ябълки, занесете ги в мазето и се пригответе да ги наслоите в сено (може и наедрял дървесен талаш). Трябва да употребявате някакви загради, дъски да вземем за пример, с цел да оформите надълбоко легло, в което ще наслагвате сеното и ябълките.

Подът в мазето би трябвало да е изсъхнало. Започнете с първият пласт сено. На това легло от сено започнете да подреждате ябълките си в редове, като внимавате да не ги оставяте да се допират една друга . Направете тази област толкоз огромна или дребна, колкото желаете, тъй като можете да добавите още пластове ябълки от горната страна. Когато първият пласт ябълки е приключен, продължете и го покрийте с още 6-8 см прясно (никога плесенясало) сено. След това повторете различен пласт ябълки.

Правете това до привършване на ябълките. Уверете се, че не оказвате напън върху редовете от ябълки. Това може да аргументи ненужни натъртвания и с това по-кратък период на валидност. След като последните ябълки са сложени в леглото от сено, покрийте ги с различен пълен пласт.

По този метод нашите ябълки устоят надеждно, сезон след сезон, съвсем 10 месеца в годината. Важно е да отбележим, че избите могат да станат влажни през зимата. Ето за какво е най-добре е да употребявате прясна партида сено единствено за една година. Също по този начин е значимо да кажем, че ябълки и картофи в една маза не би трябвало да съхранявате. Картофите и ябълките, съхранявани дружно, ще произведат етиленов газ, който ще накара и двете ви култури да изгният по-бързо. Също по този начин направете всичко допустимо да не допускате мишки в мазето.

Как да съхраняваме домашни ябълки в дома ни

Ако нямате маза в своето жилище, също има вид за дълго предпазване на ябълки. Стига да имате хладно и мрачно място, вашите ябълки ще устоят за към 3-4 месеца. Това може да бъде килер, гараж или даже таван, според от вашето местонахождение. Докато температурите в никакъв случай не падат до нула, вашите ябълки ще бъдат добре.

Най-добрата част е, че е нужна единствено картонена кутия и елементарна кафява опаковъчна хартия. Най-разпространеният метод за предпазване на ябълки е да опаковате всеки плод поотделно в хартия. Ето един здравословен съвет: избягвайте да употребявате вестници, цялостни с цветни токсични мастила, и вместо това си купете в елементарна хартия.

С помощта на хартията увийте всяка немита ябълка. След това ги поставете една до друга в кутията. В взаимозависимост от сорта ябълките могат да се съхраняват по този метод 4-12 месеца. Не забравяйте, че в случай че в миналото видите, усетите или помиришете неприятна ябълка, незабавно я извадете.

Добрата подготовка е извънредно значима още при обирането на ябълките. Но с малко старания, вие ще можете да запазите вашата годишна продукция от ябълки за много по-дълго време от нормалното!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР