Как да съхраним ябълките за зимата? Ябълките се отглеждат лесно,

...
Как да съхраним ябълките за зимата? Ябълките се отглеждат лесно,
Коментари Харесай

Как да съхраним ябълките за зимата?

Как да съхраним ябълките за зимата? Ябълките се отглеждат елементарно, като обезпечават много огромна годишна продукция от относително малко пространство в градината. Много постоянно се получава изобилна годишна продукция и вие запълвате всички налични касетки.

Възползвайте се оптимално от вашата годишна продукция, като деликатно съхранявайте вашите ябълки. По този метод ще можете да ги ядете няколко месеца напред след прибирането на реколтата. 

В взаимозависимост от сорта ябълки, които отглеждате и какъв брой място за предпазване имате, можете да съхранявате ябълки в хладилника за няколко седмици. Или да ги съхранявате дълготрайно в щайги и касетки на хладно, само че влажно място. Тук може да видите подобаващи зимни сортове ябълки с отлични характерности .

Най-добрият метод за предпазване на ябълки през зимата

Основното основание при съхранението на ябълки е да ги държите на хладно . Това може да стане или в хладилника, или в хладно, само че влажно помещение като маза или неотопляем гараж. 

Но има и други съображения: обирайте ябълките деликатно и се пробвайте да запазите стъблото непокътнато , защото това може да помогне за попречване на гниенето на плодовете.  Винаги съхранявайте единствено здравите ябълки!

Тези ябълки, които имат всякакви натъртвания, дупки или пострадвания, би трябвало да се изядат неотложно, защото няма да се запазят за дълго време. Просто изрежете към петната или натъртванията и изяжте или изцедете хубавата част.  Съхранявайте единствено домашно отгледани ябълки , защото ябълките от супермаркета към този момент са стояли в складовете няколко седмици.

Имайте поради, че по-сладките сортове се съхраняват единствено няколко седмици , до момента в който по-тръпчивите и кисели сортове могат да се съхраняват през цялата зима, в случай че се съхраняват при верните условия. 

Също по този начин ранните сортове ябълки не се резервират добре и е най-добре да се употребяват в границите на две-три седмици след прибирането на реколтата. Късните сортове ябълки, обрани през ноември би трябвало да узреят в хладно помещение за четири или пет седмици. А по-късно ще устоят сносно през зимните (и пролетни) месеци, в случай че се съхраняват вярно.


Как да съхраним ябълките за зимата?

Стъпка 1 – Как да съхраняваме ябълките за малко време

Ако реколтата е дребна, тогава някои от ябълките могат да се съхраняват в хладилника в специфичното поделение за плодове и зеленчуци. Обикновено това е долното чекмедже с похлупак и е с подобаваща температура за предпазване. 

Избягвайте пряк контакт с други плодове и зеленчуци, защото те могат да се скапват и загният по-бързо. Ако в това време би трябвало да съхранявате нещо друго в кутията, увийте ябълките поотделно – найлоновите торбички ще свършат работа. Ябълките могат да устоят до четири – шест седмици в хладилника.

Стъпка 2 – по какъв начин да съхраняваме ябълките за дълго време?

Сортирайте ябълките по мярка и вид. Скоростта на узряване на плодовете е друга за всеки вид, тъй че в случай че съхранявате всеки вид поотделно, ще бъде елементарно да изядете първо ранните и да оставите постепенно зреещите за по-късно. Същото важи и за размера: дребен към дребен, огромен към огромен.

За да съхранявате ябълки през зимата, увийте всяка една в парче вестник и ги поставете на единични пластове върху тава.

Ако имате място и огромно ябълково дърво, може да извършите стелаж за ябълки . Стелажите за ябълки могат да съхраняват огромно количество плодове, като разрешават на въздуха да циркулира сред пластовете. По този метод няма да е належащо да опаковате всеки плод поотделно.

Съхранявайте ябълките си на студено и влажно място като неотопляемо мазе, маза, неотопляем гараж или даже хладна стая с изключен нагревател. Проверявайте ги постоянно, с цел да сте сигурни, че измежду тях няма гнили ябълки. Защото единствено една гнила ябълка може да скапе цялата годишна продукция.

Ако имате доста огромно количество ябълки, най-лесно ще ги съхраните в щайги и касетки. Просто наредете касетките една върху друга в хладно помещение. Накрая покриите касетките с дебело одеяло. Периодично проверявайте щайгите за развалени ябълки, като ги премахвате от там.

Често задавани въпроси – по какъв начин да съхраним ябълките за зимата

Как да изсушим ябълки на слънце? За да изсушите ябълки за зимата, имате потребност от здрави плодове. Трябва да измиете плодовете авансово под течаща вода. След това би трябвало да ги подсушите върху дебела забрадка.

Следващата процедура е да нарежете ябълки на тънки резенчета. Дръжките и семките ги премахвате. Слагате нарязаните части в тави, като внимавате частите да не се допират. И поставяте тавите на слънчева тераса да се сушат. Против мухи и оси, сложете мрежа над всяка тава.

Как да не почерняват и потъмняват ябълките? Можем да използваме 2 разновидността. Можем да спрем потъмняването на ябълките със сок от лимон или с пчелен мед. Вижте повече детайлности за потъмняването на ябълката .

В какво помещение да съхраняваме ябълките?

Като цяло ябълките са много непретенциозни във връзка с съхранението.  Например, те не изискват непрекъснато осветяване (тъмното място е добро), постоянна инспекция (веднъж месечно е достатъчно) и спомагателна обработка. Независимо от това, мястото и изискванията, при които ябълките ще се съхраняват до Нова година или до пролетта, би трябвало да дават отговор на следните параметри:

@ мокрота – идеалният диапазон на мокрота за предпазване на ябълки е 85-90%. В помещение с ниска мокрота плодовете могат да изсъхнат, а при контакт с вода или честа кондензация да загният.

@ температура  – оптималната температура за предпазване на цели плодове се смята от 0 до +5 °C. Сушените ябълки могат да се съхраняват при температури до +12 °C. Ако ябълките са замразени, тогава е по-добре да не отваряте още веднъж камерата с реколтата, с цел да избегнете топене. При потребление на отворен способ, да вземем за пример на лавици в маза, би трябвало да се заобикалят внезапните промени в температурата.

@ вентилация  – мястото, където се съхраняват ябълките, не би трябвало да е задушно. Трябва да се обезпечи непрекъсната вентилация и приток на пресен въздух, само че не и течение.

@ непорочност – стаята, в която се съхраняват ябълките, както и другите зеленчуци и плодове, би трябвало да бъде чиста. Преди идващия сезон на прибиране на реколтата се уверете, че в него няма мишки или инсекти и че по стените или рафтовете не са се появили плесен и мухъл.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР