Как да премахнем миризливките от градината – миризливката (Palomena prasina)

...
Как да премахнем миризливките от градината – миризливката (Palomena prasina)
Коментари Харесай

Как да премахнем миризливките от градината и дома

Как да премахнем миризливките от градината – миризливката (Palomena prasina) или вонещица е тип насекомо, което се среща по нашите градини напролет, лятото и есента. Нейното име на британски е Brown marmorated stink bug или просто Stink bug . В случай на заплаха, те изпускат течност с неприятна миризма и оттова идва тяхното име.

Размножават се един път годишно, като снасят своите яйца от долната страна на листата. Нимфите на миризливката се хранят с листа и растения от нашата градина, по тази причина съставлява заплаха за засадените картофи, домати и други зеленчуци, както и за нашите овошки и плодове. Ето по какъв начин наподобяват яйцата на миризливките (вонещиците):

Миризливките са инвазивен тип, пристигнали от Източна Азия. Те се характеризират като „ огромни инсекти с овална форма “, а също и като „ щитовидни инсекти “. Възрастните миризливки могат да доближат съвсем 2 см дължина. Те са съвсем толкоз необятни, колкото са и дълги. Често можем да намерим миризливки в нашите жилища.

Обикновено се случва през късните летни месеци и есента, когато температурите на открито стартират да падат. Земеделските стопани също са пострадали от настъпление на миризливки . Само да уточним, че миризливките не са рискови за хората – не хапят и не придвижват болести или вируси. Но са много неприятни, изключително в случай че смачкаме някоя от тях.

По принцип възрастните миризливки се хранят с плодове, а техните нимфи се хранят с листа, стъбла и плодове. Жизненият им цикъл нормално включва чифтосване, размножаване и хранене от пролетта до късната есен. След настъпването на студеното време, вонящите буболечки търсят леговище, с цел да прекарат престоя си в латентна фаза, известна като диапауза.

Как да се отървем от миризливките у дома

За да предотвратите навлизането на вонящите инсекти в домове и здания, запечатайте пукнатините към прозорци, порти, ВиК тръби, зад комини, фасади и други отвори. Използвайте първокачествен силикон или силиконово-латексна обвивка. Миризливките най-често са привлечени от светлината, тъй че сменете външното осветяване с по-малко атрактивни жълти крушки или натриеви светлини . Също както при комарите. Как да изгоним комарите?

Все отново в случай че откриете миризливки вкъщи, не се паникьосвайте. Пуснете прахосмукачката и ги оберете всички. След това наложително изхвърлете торбичката от прахосмукачката, с цел да се предотврати проникването на миризма в региона.

Можем също по този начин да създадем капан , който да сложим на терасата или на балкона. Как да създадем капан за миризливки ? Правим сапунена вода, като смесим 1 чаша веро , 4 чаши вода и 4 с.л. захар . Слагаме сапунената вода в буркани или чаши и ги нареждаме извън. Можем да комбинираме с включена лампа през вечерта, поставена над клопките. Ако в региона на нашето жилище има миризливки , шансът да попаднат в клопката, а не да влезнат в дома ви е значителен. Може да създадем превантивно клопки срещу миризливки , когато времето на открито стартира да става студено.

Как да премахнем миризливките от градината

Миризливките нанасят огромни вреди на селското стопанство. Те атакуват голям брой растения и плодове. Може да видите миризливки по доматите, картофите, царевицата, ябълките, пипера, краставиците и доста други плодове и зеленчуци. Тези миризливи буболечки могат да повредят декоративни растения, и. Те изсмукват сока от листата, стъблата и корените на растенията.

За да се нахранят, употребяват дълго хоботче, което забиват в растението или плода. След това през него вливат разграждащи ензими и изсмукват образувалата се примес. По повърхността на плода може да не останат следи, само че когато го разрежем, от вътрешната страна се откриват кафяви петна на местата, в които се е хранила миризливката .

Затова би трябвало да вземем ограничения срещу миризливките , в случай че открием такива в градината. Сега ще разгледаме няколко метода за сполучлива битка с миризливката :

Как да се оправим с миризливките с дървесна пепел

Някои градинари са открили, че дървесната пепел е доста подобаваща срещу инвазия от миризливки . За задачата разстиламе тъничък пласт пепел към уязвимите ни растения след всеки дъжд. А благодарение на решето, напрашваме листната маса на нападнатите растения. Ще понижим сензитивно броят на миризливките , а също по този начин ще подпомогнем растенията за техния добър напредък, тъй като дървесната пепел е чудесна натурална тор.

Как да се избавим от миризливките като засадим подобаващи растения в градината

Има потребни растения и билки, които бихме могли да засадим в нашата градина в битката с миризливката . Подходящи за засаждане са следните растения:

  • чесън
  • коча билка
  • лавандула
  • мащерка
  • репички
  • невен
  • хризантеми

Засадете част от тези потребни растения и билки и няма да съжалявате. Те ще ви предпазят значително от нахлуване от миризливки .

Как да се преборим с миризливките с биозащита – по какъв начин да премахнем миризливките от градината

Сега ще разгледаме няколко предписания за биологичен препарат срещу миризливки :

Препарат с чесън и люти чушки срещу миризливки – нарежете на ситно 5-6 скилидки чесън и 1 люта чушка и сварете в 2 литра вода. Оставете да изстине, по-късно прецедете сместа и напръскайте върху проблематичните растения. За още по-голям резултат, може да допълните с 2 с.л. бял оцет + 10-12 капки веро.

Сода бикарбонат срещу миризливки – разтваряте 1 супена лъжица сода бикарбонат в 3 литра вода. С този елементарен разтвор пръскате овошките и зеленчуците през 1 ден. Ще сте доста по-спокойни сигурно за нашествието от миризливки.

Направете си повсеместен инсектицид срещу миризливки, листни въшки, белокрилки и други неприятели

Можете да извършите този  биологичен препарат  така – слагате 1 ч.л. течен сапун (веро) в 1 литър гореща вода (поне 65 градуса) и разклащате добре. Добавяте 2 чаени лъжици масло от нийм и 1 чаена лъжица масло от канела и разбърквате хубаво. С помощта на разпръсквач или ръчна помпа пръскате листата и стеблата на вашите плодови и зеленчукови растения. Със сигурност ще останете удовлетворени.

Като умозаключение можем да кажем, че битката с миризливките е сложна, само че не и невъзможна. Засадете в градината подобаващите растения и билки напролет, ползвайте дървесна пепел, а при потребност пръскайте с биологичен препарат. Със сигурност ще видите разликата!

Как да изгоним комарите от двора – потребни препоръки

Как да изгоним комарите от двора и да създадем условия за едно прелестно място за превозване със фамилията. Комарите съставляват риск за здравето на всички членове в фамилията. Болестите, пренасяни от комари, убиват към 1 милион души по света всяка година. Най-често заболяванията, които се придвижват от комари са – малария, жълта тресчица, елефантиаза и…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР