Как да подрежем крушата правилно – практиката на любителите овощари

...
Как да подрежем крушата правилно – практиката на любителите овощари
Коментари Харесай

Как да подрежем крушата правилно през различните сезони

Как да подрежем крушата вярно – практиката на феновете овощари удостоверява, че в случай че резитбата на круши не се извърши през първите години на напредък, тогава растението стартира да дава плодове по-рано от посочените дати. Но такива условия на напредък на крушите ще имат гибелен резултат върху по-нататъшният напредък на дървото. И крушата ще даде по-малко плодове, по-често ще бъде изложена на заболявания и нейният „ живот “ и работливост ще бъдат доста по-кратки.

Пренебрегвайки санитарното подкастряне на развалени издънки, овощарят може да се бори дълго време безрезултатно с инфекциите. Без годишно подмладяващо и формиращо короната подкастряне има късмет да загубите реколтата. Това е по този начин, тъй като увеличената листна маса на короната въздейства негативно на образуването и развиването на завръзите.

Видове подкастряне на овошките – по какъв начин да подрежем крушата вярно

Крушата е светлолюбиво растение , заради което с изключение на избора на осветена повърхност за развъждане би трябвало да се вземат ограничения за оформяне на короната на крушата. Това ще докара до възстановяване на аерацията на дървото и повишен достъп на слънчева светлина към вегетативните органи на дървото.

В допълнение, короната на крушата, върху която не порастват спомагателни филизи, е по-лесна за поддръжка. Третирайте с био фунгициди, контролирайте санитарното положение на дървото и събирайте плодовете. Подрязването на короната, в допълнение към спомагателното излагане на слънце, разрешава на клоните да се развиват свободно, като се заобикаля конкуренцията за достъп до светлина.

Прекомерно засенчващите листа правят по-лошо процеса на фотосинтеза. Това доста понижава развиването на плодните пъпки на леторастите, които не се развиват изцяло при слаба светлина и умират през зимните студове. А плодовете, растящи на сянка, не доближават комерсиалните си качества, стават дребни, с нетипичен за сорта цвят и ниска хранителна стойност.

Операции по подкастряне след засаждане

Образуването на круша стартира от момента на засаждане на младата фиданка и продължава през целия интервал на развъждане. Подрязването на круши би трябвало да стартира още през първата година на развъждане. Ако младото дръвче се засажда напролет, тогава незабавно след засаждането горната пъпка се прищипва. Това способства за по-активен напредък на скелетните клони, като през същия интервал се отрязват клони (под ствола), растящи отвесно нагоре. Всъщност фиданката в първия вегетационен интервал би трябвало да съставлява дънер с най-малък брой нововъзникващи клони.

Подрязване на безплодни дървета – по какъв начин да подрежем крушата вярно

Подрязването на млада круша се прави напролет, когато са открити непрекъснати позитивни температури и пъпките са във фаза на покой. През този интервал всички филизи, формирани на ствола, се отстраняват на височина до 60 см, което удобно въздейства върху развиването на клони от пъпки от по-нисък ред.

Горният завършек на водещото стъбълце се отрязва до една четвърт от дължината, като скелетните клони се оставят в количество не повече от пет, а всички останали се изрязват, с цел да паснат на ствола. През този интервал би трябвало да обърнете внимание на това по какъв начин порастват клоните, формиращи короната, и, в случай че е належащо, да ги насочите под ъгъл от 45⁰ от ствола.

За задачата се употребяват направляващи пръти, към които се закрепват скелетните филизи, като до промяна на посоката процедурата се повтаря няколко пъти. Трябва да се управляват и филизите, разрастващи се по скелетните клони, а при напреднал напредък се отрязват, както и клоните, които удебеляват короната. През този интервал се отстраняват издънки, които са получили механични повреди и са наранени от инфекции или измръзване. Повредените се отрязват под пръстена, а повърхността на среза се покрива с изсушаващо масло. Всички отвесни и растящи надолу филизи също се отстраняват.

Лятото е времето за формиране на плодове

Лятната резитба се прави единствено в случай че растението е наранено от гъбични инфекции – черен рак, краста или цитоспороза.

Много патогенни микроорганизми засягат освен листата и плодовете на дървото, само че и покривните тъкани на младите издънки и скелетните клони. Когато се открият микотични болести, в допълнение към потреблението на систематични фунгициди, през лятото ще е належащо резитба.

Това е може би единственият случай, когато би трябвало да премахнете клони от дърво през лятото. Всички други обрязвания са изключени, защото дейните витални процеси в камбия могат да бъдат нарушени и посредством патогенните микроорганизми – вируси и бактерии – които ще обхванат в съдовата система и в повредените покривни тъкани.

Есенно подкастряне – по какъв начин да подрежем крушата вярно

Как да режем круша през есента? През този интервал се правят два типа работа, в това число санитарна и оформяща резитба . По време на санитарната резитба от дървото се отстраняват развалени и неплододаващи клони. Първите са мястото на “зимуване ” на фитопатогени (микози, бактериози и вирусни заболявания). Клоните, които не образуват плодове, се смятат за органи, които употребяват хранителни субстанции на вятъра и намаляват комерсиалното качество на плодовете на други.

Големите отрязани сектори се обработват с градинска смола или изсушаващо масло. В допълнение към санитарната резитба, през есента се употребява методът на рязане на клони, който оформя короната на растението. В този случай всички вторични издънки на скелетните клони се редуцират с 25%. Горните елементи на главните издънки, които са израснали през сезона, се понижават с към една четвърт.

Но всички издънки, които порастват надолу, и клони, които са израснали вътре в короната, също се отрязват. Тази работа се прави единствено вътре в короната, а клоните, които порастват директно зад стъблото, би трябвало да се режат спестовно, защото те имат защитни и хранителни функционалности.

На първо място, те защищават долната част на стъблото от високи температури. Листната маса, формирана върху тях, по-малка по мярка, доставя на растението спомагателни артикули за фотосинтеза и не се „ конкурира “ с листните елементи на върха.

Не би трябвало да се режат / редуцират плодообразуващите формирания – пръстени и плодни клончета. Те се отстраняват, когато покривната кора стартира доста да се уплътнява и лигнифицира. Такава интервенция се прави на всеки две до три години, само че не всяка година.

Всички новообразувани млади филизи на основния дънер би трябвало да бъдат проследени и отрязани под основата. Резитбата през есента се прави след прибиране на реколтата и приключва преди настъпването на ниските температури. Целият изсечен материал би трябвало да се изнесе от мястото и да се изгори или мулчира, с цел да се предотвратят болести.

Пролетна резитба на круша

Подрязването на круши напролет се прави преди предприемане на фунгицидни превантивни ограничения, на стадия на “спящи ” пъпки. В региони с ранни есенни студове и тежки зими, пролетните операции за образуване на короната са най-подходящи, защото растението може да няма време да се възвърне от подрязването преди настъпването на студеното време.

Работата се прави при настъпване на непрекъснати позитивни температури. Изборът на инструмент зависи от типа на короната и възрастта на растението. Обикновено се употребяват ножици, триони с тънки остриета, а за стерилизация на отрезите се употребява градинска смола или блажна багра.

На първо място, скелетните клони, които са израснали през предишния сезон, се редуцират. Клоните са една четвърт от дължината, което способства за по-пълно навлизане на светлина в короната и в плодовете. Освен това такава интервенция задейства развиването на пъпки, ситуирани под равнището на ампутиране. Също по този начин води и до образуването на нови плодоносни клони.

Как да подрежем овошките напролет

След това се отстраняват младите филизи, растящи отвесно, което способства за развиването на клони, растящи хоризонтално от ствола. За да избегнете стрес върху дървото, значимо е да подрязвате дървото повече от един ден, само че последователно, тогава растението ще издържи операцията без загуба и формираните „ рани “ ще заздравеят.

Отглеждането на овошки всяка година изисква подкастряне, образуване на корона и поддържане на формата й през целия интервал на напредък на дървото. Това значи, че е належащо освен да се образува корона при започване на вегетационния интервал, само че и да се следва “правило ” № 1. А то е – постоянно да се подрязват овошките, като се придържате към формата на короната, предложена от експертите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР