Как да отглеждаме тиквички – тиквичките са включени в списъка

...
Как да отглеждаме тиквички – тиквичките са включени в списъка
Коментари Харесай

Как да отглеждаме тиквички по най-добрия начин – полезни съвети

Как да отглеждаме тиквички – тиквичките са включени в листата на най-непретенциозните зеленчукови култури. Обикновено не е мъчно да отглеждате тиквички, с цел да храните цялото семейство и другари и даже да ви остават за зимата. Ако сте новак земеделец и не знаете от кое място да започнете – пробвайте с тиквички.

Освен това тиквичките са идеалната нискокалорична диета! Затова не се колебайте с цел да отглеждате тиквички. Сега ще разгледаме какви са стъпките в тяхното развъждане.

Основните стадии в развъждането на тиквички

Тиквичките, несъмнено, не са толкоз капризна просвета, колкото нейните фамилни събратя – краставиците или тиквите . И въпреки всичко, когато избирате място за развъждането им, е по-добре да вземете поради характерните потребности на тиквичките. Какво избират тиквичките?

  • Първо – изберете слънчеви места . Добрият рандеман на тиквички е директно подвластен от полученото количество слънчева светлина. Растенията, растящи на добре осветени лехи, образуват завръзи по-рано, плододават по-обилно и по-дълго и боледуват по-рядко.
  • Второ – топла почва . Тиквичките като цяло не са безразлични към топлината, а кореновата им система е много топлофилна. Затова тиквичките виреят сносно на компост и купища тор – топлината, която се отделя при разлагането на органичната материя, затопля корените. Добре затоплена елементарна леха, или топло органично легло, или същата купчина хумус са най-хубавите разновидности.
  • На трето място – леки глинести и песъчливи глинести почви с неутрална киселинност . Ако имате кисели почви, прибавете пепел, натрошени яйчени черупки и тебешир в лехата.

И най-после, обръщаме внимание на предшествениците и бъдещите съседи на тиквичките. Не бива да ги засаждате две години поред на едно и също място. Крайно нежелателно е да се засаждат тиквички на лехи, където преди тях са растяли краставици или тикви. Но тиквичката се усеща ужасно на мястото на миналогодишното зеле, бобови растения, репички , лук или чесън .

Съвет: Засадете лехите с тиквички надалеч от насажданията от тикви. В противоположен случай те ще се опрашват взаимно, което ще понижи добива както на първите, по този начин и на вторите.

Подготовка на лехите – по какъв начин да отглеждаме тиквички

Когато сте избрали място, можете да започнете подготовката на почвата. Разбира се, в случай че изборът падне върху купчина компост или органична градина, приготвена през есента, не е нужно да вършиме нищо друго. Само би трябвало да разрохкате малко почвата на дълбочина 10 сантиметра. Правим дупките за засаждане на разстояние 60-70 сантиметра една от друга, тъй че всяко растение да има задоволително място, светлина и храна. Във всяко кладенче изсипете литров буркан компост или хумус.

При тиквичките, мулчирането с черен найлон работи доста добре, без значение дали имате органична градинска леха или елементарна. Черното фолио потиска растежа на плевелите, задържа влагата в почвата, предизвиква бързото нагряване и задържа топлината вътре за дълго време. Така че вместо да разрохквате и копаете дупки, можете умерено да покриете лехата с черен найлон и да извършите сечения в него на всеки 60-70 сантиметра. В разрезите ще засадим разсад или ще посеем семена.

Как да засадите: разсад или семена – по какъв начин да отглеждаме тиквички

Познаваме три метода за развъждане на тиквички:

  • от семена (когато семената се засяват незабавно на непрекъснато място);
  • типичен разсад (в рамките на един месец разсадът се отглежда на перваза на прозореца или в оранжерия );
  • бърз разсад (семената се засяват в разсад, само че младият разсад бързо се пресажда в градината).

Подготовка на семената от тиквички за сеитба

Всички тиквени култури имат една специфичност: растенията, отгледани от остарели семена, дават по-добра годишна продукция . Затова миналогодишните или закупените семена се предлага да “остареят ” изкуствено. Това става посредством нагряване. Около месец преди сеитбата семената от тиквички се нагряват: на слънце. Семената се увиват в тъмна забрадка и се държат на слънце за 5-6 часа.

След стопляне семената би трябвало да се наквасен за 3 часа във вода при стайна температура, след което да се сложат за няколко дни в хладилника. Тази процедура работи като мощен стимулатор на растежа!

Най-често тиквичките се засяват незабавно в градината. Когато опасността от заледяване премине, семената на тиквичките първо се покълват. За да извършите това, поставете чинийка с влажна забрадка. Върху нея разпределяме семената от тиквички и ги покриваме от горната страна с втори пласт влажна забрадка. Поставяме чинийката на топло място. Нашата задача в този момент е да поддържаме тъканта влажна.

Семената от тиквички покълват бързо. Буквално след 2-3 дни те ще бъдат подготвени за засаждане. Напоявайте добре почвата преди засаждането на семената. Във всяка дупка (или процеп на черния найлон) засяваме 1-2 семена, като ги слагаме на 2-4 сантиметра в почвата. Когато се появят издънки, избираме най-силното от двете растения и прищипваме второто на равнището на земята.

Засаждане на младия разсад – по какъв начин да отглеждаме тиквички

Засаждането на семена непосредствено в земята крие своите опасности. Например, след сеитба хладните дъждове могат да създадат по този начин, че семената да изгният. Понякога пък сочните покълнали семена стават храна за вредители. Ето за какво е по-добре да се избере подготвен разсад. Може да извършите бърз разсад.

Това става като седмица преди предстоящата дата на засаждане семената на тиквички се засаждат в самостоятелна чаша с влажен хумус, компост или потвърдена почва на дълбочина 2 сантиметра. Контейнерите се съхраняват в оранжерия. На втория или третия ден се появяват първите кълнове. А след 5 дни младото растение, дружно с буцата пръст, към този момент се пресажда на непрекъснато място. Ако сте отгледали класическия едномесечен разсад пък е още по добре.

Как да се грижим за тиквичките: поливане, наторяване, мулчиране

След засаждане на семената или разсада за непрекъснато престояване, растенията от тиквички не изискват специфични грижи. Нормалните нормални грижи са под формата на поливане , мулчиране , плевене и понякога поддържане . Общата рекомендация за поливане е един път на 10 дни, кофа на квадратен метър повърхност. Ясно е, че дъждовете или сушите ще създадат свои лични корекции в този елементарен график.

Добър, само че отнемащ време вид е да организирате „ самополиване “ за тиквичките благодарение на 10-литрова кофа с дупки, заровени в земята. В този случай нашата задача е да напълним кофата с елементарна вода или вода с прибавен течен тор . И растенията ще одобряват толкоз влага, колкото им би трябвало. А гъбичните инфекции ще са по-малко евентуално да се появят с такова “поливане ”.

Сега за мулчирането. Лехите, покрити с черен найлон, не се нуждаят от спомагателен мулч. Но за топли или най-обикновени лехи с тиквички, спомагателен пласт нарязана органична материя няма да навреди. Слама, суха и прясно окосена трева, люспи от семена, накъсана хартия, дървени стърготини с нарязани бурени – използваме всичко, което е налично. Покритата почва не образува кора, която би трябвало непрекъснато да се разрохква, и задържа топлината по-добре.

Тъй като приказваме за топлота, няма да е ненужно да си напомним още един път главното предписание за развъждане на всички тиквени култури: дръжте растенията даже на студено, само че корените да са на топло .

И най-после, дано поговорим за подхранването. Едва ли ще ни би трябвало, изключително при развъждане на тиквички на купчина хумус или в био градина. Въпреки това всичко може да се случи. Ако външният тип на растенията не наподобява както би трябвало, ще би трябвало да подхраните тиквичките.

Торене на тиквички: шест потвърдени предписания

И по този начин, по какъв начин да подхраним тиквичките преди цъфтежа? На този стадий имате потребност от тор от лопен , пилешки тор или отвара от бурени . Такова поддържане способства за растежа на листата и развиването на кореновата система:

  • В 10 литра гореща вода слагаме 1 кг лопен и оставяме за 3-4 часа. След това съсредоточената инфузия се разрежда 5 пъти.
  • За 10 литра вода са ви нужни 0,5 литра птичи тор и 1 чаша дървесна пепел. Оставете за 3-4 часа и разредете получената примес с вода 1:5.
  • Пълним 3/4 от размера на огромно пластмасово буре с прясна трева (коприва, оман, бурени от градината). Добавете вода до ръба и покрийте съда със стреч фолио. Билковата отвара се подготвя от 3 до 7 дни, според от времето. Преди приложимост разредете запарката с вода 1:10.

С появяването на първите цветове, тиквичките се подхранват, с цел да притеглят опрашители и да усили броя на завръзите. Опитните градинари поучават да употребявате инфузия с дрожди или да напръскате растенията с разтвор на борна киселина:

  • Торенето с квас се подготвя по следния метод: половин чаша захар и 30 грама дрожди се разтварят в три литра вода. Сместа се оставя на топло място, до момента в който стартира ферментацията. След това течността се разрежда с 10 литра вода.
  • Разтвор на борна киселина за листно поддържане: Смесете добре 2 грама борна киселина в 500 мл гореща вода. Долейте топла вода до 10 литра и напръскайте растенията.

За да се усили продуктивността, тиквичките се подхранват и по време на плододаване. В този случай се предлага потреблението на специфични комплицирани торове за краставици, тиквички и тикви. Универсалните торове с микроелементи работят добре.

Кога да берем узрелите тиквички

Ядем както зрели, по този начин и неузрели тиквички. Деликатните плодове с тънка кожа и недоразвити семена могат да бъдат отстранени от храста още 20 дни след цъфтежа. Но такива плодове би трябвало да се ядат бързо, те не се съхраняват. Тиквичките, които са предопределени за зимна консумация, би трябвало да се берат, когато узреят.

Как да разберем, че тиквичката е узряла? Нека се опитаме да ги почукаме. Тъп тон при почукване и твърда кожа алармират за зрелостта на плода. Такива тиквички могат да устоят 4-5 месеца. А някои зимни сортове се съхраняват до новата годишна продукция.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР