Как да направим собствена хидропонна оранжерия – интересувате се от

...
Как да направим собствена хидропонна оранжерия – интересувате се от
Коментари Харесай

Как да направим собствена хидропонна оранжерия – технология

Как да създадем лична хидропонна оранжерия – интересувате се от хидропоника или развъждане на зеленчуци във у дома, само че не знаете от кое място да започнете? Искате ли да създадете своя лична система във вашия дом? Отглеждането на хидропонна градина има доста преимущества, а постоянната доставка на пресни хранителни артикули сигурно ще ви спести доста ходения до супермаркета!

Тази техника заменя почвата с богата на хранителни субстанции вода и изисква минимално пространство. Отглеждането на хидропонни култури също по този начин употребява 90 % по-малко вода и пораства по-бързо от обичайните способи.

Въпреки тези преимущества, готовите за приложимост хидропонни уреди постоянно се продават на високи цени. Ето за какво ще ви кажем по какъв начин можете да изградите своя лична хидропонна система . Има разнообразни способи, по които можете да извършите ефикасна плаваща градина. Ще разгледаме малко по малко нещата от света на хидропониката.

Как работи хидропонната система и какви зеленчуци да отглеждаме по този метод

Както може да видите от фотографията, имате потребност от стиропорена платформа, на която се прикачат мрежестите саксии. Долната част на саксиите е напълно потопена във водата, която е цялостна с всички нужни хранителни субстанции. Въздушната помпа и аератора осигурявят нужния О2.

Липсата на движещи се елементи или рециркулираща вода прави този вид системи относително елементарни и евтини за създаване. Водата в хидропонните системите не се рециркулира, тя остава в резервоара през целия цикъл на напредък. Това значи, че би трябвало да аерирате водата, с цел да попълните кислорода, който се употребява от корените.

В почвата, дребните въздушни пространства обезпечават по този начин нужния О2 за корените, а в рециркулиращите хидропонни системи водата се аерира в процеса на изпомпване. Можем да използваме въздушна помпа с прикован въздушен камък (използва се в аквариумите), с цел да подсигуряваме, че водата остава богата на О2.

Водата е богата на нужните витамини, минерали и химически детайли, нужни за растежа на растенията. Най-подходящите култури за хидропонно развъждане са следните зеленчуци – маруля , лоло росо , зеле , манголд , бок чой , босилек , магданоз , подправки .

По-конкретно можем да отглеждаме всички растения, които не са прекомерно тежки. В хидропонните системи корените не са добре закотвени и това значи, че развъждането на високи растения като домати може да бъде мъчно. Ако ще ги отглеждате, ще ви трябват верните опори, с цел да поддържате растението изправено.

Как да сглобим нашата хидропонна система?

Какво ще ни би трябвало:

  • Контейнер или кофа за предпазване
  • Мрежести саксии
  • Въздушна помпа с въздушен камък (аератор)
  • Течни хранителни субстанции
  • рН фертилайзери за намаление равнището на киселинност
  • апарат за премерване на рН-то
  • Чаша за премерване
  • Пипети
  • Прободен трион
  • Бормашина

Стъпка 1 – намерете подобаващ резервоар за системата

Мнозина считат, че по-дълбоките съдове за предпазване и кофите работят добре за тези системи, защото колкото по-дълбок е резервоарът с вода, толкоз по-стабилен ще бъде хранителният разтвор. Колебанията в концентрацията на хранителни субстанции и рН-то са по-вероятни в по-малките резервоари, също по този начин ще би трябвало да доливате вода по-редовно.

Светлината не би трябвало да може да прониква във вашия резервоар, в противоположен случай съществува огромен риск водата да зеленяса. В съответния случай е употребен 55л непрогледен резервоар за предпазване.

2. Пробийте дупки в капака на контейнера

Растенията ще порастват в мрежести саксии – това са саксии с доста дупки, през които корените да порастват. Следващата стъпка е да пробиете дупки в капака на контейнера, където ще стоят мрежестите саксии. Това изисква единствения профилиран инструмент, бормашина с боркорона, те са много налични и лесни за потребление. Горната част на мрежестите саксии, които употребявате, би трябвало да бъде по-голяма от дупката, с цел да не пропаднат.

Ако употребявате по-широк резервоар като посоченият тук, можете да пробиете голям брой дупки. Важно е да планирате деликатно нещата, т.е. да прецените през какъв брой см да извършите дупките. В нашия случай са на 15 см една от друга. Ако употребявате кофа от 20 литра, може да пробиете една дупка в центъра, с цел да извършите една система от растения (те са чудесни за развъждане на нещо по-голямо като домати или тиквички ).

Съвет: Поставете малко дърво под капака, когато пробивате дупките. Това ще предотврати трептенето на триона и счупването на пластмасата.

3. Сглобете вашата въздушна помпа – по какъв начин да създадем лична хидропонна оранжерия

Въздушната помпа би трябвало да остане отвън резервоара. Той ще бъде екипиран с възвратен клапан, което подсигурява, че помпата не засмуква водата назад, в случай че е изключена. Ако не идва с подобен, би трябвало да държите помпата над равнището на водата.

Свържете въздушния камък и възвратния вентил с тръбичката, като се уверите, че стрелката на възвратния вентил е обърната към въздушния камък. След това свържете възвратния вентил към въздушната помпа по същия метод.

4. Напълнете резервоара, прибавете хранителни субстанции и регулирайте рН-то

Системата може да бъде много тежка, когато е цялостна, тъй че не забравяйте да решите къде ще поставите вашият резервоар, преди да го напълните! Напълнете го съвсем изцяло с вода, оставяйки 1-2 см празно пространство от горната страна.

След това би трябвало да добавите хидропонните си хранителни субстанции към водата, като следвате инструкциите на бутилката. Съветваме ви да добавите 2 мл на литър вода от всеки хранителен детайл А и В.

Трябва също по този начин да регулирате рН-то на водата. С помощта на рН апарат измерете рН-то (водата от чешмата ще бъде някъде сред 6.5-7.5 рН). Повечето зеленчуци и билки изискват леко кисел хранителен разтвор.

Можете да намалите рН до 5,5-6,5 с капки фосфорна киселина благодарение на пипета. Носете ръкавици, когато боравите с рН препарати и не забравяйте да разбъркате добре разтвора след процедурата.

5. Сглобете системата

Включете въздушната помпа и поставете въздушния камък в резервоара. Закрепете капака от горната страна и съвсем сте подготвени.

Добавянето на вашите растения е просто. Освен упоменатите мрежести саксии, можете да извършите тапи от каменна вата, в които също по този начин да отглеждате растения. Можете да употребявате и разсад, отглеждан в почва, само че съветваме да употребявате среда, която не прави каша.

Как да поддържаме хидропонната ни система?

Много е значимо да се подсигурява, че равнището на водата не пада прекалено много, изключително когато растенията са млади. Докато водата има задоволителен контакт с корените, те би трябвало да порастват добре.

Следете равнищата на рН, като го проверявате всякога, когато доливате вода.

Може да употребявате остаряла бутилка за вода от 2 литра, с цел да допълняте водата си, с цел да знаете тъкмо какъв брой вода добавяте. За всеки 2 л вода, която употребявате, добавяте 4 мл от всеки A & Б хранителен детайл в резервоара.

Почиствайте резервоара постоянно. За по-добри резултати, подменяйте с прясна вода на всеки 14-21 дни.

За край – по какъв начин да създадем лична хидропонна оранжерия

Ето по този метод можете да изградите елементарна хидропонна система за вас вкъщи. Може би към този момент имате някои от материалите в дома си, един остарял резервоар или кофа може да бъде пренаправен с минимално изпитание. И по този начин да започнете да отглеждате растения в дома си. Ако нямате похлупак, можете да изрежете дупки от парче полистирол, върху което растенията да порастват.

Когато за пръв път се впускате в хидропониката, сложността на някои от системите на пазара може да бъде поразителна. Ето за какво предлагаме да започнете просто, методът е съвършен за начинаещите хора. Нямате кой знае каква поддръжка и можете да ги поставите на всички места.

Пробвайте и опитвайте всевъзможни нови хрумвания. Разбрахте каква е концепцията, можете и сами да си измислите по-добре работеща хидропонна домашна система. Желаем Ви триумф!

Как да създадем течен тор за поддържане и по какъв начин да го разреждаме

Как да създадем течен тор за поддържане – доста градинари в днешно време се замислят за по-природосъобразни способи за поддържане на растенията в градината. Защото е потвърдено, че потреблението на химически направените торове е нездравословно както за нас хората, по този начин и за микробиологията на нашата градина. Тук на помощ идва течният тор, която можем сами…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР