Как да кажеш Честита баня! на бившия премиер Бойко Борисов,

...
Как да кажеш Честита баня! на бившия премиер Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Мъченикът Борисов се окъпа предизборно в Страсбург

Как да кажеш " Честита баня! " на някогашния министър председател Бойко Борисов, откакто излезе още по-оцапан от европейската баня, където потърси отмиване на греховете си? Лидерът на Европейската национална партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, германецът Манфред Вебер (ХДС) драговолно одобри ролята на негов масажист, само че не се оправи.

Хилава се оказа самодейността му да провокира мощен против " Незаконното задържане на водача на опозицията в България ", анулирано от две самостоятелни съдилища. Целта бе прозрачна - през стъклата на банята се виждаше по какъв начин три седмици преди парламентарните избори се поставят старания Борисов да бъде изкаран пред гласоподавателите къпан и целия в бяло. Гледката бе непривлекателна и събра малко фенове. В залата на Европарламента пристигнаха единствено неколцина другари на Борисов (от ГЕРБ и ЕНП) и още толкоз критици от другите политически групи - едните го хвалеха, другите се възмущаваха.

 

Интимната политическа връзка сред Вебер и Борисов

 

е остаряла ( " Старата обич наслойка не хваща " ), само че ялова. Германецът доста пъти е взел участие в предизборните прояви на ГЕРБ в България, само че няма изследвания, които да удостоверяват, че е съдействал някаква изгода. Затова в този момент се опитва да прелее от своя престиж към Борисовия, като употребява страсбургско тасче. Тъй като го държа непохватно, то издрънча компрометиращо в Европарламента няколко часа преди дебата. В опита си да подгрее предплатено интереса към Борисов той възмути евродепутатите, които по това време обсъждаха напълно друга и по-важна тематика - годишния доклад за положението на Съюза, показан от шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Преди три години Манфред Вебер се стягаше за нейния пост, а Борисов като министър председател му стискаше палци, само че му оказа помощ тъкмо толкоз, колкото в този момент пък видя изгода от него.

Европарламентът може да има разни недостатъци, само че до момента не се е подвеждал що за човек е Бойко Борисов и какво съставлява ръководената три мандата от него България. Преди две години, когато още бе на власт, оттова прозвуча апелът

 



 

Той бе насочен към Европейската комисия, показана от зам.-председателката на Европейска комисия Вера Юрова (Чехия), която отнесе гнева на евродепутатите, че Брюксел гледа снизходително към неналичието на господство на закона в България.

Миналата сряда Юрова прозорливо прати в Европарламента комисаря Дидие Рейндерс (Белгия), само че провокира реакция от нидерландския евродепутат Йерун Ленарс (ЕНП), който заядливо попита от трибуната в Страсбург: " Къде е Вера Юрова? Рейндерс, за какво сте тук? " А Рейндерс изясни, че е пристигнал да удостовери интереса на Европейска комисия към върховенството на закона в България, което страда от липса на надзор над основния прокурор и от съмнителния избор на членове на Висш съдебен съвет и съдии. В миг, когато ЕНП уверяваше, че казусът " Борисов " е доказателството за липса на господство на закона в България, еврокомисарят единствено означи, че " Европейска комисия няма пълномощия по обособени случаи ".

Демаршът на хигиениста на Борисов трябваше да заличи загатна от признатата през октомври 2020 година пагубна за него, който с огромно болшинство осъди корупцията на високо ниво в България. Половин година по-късно Борисов се раздели с властта - несъмнено, не по волята на евродепутатите, а на българските гласоподаватели. Протестите им против корупцията откриха отзив в Европа, само че смяната не можеше да пристигна оттова.

 

Сега водачът на ГЕРБ търси назад деяние

 

- откъм Европа да промени настройките на гласоподавателите. Но изкуственият спор за неговите премеждия в ареста не можеше да създаде подобен резултат, тъй като бе неубедителен и тъй като не бе последван от гласоподаване на какъвто и да е документ. политическите групи могат да изискат веднъж-два пъти в годината спор по определен от тях настоящ въпрос, само че не могат да претендират за резолюция. Получи се тъкмо това, което Борисов не желаеше. Вместо да провокира състрадание, че е станал жертва на безвластие, даде мотив още веднъж да бъде изобличен. Румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу, която и по-рано не е пестила рецензиите си към ръководството на ГЕРБ, се обърна саркастично към симпатизантите му: " Това ли е вашият воин? Борисов и неговите приятели искат да се върнат на власт. Помислете два пъти, преди да го подкрепите! "

Докато го сапунисваха в Европарламента, пред съпартийци в София каква крупна европейска фигура е бил. Заедно с това зовеше за сближение под лозунга " България след рецесиите - проект за възобновяване ". Смисълът на новото му мото е, че когато не е на власт, страната е в рецесия. Следователно би трябвало да се върви към възобновяване, т.е. към неговото връщане на власт. За меродавност изкара на ярко дотегналите на обществото остарели муцуни от последното си държавно управление, което бе ясно обръщение, че клептокрацията жадува реванш. А с цел да няма намеци, каквито се чуха в Европарламента, посъветва съпартийците си да съдят всеки, който ги назова " мафия " или " незаконна група " - тъй като нямало учредения за сходни изказвания.

Българският евродепутат от групата на социалистите Иво Христов заключи по следния метод картината: " Правата на господин Борисов бяха предпазени от съда. Не по този начин обаче стои въпросът с правата на милионите български жители, ощетени от корупцията и беззаконието, на хилядите, които се надяват, само че не получават качествено правораздаване ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР