Как да използваме цвеклото за нашето здраве – червеното цвекло

...
Как да използваме цвеклото за нашето здраве – червеното цвекло
Коментари Харесай

Как да използваме цвеклото за нашето здраве – полезни съвети

Как да използваме цвеклото за нашето здраве – аленото цвекло е кореноплоден зарзават, който е извънредно потребен за нашето здраве. Корените му са тъмночервени и се ядат варени или сурови, настъргани на салата или под формата на сок. Използва се и за изработката на борш, изключително известно ядене в Източна Европа.

Сега ще разгледаме по какъв начин да използваме цвеклото за нашето здраве и по какъв начин да го консумираме, с цел да бъдем по-здрави. Защото аленото цвекл о е извънредно потребно за всички нас и би трябвало от ден на ден да го включваме в нашето хранително меню.

Как да консумираме алено цвекло

Как се употребява аленото цвекло – най-често цвеклото се употребява варено (в тенджера под налягане например) или готвено на пара; печено на фурна; прясно (настъргано или изцедено на сок) или ферментирало (квас или дива ферментация). Може да вършиме най-различни неща от цвекло – от пюрета, сокове, фрешове, пастети, разядки, салати, и стигнете чак до чипс от цвекло.

За да получим най-вече изгоди за нашето здраве обаче, ние би трябвало да ядем аленото цвекло в прясно положение или когато е ферментирало . По този метод ще извлечем най-вече изгоди и витамини. Докато при топлинната обработка цвеклото губи една огромна част от своите потребни субстанции. Ще разгледаме едни от най-полезните предписания с цвекло:

@Салата от цвекло, морков, магданоз, зехтин и домакински ябълков оцет

Прясно настърганата салата от кореноплодни зеленчуци, каквито са морковите и цвеклото, поръсени със ситно нарязан магданоз, малко домакински ябълков оцет и студено пресован зехтин, ще ви донесе с изключение на доста приятна приятност, по този начин и големи изгоди за вашето здраве. Тази витаминозна салата съдържа извънредно огромен брой витамини и минерали. Също по този начин ще получите огромно количество калций, растителни мазнини, елементарни въглехидрати, протеини, магнезии, фибри и разнообразни киселини.

Перфектната салата за очите и за положителната обмяна на веществата в организма, която ще прочисти черния ни дроб и ще попълни тялото ни с голям брой от нужните ни витамини и минерали. За най-хубав резултат, яжте тази витаминозна салата 15-20 минути преди главното ястие!

@Квас – по какъв начин да използваме цвеклото

Как се прави мая от цвекло

Ферментиралите храни съдържат положителни бактерии за нашият организъм или тъй наречените пробиотици, за които е известно, че подкрепят подобряването на цялостното ни здравословно положение. Като в това време най-ценните хранителни субстанции от суровите артикули не се изгубват за разлика от термично обработените храни.

Ферментиралата напитка (квас) от цвекло е различен и ефикасен метод да се усвоят скъпите хранителни субстанции на аленото цвекло. Но за разлика от потреблението на сурово цвекло, квасът съдържа доста по-малко захари. И по този метод е подобаващ за изразходване от хора, имащи диабет. Ето по какъв начин да си създадем от тази страхотна здравословна напитка:

Съставки за 1 литър мая – известната източнославянска напитка:

  • 1 приблизително огромна глава алено цвекло
  • 1 дафинов лист
  • 3 топчета бахар
  • 2 звезди анасон
  • 1 обелка от кора от добре почистен портокал
  • 1 шайба обелен свеж джинджифил (2-3 мм)
  • 1 с.л. домашен ябълков оцет
  • 1 с.л. морска сол
  • 1,5 литра изворна вода
  • 2 литров стъклен буркан

Измиваме доста добре  цвеклото  и го режем на дребни кубчета (като за мусака). Слагаме нарязаните кубчета в стъкления буркан и прибавяме останалите съставки. Доливаме догоре с вода, като оставяме 1 пръст разстояние до ръба на буркана. Слагаме капачката, като не я затваряме компактно и оставяме на топло за 3-4 дни. Всеки ден разклащаме хубаво нашия  мая от цвекло . Готов е, когато придобие характерен солено-кисело блудкав усет.

Прецеждаме готовия  мая  в стъклена бутилка и я слагаме в ледник. Пием по една винена чаша (120 мл.) преди хранене 1-2 пъти дневно. Можем да използваме нарязаното  цвекло  и подправките повторно, като прибавим единствено вода и малко сол. Получената напитка ще е с леко по-светъл цвят, само че със сходни вкусови и здравословни качества. 

@Боб с чекане (ферментирало цвекло) – по какъв начин да използваме цвеклото

За да създадем фасул с чекане ни би трябвало ферментирало цвекло (чекане), което би трябвало да нарежем на кубчета. Преди това би трябвало да сложим боба да ври и откакто заври, изхвърляме водата. Не накисваме авансово боба. Доливаме нова вода и слагаме нарязаното чекане. Когато нашето ядене е към този момент готово, слагаме малко олио. След това прибавяме 1 с.л. брашно и 1/2 с.л. червен пипер разбъркани в малко студена вода, чубрица и изсъхнал джоджен. Накрая се осолява на усет. По предпочитание можем да прибавим и малко чеснов лук.

Съвет: Ако имате проблеми със стомаха, може да добавите 1 с.л. захар в боба, до момента в който ври. Също по този начин ще намалите и газовете. А с цел да извършите още по-вкусен вашия фасул с чекане, може да го сварите в гърне. Става страшна вкусотия!

@Прясно изцеден сок от цвекло

Снимка: mykitchenmachines.com

Сокът от алено цвекло е  един от най-полезните естествени сокове. Той съдържа  D и алфа аминокиселини , които оказват помощ на тялото при синтеза на протеини. Дозата съгласно доктор Норман Уокър, специалистът в зеленчуковите сокове, доживял до 106 години, е от 100 до 250 мл сок от алено цвекло. Може да комбинирате със сок от моркови и краставици и да пиете по 2 пъти дневно. Този витаминозен сок има мощен лековит резултат при тежки болести.

Сокът от алено цвекло съдържа холин, който почиства от отрови освен черния дроб, само че и целия организъм. Премахва от тялото даже тежките метали. Макар и наличието на желязо да не е високо, то е с доста положително качество, което го прави чудесна храна за пречистване на кръвта.

Също по този начин аленият цвеклов сок е доста ефикасен при лeчението на доста болести, породени от отрови. Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата деяние. Да разгледаме за какви заболявания е потребно цвеклото:

За какво оказва помощ цвеклото?

Цвеклото е извънредно потребно и в този момент ще разгледаме един много дълъг лист от заболявания, за които знаем, че цвеклото оказва помощ и то в много огромна степен. Няма да описваме обстойно и нашироко, а ще кажем единствено няколко думи. И по този начин, цвеклото оказва помощ при проблеми с:

  • Черния дроб, бъбреците, далака и жлъчката – цвеклото има прочистващи свойства и спомага за лекуването на упоменатите болести. За най огромен резултат комбинирайте сока от алено цвекло със сок от лайм или пък със сок от моркови.
  • Диабета – цвеклото съдържа цинк, с помощта на който, при постоянна консумация, инсулинът при диабетиците работи по-дълго време. За задачата си вършиме мая.
  • Високото кръвно налягане – цвеклото намалява равнищата на холестерола в кръвта, заради наличието на сапонини. И по тъкмо – цвеклото подтиква производството на  азотен оксид  от организма, което може да помогне за намаление на кръвното налягане.
  • Анемия – цвеклото съдържа желязо, което възвръща и засилва алените кръвни телца в доставянето на О2 в организма. Медта пък подкрепя усвояването на желязото.
  • Щитовидната жлеза – високото наличие на йод в цвеклото подкрепя лечението при хора със болести на щитовидната жлеза. Ето за какво хората с хашимото би трябвало да пият най-малко 3 пъти в седмицата по 1 чаша прясно изцеден сок от моркови и цвекло.
  • Атеросклероза и хипертония – сокът на цвеклото е мощен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и понижават тяхната разтегливост. Действа добре и за възстановяване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти дневно да се приема по 1 супена лъжица от примес сред чаша сок от цвекло и 1 чаша пчелен мед .

И още по тематиката за това по какъв начин да използваме цвеклото и за какви заболявания оказва помощ:

  • Рак – наличието на веществото бетаин в цвеклото е отлично при профилактика на рак и при хранене на онко заболели. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и пази от рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. Унгарският доктор А. Ференци 18 години сполучливо лекувал с алено цвекло онкологично заболели и пациенти с левкемия. Той предлага да се приема сок от цвекло до 600 мл. дневно, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено положение. Лечението се организира най-малко половин година без спиране.
  • Стомашна язва – при язва на стомаха цвеклото се предлага за подкрепяне на възобновяване. Пие се сок от алено цвекло, подсладен с пчелен мед по 2-3 пъти седмично на гладен корем. Целебното свойство се дължи на наличието на витамин U, като подпомага заздравяването на язви на стомаха.
  • Подагра – подаграта доста добре се повлиява при постоянната приложимост на аленото цвекло. Ефективното му деяние се дължи на прочистващите качества на зеленчука.
  • Разширени вени – аленото цвекло има свойството да резервира съдовете еластични, по тази причина е доста положително средство за попречване на образуването на разширени вени. Препоръчва се постоянната консумация на сок.
  • Затлъстяване и детоксикация на организма – аленото цвекло е доста диетично – в 100 г зарзават има единствено 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, дребни количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускорение на метаболизма в тялото и изгарянето на мазнините.
  • Запек – с помощта на високото наличие на фибри и цеулоза, аленото цвекло се предлага при запек и мъчно изхождане.
  • Спортуващите – сокът от алено цвекло е една от най-популярните питиета при спортуващите. Причината е разнообразието от витамини в него, които носят сила денем, понижават умората и  мускулната тресчица

Bpeди oт цвeĸлoтo

Πpи няĸoи xpoнични зaбoлявaния чepвeнoто цвeĸлo мoжe дa ce ĸoнcyмиpa cъвceм пpeдпaзливo или тpябвa изoбщo дa не се приема. Taĸa нaпpимep, тo e пpoтивoпoĸaзaнo зa xopa c ĸaмъни в бъбpeцитe. He e paзpeшeнo и зa xopa c oĸcaлypия, така ĸaтo cъдъpжa oĸcaлoвa ĸиceлинa. Оĸcaлypиятa съставлява чecтo oтдeлянe c ypинaтa нa oĸcaлaтeн ĸaлций пoд фopмaтa нa ĸpиcтaли.

Знаете ли, че:

  • Цвеклото обезпечава 1% от дневните потребности на организма от витамин А, 2% калций, 11% витамин С, както и 6% желязо. Една чаша прясно изцеден сок от цвекло съдържа 58 калории, 13 грама въглехидрати, от които 9 захар и 4 фибри, а също по този начин и 2 грама протеин.
  • Може да боядисате яйцата за Великден с цвекло!
  • Цвеклото е лек за махмурлук – бетацианинът форсира детоксикацията в черния дроб, което кара тялото ви да изгори алкохола по-бързо.
  • Цвеклото е афродизиак – то съдържа огромни количества борон, което е директно обвързвано с производството на човешки полови хормони.
  • Цвеклото може да бъде направено на вино, наподобяващо на усет на портвайн.

Завършваме днешната ни тематика “как да използваме цвеклото за нашето здраве ” с един подобаващ анекдот:

– О, какъв брой си отслабнала! Нова диета?
– Да, моркови, картофи, цвекло…
– Ама вариш или печеш?
– Копая…

Как да съхраним морковите за зимата – потребни препоръки

Как да съхраним морковите за зимата – без значение дали отглеждате моркови в градината или ги купувате от локалния фермерски пазар или хранителен магазин, морковите са едни от най-здравословните и употребявани зеленчуци, които можем да ядем. От яхнии и супи до гарнитури, закуски и даже десерти, един или два моркова в хладилника могат да спасят деня.…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР