„Как аз духовно преживявам изолацията заради пандемията? Моля се повече,

„Как аз духовно преживявам изолацията заради пандемията? Моля се повече, ...

Папа Франциск: така живея по време на пандемията.


„Как аз духовно преживявам изолацията заради пандемията? Моля се повече, защото смятам, че трябва да го правя и мисля за хората. Безпокои ме именно това: хората. Мисълта за хората ме помазва, кара мe да се чувствам добре, освобождава ме от егоизма. Естествено и аз имам мой егоизъм: във вторник идва изповедникът и тогава поставям на мястото им тези неща“. Това каза папа Франциск в интервю за списанието „Civiltà Cattolica", предаде Vatican News.

В интервюто папата коментира така: „Да се грижим сега, но за утрешния ден. Всичко това с творческо въображение. Обикновена креативност, която всеки ден създава по нещо. В семейството не е трудно тя да се открие. Но не трябва да се отчуждаваме, да търсим отдалечаващо бягство, които в този момент не са полезни“.

В разговора Светият Отец се позовава на енцикликата на папа Павел VI „Humanae vitae“ („Човешкият живот“), като казва: „големият проблем, върху който на времето се съсредоточаваха пастирските дейци, беше противозачатъчното хапче. Те не си даваха сметка за пророческата сила на тази енциклика, предшестваща неомалтусианството, което се подготвяше в цял свят. Това на Павел VI беше предупреждение към вълната от неомалтусианство, която днес виждаме в селекцията на хората въз основа на възможността да произвеждат, да бъдат полезни: културата на отхвърлянето“.

Източник: fakti.bg