Кадри Нова ТВЗа сериозно количество пустинен прах предупреждават от Службата

...
Кадри Нова ТВЗа сериозно количество пустинен прах предупреждават от Службата
Коментари Харесай

Предупреждение за висока замърсеност заради прах от Сахара

Кадри Нова ТВ

За съществено количество необитаем прахуляк предизвестяват от Службата на Европейски Съюз за мониторинг на атмосферата „ Коперник “.

Изключително е натоварен облака прахуляк от Сахара, който си проправя път през Европа, оповестиха оттова.

Облак с такава висока централизация на частици се случва по-рядко, само че въпреки всичко го има. Пулмолозите предизвестяват за неразположения в дишането, като кашлица, давене, кихане, зачервяване на очите. Замърсеността е допустимо да провокира и конюнктивити.
`); break case width
По думите на лекар Ангелова, този необитаем прахуляк е изключително рисков за хронично болните пациенти.

Това са болните с бронхиална астма, ХОББ. Те могат да почувстват и необикновен зной, сподели още експерта.



Сега естественото събитие минава през по-голямата част от Испания и доближава до югоизточна Франция, Германия и югоизточната част на Англия. Заради сахарският прахуляк небето става мъгливо, а залезите в доста райони са цветни. Освен това след себе си оставя прашни следи по колите и прозорците, оповестяват в репортаж на Нова ТВ.

Но в някои райони замърсяването на въздуха с дребни частици PM10, които са задоволително дребни, с цел да бъдат вдишани, надвиши безвредния предел, избран от Европейски Съюз.

Особено замърсен въздух дишаха хората в Южна и Източна Испания, където някои станции записаха концентрации на частици PM10 четири пъти над здравословната граница.



Последният епизод, който продължава от 6 април насам, е третият по рода си, който доближава Европа през последните седмици.

Въпреки че не е извънредно струите прахуляк от Сахара да доближават до Европа, има нарастване на интензивността и честотата на сходни епизоди през последните години, което евентуално може да се дължи на промени в моделите на атмосферна циркулация., споделя и климатологът Симеон Матев.Очаква се последователно проясняване и изчистване на въздуха, само че единствено до идната вълна с транспорт на изсъхнал и топъл фронт, приближаващ от пустинята към Европа.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР