Кадри БНТНеобичайни снеговалежи на Балканите в началото на пролетта. И

...
Кадри БНТНеобичайни снеговалежи на Балканите в началото на пролетта. И
Коментари Харесай

Анастасия Стойчева от НИМХ към БАН обяви поредна аномалия, тепературите удрят 20 градуса съвсем скоро!

Кадри Българска национална телевизия

Необичайни снеговалежи на Балканите при започване на пролетта. И на следващия ден се чака да бъде много студено, само че температурите от неделя постепенно ще стартират да се покачват, а чак в средата на идната седмица те ще надминат 10 градуса. Това предвидиха три генерации синоптици от Българска академия на науките - Минчо Празников, Анастасия Стойчева и Евгения Егова в ефира на Българска национална телевизия точно на интернационалния ден на метеорологията, написа Блиц.



Доста ниски бяха температурите в Северна България тази нощ, като тук-там снежната завивка доближи 25 см, сподели Анастасия Стойчева.

" Предстои стопляне, само че до края на седмицата ще си е зима. Днес ще се поразкъса облачността, изключително в Южна България и температурите едва ще се покачат, само че това пък ще докара до формиране на поледици. Опасните феномени няма да приключат единствено с този сняг. Довечера идва последваща вълна превалявания, ще има валежи, само че до края на седмицата те ще отслабнат. Снежната завивка ще продължи да се натрупа, само че количествата превалявания ще са все по-малко. През идната седмица ще се затопли, само че стартира да вали дъжд, няма да са на всички места преваляванията, а снежната завивка ще стартира да се топи. Затоплянето ще е реалност, само че ще бъде постепенно. В събота и неделя утринните температури ще са много ниски, само че по-късно стартират да се покачват постепенно до края на месеца. Последните дни на март ще са най-топли с температури до 20 градуса. ", уточни тя.



Два часа и половина - с толкоз време разполагат синоптиците, с цел да приготвят прогнозата за времето за една телевизионна емисия.

" Получаваме данни от синоптичните станции на Националния институт по метеорология и хидрология, които са 43, т. е. на всеки три часа ние получаваме ето този бюлетин. Всичко това, което виждате като карти, като числени модели би трябвало да се преведе в границите на 5 фрази на човешки език, че на следващия ден над страната ще доминира облачно време с превалявания от сняг ", посочи Красимир Стоев - синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология п.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР