Къде в Русия плащат най-високи заплати? И къде най-ниски? Как

...
Къде в Русия плащат най-високи заплати? И къде най-ниски? Как
Коментари Харесай

Дойче веле: Ето какви заплати взимат руснаците

Къде в Русия заплащат най-високи заплати? И къде най-ниски? Как наподобяват месечните хонорари на руснаците по сектори и по местоположение? Руската статистическа работа дава отговор на тези въпроси, написа Дойче веле в преглед по тематиката.

Кой в Русия печели най-вече? Отговорът гласи: заетите в нефтогазовия отрасъл и работещите във финансовия бранш. Най-ниски пък са заплатите в леката индустрия и в селското стопанство. Поне това сочат данните на Руската статистическа работа.

По нейни данни, през март 2017 междинната номинална месечна заплата в Руската федерация е била 38 600 рубли, което се равнява на към 610 евро. Най-високата заплата е записана в региона на Чукотка - става дума за 1460 евро. На второ място се подрежда Ямало-Ненецкият самостоятелен окръг със междинна номинална заплата от 1365 евро. Москва заема третата позиция с 1270 евро средномесечна номинална заплата. Най-ниско месечно заплащане получават жителите на Севорнакавказката област - 325 евро в Дагестан, 330 евро в Кабардино-Балкария и 335 евро в Ингушетия.

81 600 рубли - най-високата междинна заплата

Що се отнася до заплатите по сектори: едни от най-ниските номинални месечни заплати получават заетите в селкото стопанство - близо 330 евро. От другата страна са съветските финансисти, които получават приблизително по 1160 евро на месец. Още повече пари пък получават трудещите се в нефтогазовия отрасъл, както и служащите в енергийния бранш - надлежно по към 81 600 рубли и 71 400 рубли. Най-ниско платени са заетите в текстилната и шивашка индустрия - там взимат по 15 800 рубли на месец.

Не единствено типът на специалността, само че и равнището на обучение оказва въздействие върху заплатата. Така да вземем за пример, в случай че междинната месечна заплата на човек с висше обучение съставлява 43 400 рубли, то хората с начално обучение получават 23 800 рубли. Забележително е, че приключеното приблизително обучение носи единствено 2 000 рубли повече. Според статистиката, хората на възраст сред 30 и 39 години получават повече от другите възрастови групи, а най-ниски заплати получават хората на възраст под 20 години.

Според последните изследвания, през последните години равнището на подготовка на съветските служащи пораства. " Понастоящем делът на хората с висока професионална подготовка съставлява съвсем половината от всички заети в трудовия развой, а делът на хората с ниска подготовка или без такава е по-малко от една четвърт, " четем в проучването на Руската статистическа работа.

И в Русия има промени

От 2000 година насам се е трансформирала и отрасловата конструкция на трудовата претовареност в Русия. Така да вземем за пример броят на хората, заети в селското стопанство, е намалял двойно. С 36 % е намалял и броят на хората, заети в бранша на комуналните и обществени услуги. Най-много работни места са зародили в областта на бизнес услугите, в гастрономията и финансовия отрасъл.

Впрочем, съветските специалисти акцентират, че в близко бъдеще в страните с развита пазарна стопанска система търсенето на офис сътрудници ще намалее - поради " разпространяването на актуалните компютърни технологии и автоматизацията в многочислени браншове ".

Същевременно се чака да нарасне търсенето на експерти, заети с обслужване на хората, основно медицински фрагменти. В това отношение обаче Русия рискува да изостане от актуалните трендове. По думите на съветския специалист Сергей Солнцев, управляващите не са склонни да влагат в опазването на здравето.

" Затова и в този бранш заплатите са ниски, а и не се дават доста пари за положително съоръжение ", акцентира той. Солцнев показва още: " Това е избор на управляващите, за чиито цели ясно приказва съотношението сред държавните разноски за опазване на здравето и разноските за защита. " (бел. ред. заложените в бюджета военни и секретни разноски за 2017 година дружно надвишават 15 пъти разноските за опазване на здравето. " )

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР