Кадър от опустошителното земетресение в ТурцияБроят на жертвите на земетресението

...
Кадър от опустошителното земетресение в ТурцияБроят на жертвите на земетресението
Коментари Харесай

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 41 200 души

Кадър от опустошителното земетресение в Турция
Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надвиши 41 200 души, като в Турция починалите са 35 400 души, а в Сирия – над 5800.

Организация на обединените нации прикани за набиране на съвсем 400 милиона $ в помощ на потърпевшите от трусовете в Сирия. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изясни, че плануваните 400 милиона $ ще обезпечат подкрепяне за близо 5 милиона сирийци за интервал от 3 месеца. Гутериш настоя спасителите да могат да работят свободно в страната.

Общо 160 камиона с филантропична помощ, предопределена за потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия, ще бъдат изпратени от гръцката област Атика, като първите от тях ще потеглят през днешния ден с транспортен съд по море.

Активисти и избавителни екипи в Севернозападна Сирия подлагаха на критика международната организация за бавните дейности в следените от бунтовници региони след бедствието. Почти цялата филантропична помощ до момента минаваше през един-единствен пропускателен пункт на границата с Турция.

Президентът Башар Асад позволи да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улеснение доставките, а по-късно беше обявено за първия филантропичен ескорт през Баб ал Салам – 11 камиона с неща от първа нужда като палатки, матраци и одеяла.

Много хора в потърпевшите области в Турция напущат домовете си след най-голямото злополучие в актуалната история на страната. Повечето търсения към този момент завършват и стартира срутване на постройките и почистване на отломките, само че тук-там спасителите не престават работа.

208 часа след унищожителния трус мъж и младо момиче бяха извадени живи от руините в Антакия, в разрушения регион Хатай.

Десетки слаби земетресения са регистрирани в Турция през миналото денонощие. В Румъния тази заран са регистрирани вторични земетресения в Търгу Жиу – след снощното земетресение, което беше усетено и в България.

Източник: БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР