кадър: БНТвидео: Нова тв1123, с 578 случая повече от вчера,

...
кадър: БНТвидео: Нова тв1123, с 578 случая повече от вчера,
Коментари Харесай

Николай Витанов: Третата вълна си заминава

кадър: Българска национална телевизия

видео: Нова тв

1123, с 578 случая повече от през вчерашния ден, са новодиагностицираните с коронавирусна зараза през миналите 24 часа. Това са 7,5% от тестваните.

За последното денонощие са направени общо 14 999 теста, oт които 7188 са PCR, а 7811 са с бърз антигенен тест. Това демонстрират данните в Националната осведомителна система.



„ Като че ли се справихме с третата вълна, тя си отпътува. Какво споделя институтът „ Роберт Кох ” - че България излиза от зоната на заплаха. Следователно, третата вълна си отпътува ”, разяснява математикът проф. Николай Витанов в студиото на „ Събуди се ”.

Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и дейните случаи понижават.

„ Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази позитивна наклонност, само че дано да изчакаме седмица ”, добави математикът.

Проф. Витанов показа статистика, съгласно която областите в страната са под сериозната стойност и обстановката е естествена.

„ Винаги съм казвал, че ще си изкараме умерено празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме съумели да пречупим позитивните сюжети. Ако не пристигна нов вариант, ще си изкараме едно умерено лято ”, счита той.

За да няма нова вълна, по думите му, е належащо да се доближи 70% имунизирани българи.

„ Първо сме надалеч. Второ - това не е гаранция, че нещо няма да се надигне. 30% са към 2 млн. и те са задоволително, с цел да се развихри вълна на есен. Трябва да внимаваме ”, посочи математикът.

Той е безапелационен, че имунизацията у нас напредва и наваксаме изоставането си.

„ С тези темпове края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни защищава от внезапни покачвания на броя на заболелите ”, добави още проф. Витанов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР