Кабинетът прие и одобри проектоизменение на Закона за обществени поръчки,

...
Кабинетът прие и одобри проектоизменение на Закона за обществени поръчки,
Коментари Харесай

Правителството не знае какво да прави с „порочните“ инхаус процедури и ще пита ЕК

Кабинетът одобри и утвърди проектоизменение на Закона за публични поръчки, с което на процедура трябваше да се лимитират порочните инхаус процедури, които през последните 2 години станаха нарицателно за непрозрачно разходване на обществени средства. За момента обаче не е ясно дали препоръчаните ограничавания ще останат написани в измененията, защото по време на публичните съвещания са получени доста възражения.

В справката с отразените мнения е записано, че

с оглед постъпилите възражения по анулацията на текстовете, предлагането краткотрайно е оттеглено по отношение на осъществяване на съвещания с Европейска комисия. “

Допълва се, че „ договорите нямат характерности на социална поръчка и не е належащо да бъдат включвани измежду изключенията от приложното поле. Включването им измежду изключенията обаче основава проблем, доколкото тези, планувани в директивите са изчерпателно избрани и не се позволява въвеждането на други, разнообразни от тях. “

Въпросните промени бяха препоръчани от финансовия министър Асен Василев през юни. С тях трябваше да се лимитират случаите, когато държавно ведомство разпорежда непосредствено на обвързвано дружество действия, за които по принцип е належащо да разгласи социална поръчка. Основно от практиката са се възползвали Агенция „ Пътна инфраструктура “ и НЗОК.  

Против измененията се оповестиха Българския лекарски съюз. В прессъобщение, след извършена среща с министъра в края на юни, БЛС осведоми, че препоръчаната смяна ще бъде оттеглена, защото е неприложима за бранша на опазването на здравето.

Освен БЛС обаче и редица други организации са се оповестили срещу. Така да вземем за пример „ Интелигентни трафик системи “ АД (бел.р. – един от трите националните снабдители на услуги за тол системата) също се афишира срещу отпадането на инхауса. Те имат подписан контракт с АПИ за продажба на винетки и тол.

С актуалното мнение показваме безапелационната си позиция на опълчване по повод препоръчаната анулация на член 14, алинея 9 от настоящия закон за публичните поръчки, която дефинира като изключение от приложното поле на закона за публичните поръчки сключването на договорите сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ с снабдители на електронни услуги за пътно таксуване. “

В каква посока са признатите редакции от кабинета най-вероятно ще стане ясно при входирането на текстовете в Народното събрание. Според управническата стратегия на кабинета това ще се случи през септември.



Припомняме, че това не е първият опит, който се прави, с цел да се стопират непрозрачните инхаус процедурите. Подобни опити бяха направени на два пъти от служебното държавно управление „ Донев “. Първият път измененията бяха обявени през октомври предходната година и даже минаха на първо четене в 48-ото Народно събрание, като всички политически сили тогава дадоха поръчка за тотално прекрояване на текстовете. Заради разпускането на Народното събрание обаче законопроектът не бе признат на второ четене.

Същият законопроект бе утвърден на съвещание на Министерския съвет и в средата на април тази година, само че до входирането му в Народното събрание по този начин и не се стигна.
Индексацията на контракти
С измененията се прави опит за прецизиране на наредба по член 117а по отношение на индексирането на контракти. Целта е превъзмогване на спорно пояснение по отношение на опцията за индексиране цените на контракти при инфлация, когато за съответния предмет няма утвърдена методика. В тези случаи размерът на нарастването ще се открива във всеки съответен случай въз основа на показаните доказателства.

Против това предложение са се оповестили Камара на строителите в България, както и Българска браншова камара „ Пътища “. Според тях с готвените промени кои контракти ще подлежат на индексация ще зависи напълно от Министерския съвет. Допълват че сходен метод е неправдив и ще породи основателни подозрения за фаворизиране на избрани реализатори за сметка на други.

При приемането на редакцията на член 117а, ще се отстрани опцията за приемане на индексация на контракти с предмет услуги, които непосредствено дават отговор за качеството на строителството, като същите ще бъдат изправени пред неравностойно състояние с изпълнителите на съответните контракти за строителство, макар че техните разноски също са нарастнали “, показват от браншова камара „ Пътища “

Припомняме, че индексацията стана допустима след промени в Закон за обществените поръчки, признати от 47-ото Народно заседание. Тогава депутатите дадоха опция на Министерския съвет да изготви и одобри методика за индексиране, по която да дефинира процентът на повишаване.

Служебният кабинет изготви въпросната методика в края на септември предходната година, като не заложи съответен таван на повишаването. Впоследствие обаче стана ясно, че страната мъчно може да откри средства за индексация на планове, финансирани от държавния бюджет. Също по този начин свободният запас по оперативни стратегии позволяваше индексация в размер на 15% от цената на контрактите.

Наскоро и районният министър Андрей Цеков разяснява, че индексацията на строителни контракти би трябвало да бъде модифицирана.
Какво остава?
Промените са в четири групи, като се изпълняват  задължения по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), а също така има законодателни ограничения в региона на публичните поръчки, свързани с подготовката за участието на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Също по този начин се усъвършенства сходството на 3акона с европейското законодателство и се преодоляват  установени проблеми в практиката на възложителите.

Предложени са да вземем за пример ограничения, които целят понижаване на неконкурентното възлагане при потребление на процедури на договаряне без съобщение, като е прецизирана дефиницията на „ изключителни условия " в§ 2, т. 17 от Допълнителните разпореждания на Закон за обществените поръчки. Така ще бъде лимитирано използването на тези процедури в следствие от недобро обмисляне и подготовка от страна на възложителя. Предложено е и двойно нарастване на глобите при нарушавания на разпоредбите за възлагане, показват от държавната пресслужба.

Осигурява се опция да се изисква аргументация за извънредно удобни оферти и при подадени единствено една или две предложения. В тези случаи параленост ще се прави с оповестената планирана стойност, а когато е неприложимо (напр. единични цени, отстъпки, надценки и др.) - с друга, авансово оповестена от възложителя справедлива база за съпоставяне.

Ще се вкара обвързване за обществените възложители да слагат екологични условия при възлагане на поръчки за доставки и услуги над избрани прагове.

Ще бъде основан експертен съвещателен съвет към министъра на финансите като консултативен орган по въпросите, свързани с реализиране на контролната активност в региона на публичните поръчки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР