Кабинетът предлага преговори със САЩ за изтребителПредлагаме да се проведат

...
Кабинетът предлага преговори със САЩ за изтребителПредлагаме да се проведат
Коментари Харесай

Кабинетът предлага преговори със САЩ за изтребител

Кабинетът предлага договаряния със Съединени американски щати за изтребител
Предлагаме да се проведат договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан от България. Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предлага се да се разпореди на премиера на България да сътвори организация за договарянията при правене на плана за интернационален контракт от българска страна. Задължително в преговорния екип да взе участие министърът на защитата, стопанската система, външните работи и финансите на България, добави Каракачанов.

Каракачанов сподели, че предлагането е било ясно още на 21 декември. Аз доста ясно заявих, че водим договаряния със Съединени американски щати, което докара до доста спекулации, че надали не Министерски съвет е решил да подписа контракт. Имаме увещание и от Белия дом, че цената ще бъде поправена. Така че по този метод ние вършим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вид беше да се предложи започване на плана изначало, което значи още най-малко година и половина да се забави процесът по подписване на контракт, акцентира министърът на защитата и означи, че това не е преференциално за нашите Военновъздушни сили.

Надявам се Народно събрание да даде мандат за водене на договаряния, сподели от своя страна министърът на стопанската система Емил Караниколов. Комисията си свърши добре работата, благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е извънредно нужен на нашите Военновъздушни сили, съобщи началникът на защитата Андрей Боцев.

Дано в скоро време се подписа договорът при най-изгодните условия за страната. Надявам се Народно събрание да даде мандат на държавното управление, с цел да може да продължи договарянията, сподели още Боцев.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов внесоха на 21 декември 2018 година, в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по осъществяване на признатия от Народното събрание Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за утвърждение в Народното събрание решение за възлагане на държавното управление да приготви план на интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили.

Вследствие на отчета на двамата министри Министерски съвет през днешния ден взе решение, с което предлага на Народно събрание и да позволи планът на интернационалния контракт да се отклони от наложителните условия, посочени в Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “.

„ Какви ще бъдат параметрите на отклоняване във връзка с цената, не може да ви отговорим, защото от препоръчаната цена от Съединени американски щати, ние сме водили диалози тя да бъде поправена. Вчера виждате изказването на Белия дом, в което се споделя, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското държавно управление предлага, само че дали ще се наложи и в случай че се наложи какъв брой ще бъде отклонението, т.е. с какъв брой милиона лв. ще бъде отклонението това на този стадий никой не може да отговори преди да са завършили диалозите ”, сподели Красимир Каракачанов.

Срокът на доставка, по думите му, евентуално ще бъде по-голям от записания в Актуализирания план за капиталов разход - 24 месеца. „ Това от в този момент е ясно, въпросът е какъв брой ще бъде това отклоняване ”, уточни той. Според министъра, доста е рано сега да се каже какви биха били отклоненията във финансови параметри. „ Ако четем оптимистично вчерашното изказване на Белия дом не би следвало да има такива, само че за съответни измерения може да приказваме откакто проведем съответните договаряния, а те няма по какъв начин да бъдат еднократни, те ще бъдат на няколко стадия ”, уточни той.

Той не може да каже какъв брой време ще продължат договарянията, тъй като още не са почнали. „ Може да се разберем още на първата среща, може да се наложи да вършим втори, трети срещи и т. н., само че ще ги проведем, няма да се бавим. Идеята ни е до тази година да има подписан контракт. Ако не се получат тези договаряния, в случай че изискванията, които ни се предложат не са преференциални, ще бъде докладвано на Министерски съвет и оттук насетне Народно събрание си взема решението. Това ни открива опция при неизгодни условия ние да продължим с някоя друга от страните ”, съобщи Каракачанов.

В отговор на въпрос за това дали Министерски съвет е подложен на външен напън за започване на договаряния за закупуване на F-16, вицепремиерът и министър на защитата сподели: По отношение на политически напън, мен не ме е притискал никой. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР