Кабинетът подготвя мащабно окрупняване на държавните висши училища в България,

...
Кабинетът подготвя мащабно окрупняване на държавните висши училища в България,
Коментари Харесай

Правителството ще намалява броя на държавните висши училища от 38 на 16

Кабинетът приготвя огромно уедряване на държавните висши учебни заведения в България, оповестява OFFNews. Изданието разполага с информация, че ректори са били викани при министъра на образованието, от който са научили за проекта. Всички те ръководят основани в София висши учебни заведения и университети.

От Министерството на образованието потвърдиха, че са водени диалози с ректори за обединявания, без да навлязат в детайлности.

„ Водени са предварителни диалози. Официалните диалози ще бъдат водени със Съвета на ректорите. В края на февруари следва съвещание на Съвета на ректорите, на което министърът ще изложи концепцията си за промени “, показват от МОН.

Независимо от уточнението, ректорите са останали с усещане, че каквато и да е реакцията им, министър Николай Денков ще извърши желанието си.

Срещите се организират без публично разискване, без никаква гласност. По информация на OFFNews министърът е изискал ректорите да пазят безмълвие за несъмнено време, което те са създали. Миналия четвъртък той е показал концепцията си пред депутати от ръководещата коалиция в Комисията по обучение в Народното събрание. Единствено от Българска социалистическа партия са възразили.

Висшите учебни заведения в България са 52. От тях 38 са държавни. Останалите са частни и те не са включени в проекта. По информация на OFFNews той планува понижаване на броя на държавните ВУ от 38 на 16. Този проект не е написан черно на бяло. Според източник на OFFNews се резервира самостоятелността на:

– Софийския университет;

– Пловдивския университет;

– Шуменския университет;

– Тракийския университет в Стара Загора;

– Югозападния университет в Благоевград;

– Великотърновския университет;

– Аграрния университет в Пловдив;

– Военната академия „ Г. С. Раковски “ в София;

– Висшето военноморско учебно заведение „ Н.Й. Вапцаров “ във Варна;

– Националния боен университет във Велико Търново;

– Академията на МВР;

– Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас.

Оттам нататък се планува основаването на следните мегаструктури:

– народен механически университет, който включва сегашните механически университет в София, Варна, Габрово и Русенския университет.

– обединен стопански университет, който да включва УНСС, Икономически университет – Варна и Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ в Свищов;

– обединен политехнически университет, който да включва: Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Минно-геоложкия университет (МГУ), Лесотехническия университет (ЛТУ), Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, Висшето строително учебно заведение „ Любен Каравелов “, Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в София;

– университет по изкуствата, под чиято „ шапка “ да са НАТФИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив, Университета по библиотекознание и осведомителни технологии и Националната спортна академия;

– медицински университет, който да сплоти сегашните четири в София, Пловдив, Плевен и Варна.

По закон сливане на университети може да се случи само непринудено, по волята на самите университетски общности. Законът за висшето обучение изисква да има решение на Общите събрания на съответните висши учебни заведения. Общото заседание включва преподаватели, студенти и администрация. Ако министърът желае да наложи сходно уедряване срещу волята им, или би трябвало да наруши закона, или той да бъде изменен и да разреши сходна интервенция.

„ МОН ще внесе законопроект за изменение и допълнение на ЗВО след нужното разискване с всички заинтригувани страни, включително с съдружните сътрудници и Съвета на ректорите “, акцентират от МОН.

На въпрос има ли създаден стратегически разбор по отношение на възможните бъдещи изгоди от уедряване на системата на висшите учебни заведения в България отговорът на ведомството на акад. Денков е колеблив.

„ Има редица разбори, правени през годините, които демонстрират, че би имало изгода от сливане на висшите учебни заведения под разнообразни форми. Именно въз основа на тези разбори тази опция е залегнала в Стратегията за развиване на висшето обучение “, настояват от просветителното министерство.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР