Китай е пред завършване на проектите си за изграждане на

...
Китай е пред завършване на проектите си за изграждане на
Коментари Харесай

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

Китай е пред довеждане докрай на плановете си за създаване на плаващи нуклеарни електроцентрали , които биха могли да зареждат военни уреди в противоречивите територии в Южнокитайско море - вероятност, която би подкопала районната сигурност и непоклатимост. За това предизвести адмирал Джон Акилино, който оглавява Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати, заяви в. " Вашингтон пост ".

" Планираното от Китай потребление на плаващи нуклеарни електроцентрали може да има евентуални последствия за всички страни в района ", изясни адмиралът.

Събеседникът на изданието от Държавния департамент изяснява: опасенията са, че колкото по-близо е Китай до разполагането на плаващи нуклеарни електроцентрали , толкоз по-бързо може да ги употребява, с цел да заплашва Съединените щати.

Той напомни " дългогодишните териториални и морски разногласия в региона " и означи, че остават и въпроси, свързани с " използването на съществуващите съглашения за нуклеарна сигурност, които към момента не са решени ". Според оценката на Вашингтон Пекин към момента е на няколко години от разгръщането на своите планове.

През 2010 година Китай стартира да проектира плаващи нуклеарни реактори ; шест години по-късно формалният вестник на държавното управление Global Times разгласи разполагането на 20 реактора в Южнокитайско море, които да подкрепят търговията, изследването на петрол и обезсоляването на морска вода.
 „ Росенергоатом ” пуска първата в света плаваща АЕЦ
„ Росенергоатом ” пуска първата в света плаваща АЕЦ

Проектът започва през 2012-а

В същата публикация се загатват и военните приложения на плаващите нуклеарни електроцентрали, като се показва, че всеки остров и риф в Южнокитайско море, сдвоен с плаваща нуклеарна платформа, би бил съпоставим с " самолетоносач с нуклеарна мощ <...>, оборудван с бойни самолети и ракетни системи ", надхвърляйки военния капацитет на Съединени американски щати в района.
 Русия пусна в употреба първата в света плаваща АЕЦ
Русия пусна в употреба първата в света плаваща АЕЦ

Разположена е в полустров Чукотка

Първоначално Китай планираше да пусне първата си плаваща нуклеарна електроцентрала през 2021 година, само че стартирането беше отсрочено заради открити проблеми и опасения за сигурността от страна на регулаторните органи .

Досега в света има единствено една плаваща АЕЦ - в Русия - " Академик Ломоносов ". Тя стартира работа през декември 2019 година Тя е оборудвана с два реакторни блока КЛТ-40С, които могат да доставят електрическа енергия на населено място с население от към 100 000 души.

От " Росенергоатом " разказват задачите на плаващата АЕЦ като заменяне на излезлите от употреба мощности на АЕЦ " Билибино ", която работи от 1974 година, и на Чаунската Топлоелектрическа централа, която е на повече от 70 години, както и обезпечаване на сила за главните минни компании, ситуирани в Западна Чукотка в енергийния център Чаун-Билибино.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР