Кабинетът на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39%

...
Кабинетът на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39%
Коментари Харесай

39% от българите подкрепят кабинета на Кирил Петков

Кабинетът на Кирил Петков се употребява с поддръжката на 39% от българите, а 40% не го утвърждават . Това става сочат данни от изследване на " Тренд " измежду 1004 души за настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи проблеми. Одобрението към новия кабинет е изцяло сходно с това към първото служебно държавно управление на Стефан Янев при започване на мандата му през май предходната година. Симпатизантите на " Продължаваме промяната " съвсем единомислещо показват поддръжка към кабинета. Около две трети от електората на Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " дават позитивна оценка, а към една пета - негативна.

През 2021 година най-много поради невъзможността да излъчи кабинет оценката за работата на Народното събрание пада на сериозно ниски равнища от към 15%, които през септември стигнат даже до 12%. Отрицателните тогава означават равнища от 77%. Изборите за 47-то Народно заседание и триумфът му в съставянето на държавно управление водят до растеж в поддръжката към Народното събрание до 29%, а негативните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 година има наклонност на повишение на негативните оценки за работата на президента Румен Радев най-вече поради отговорността му за служебното държавно управление, като част от общественото неодобрение по отношение на властта рефлектира и върху президента. Президентските избори през ноември презареждат в избрана степен доверието към президента и го възстановят на равнищата от преди назначението на служебния кабинет. През януари позитивната оценката за неговата работа е 49%, а негативната 36%.
 Снимка 561264
Два месеца след последните предварителни парламентарни избори електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат . " Продължаваме промяната " е първа политическа мощ с 26.4% от деклариралите, че ще гласоподават на възможни избори. ГЕРБ остават близо до изборния си резултат с 22.3%. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са сходни като резултат надлежно с 11.5% и 10.9%. От " Тренд " прецизират, че изследването се организира на територията на страната и не се регистрира капацитета на обединенията от чужбина , което може да размести позициите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Пета политическа мощ остава " ИТН " с 8.1% от деклариралите, че ще гласоподават, а шести остават " Демократична България " с 6.8%. Регистрира се лек растеж при " Възраждане " спрямо изборния им резултат, като партията се употребява с поддръжката на 5.9% от деклариралите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната преграда остават " Изправи се БГ! Ние идваме " с 1.9% и Вътрешна македонска революционна организация с 1.1%.

Данните са от изследване на " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи проблеми. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 януари 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет измежду 1004 души на възраст 18+.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР