Кабинетът, министър-председател в който ще бъде един от лидерите на

...
Кабинетът, министър-председател в който ще бъде един от лидерите на
Коментари Харесай

Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отрича да е една от тях

Кабинетът, министър-председател в който ще бъде един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, ще има четирима вицепремиери, само че към момента не е изяснено дали всяка партия ще получи по един от тези постове. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова нито отхвърли, нито удостовери, че ще е вицепремиер, само че разгласи, че отрасловото министерство, което ще дава отговор на държавните предприятия, ще се назовава Министерство на стопанската система и промишлеността.

В кабинета ще има две нови министерства, едно от които за растежа и нововъведенията. Това значи, че ще има 19 министерства вместо сегашните 17.

Това се разбра след първия ден на съвещания при президента Румен Радев, който през днешния ден се срещна с поотделно с представители на четирите най-големи парламентарни групи в 47-ото Народно заседание - " Продължаваме промяната ", ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ".

Според претендента за министър председател Кирил Петков е наложащо да има постоянно държавно управление, което в един цялостен мандат и с работещ парламент да взема решение проблемите в страната. Корнелия Нинова е на мнение, че най-важна е грижата за хората, поради което би трябвало незабавно да се одобри бюджетът за 2022 година

Днес и на следващия ден " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " би трябвало да върнат бележки по съдружното съглашение, а Кирил Петков изрази подготвеност да вземе мандата за сформиране на държавно управление още тази седмица.

Представителите на ГЕРБ-СДС се оповестиха за " знаеща, можеща и непримирима съпротива ", която ще показва грешките. А Движение за права и свободи ще реши по какъв начин да гласоподава по състава и структурата на Министерския съвет, като се запознае с програмата и претендентите за министри.

" Дневник " показва последователност от срещите на " Доондуков " 2 през днешния ден. Утре предстоят диалози на Румен Радев с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ".
14:43Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с президента:

14:18За Радев Българска социалистическа партия ще е мощен обществен вектор в новия кабинет  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Велко Ангелов
За Българска социалистическа партия най-важна е грижата за хората, да не се подвига цената на тока за битовите консуматори, да се помогне на здравната система, да се подкрепи стопанската система. Бюджетът за 2022 година е най-съществен и би трябвало да стартира приемането му, разгласи на " Дондуков " 2 водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите й социалистите схващат отговорността на момента.

" Обществото ни е надълбоко разграничено обществено, с растящи неравенства и беднотия и се надявам, че вие ще имате принос за решение на тези проблеми, защото новото ръководство има потребност за мощен обществен вектор. Намирам там поле за доста работа ", сподели Румен Радев.

От Българска социалистическа партия президентът изиска да разбере какво са подготвени да предложат за разрешаването на личностния и систематичен проблем в правосъдната система. Той сподели, че и на отминалите избори гласоподавателите на Българска социалистическа партия са потвърдили, че са против беззаконието.

" Да, казусът е систематичен и без значение от това по какъв начин се споделя основният прокурор би трябвало да се лимитират неговите пълномощия, да се закрият профилираните съдилища и прокуратурата и да има правосъден надзор над актовете му ", сподели Корнелия Нинова.14:00В 14.00 часа стартира последната среща за деня, която е с представители на " Българска социалистическа партия за България ".

12:54ДПС напомни, че Народното събрание не уволнява в правосъдната система  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
Движение за права и свободи ще реши по какъв начин да гласоподава по плана за личен състав и конструкция на Министерския съвет, откакто види програмата му и персоналния състав. На въпрос дали може Движение за права и свободи да гласоподава " за " водачът Мустафа Карадайъ сподели, че това не опонира на законите на физиката.

На въпрос дали Движение за права и свободи поддържа промяната на основния прокурор Иван Гешев Мустафа Карадайъ сподели: " Реформи в правосъдната система - да. Дотолкова, доколкото минава през законодателството. Доколкото за лични сформира на органи и институции, отговорността е на способените. Народното събрание нито уволнява, нито назначава в правосъдната система ".

На въпрос дали в Движение за права и свободи има народен представител, който е защита на Делян Пеевски, водачът сподели: " Мен ли ме визирате? Да, защита съм. На правата и свободите, на всички жители. Не единствено аз, а цялата ни парламентарна група и управление на партията сме защита " .

За Мустафа Карадайъ не е неприятна концепция да се влиза със зелен документ в Народното събрание.12:51ДПС след срещата с президента:

11:40ДПС предизвести, че страната закъснява с парите от Европейски Съюз  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
На срещата на " Дондуков " 2 водачът на Движение за права и свободи Мустафа Кардайъ разгласи, че превъзмогването на политическата рецесия може да стане с разговор сред партиите, политическите субекти и институциите. Той още веднъж приказва за рестарт на държавността и възобновяване на държавността.

" Страната има потребност от постоянен кабинет предвид на множеството рецесии, пред които сме изправени - и здравната, и обществената, и икономическата, и финансовата. И те, и инфлацията, и растящите цени изискват отговорно ръководство с визия и виновни субекти. Закъсняхме с Плана за възобновяване и резистентност, закъсняваме с оперативните стратегии - те могат да дадат подтик за развиването на стопанската система в страната и да се покачат стандарта за ръководство на жителите. Самите жители от нас чакат сигурност ", сподели още Мустафа Карадайъ.

В началото на срещата Румен Радев сподели, че е значимо мнението на всички парламентарни групи за активността на бъдещия парламент и за упованията към бъдещото държавно управление.11:38Срещата с Движение за права и свободи:

11:18Зам.-председател на ГЕРБ не отговори дали поддържа промяната на Иван Гешев  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
След срещата с президента ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова разгласи, че ГЕРБ-СДС няма да поддържа ляво демократично държавно управление на четирите партии и ще гласоподава " срещу ". Според зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев първостепенна задача на ГЕРБ-СДС е да подсигурява оптималната доза действителност, с цел да не къса държавното управление връзка с действителността.

На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще поддържа промяната на основния прокурор Иван Гешев и промени в конституцията за правосъдна промяна, Томислав Дончев сподели: " Ние сме за сложна правосъдна промяна. Досега не сме чули предложение. Ако има, може би бихме подкрепили. Иван Гешев не се избира от Народното събрание. Ще разясняваме предложение по предложение ".

Според зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов обединението няма да е четворна, а петворна. По думите му задачата на Бойко Рашков е да се върне едно остаряло време, където се влиза на всички места.

На въпрос би трябвало ли да се влиза със зелен документ в Народното събрание Десислава Атанасова сподели, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е имунизирана. По думите й тематиката ще бъде разисквана на следващия ден на председателски съвет.11:07ГЕРБ-СДС след срещата с Румен Радев:

10:20ГЕРБ разгласи, че ще осветлява всяка неточност на новия кабинет  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
На срещата с президента ГЕРБ-СДС се разгласи за " знаеща, можеща и непримирима съпротива със мощни и непримирими позиции във връзка с отстояването на демокрацията " . " Ако държавното управление има потребност от помощ и съвет, ще ги получат. Всяка неточност ще бъде осветявана, всяка неточност ще бъде посочена ", сподели ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя назова бъдещото ръководство ляволиберална коалиция.

От своя страна президентът Румен Радев сподели, че ще бъде сериозен към бъдещата власт по този начин, както е бил сериозен и към ръководството на Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС употребява опцията да подлага на критика и президента, че обществото било разграничено, и служебното му държавно управление - че последните месеци били на чегъртане и репресии. Десислава Атанасова заяви, че тази заран редакцията на в. " Труд " е била с барикадиран вход, а Румен Радев сподели, че доколкото знае става въпрос за неплащане на наем, само че не се меси в работата на служебното държавно управление.10:18Втората среща е с ГЕРБ-СДС.

10:07Кирил Петков ще има четирима вицепремиери  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков отхвърли да удостовери дали формулата на систематизиране на постовете в бъдещия кабинет е 10-4-4-3, само че сподели, че в него ще има четирима вицепремиери (но все още не било тъкмо разпределено по един за всяка партия). По непотвърдена информация " ИТН " отхвърля вицепремиерски пост.

Новите министерства са две - на държавните предприятия и на растежа и нововъведенията , на които ще бъде разграничено в действителност Министерството на стопанската система. Той не отговори дали държавните предприятия ще се ръководят от Корнелия Нинова, която да е вицепремиер.

Кирил Петков сподели, че се надява още тази седмица да получи мандата за сформиране на държавно управление , само че всичко зависи от съдружните сътрудници, които до на следващия ден след обяд би трябвало да дадат противоположна връзка по съдружното съглашение. По думите му има към 10% разминавания, само че няма червени линии нито за Северна Македония, нито за оптималния застрахователен приход. 09:56Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков след срещата с президента:

09:11Министерските кресла са разпределени съгласно представителността в Народното събрание  Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Цветелина Белутова, Капитал
Днес и на следващия ден Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН " би трябвало да върнат своите бележки по съдружното съглашение, което нощес към среднощ им е било изпратено от " Продължаваме промяната ". На консултациите при президента претендентът за министър председател Кирил Петков сподели, че се надява в най-къси периоди да вземе мандата за сформиране на държавно управление от президента.

" С почитание към гласоподавателите ние избрахме правилото на пропорция. Всяка една от партиите да бъде близо до гласовете си показана в обединението ", сподели още Кирил Петков. По думите му диалозите и на експертно, и на лидерско равнище са били градивни.

Според него на България към този момент и е безусловно наложащо да има постоянно държавно управление с цялостен мандат и работещ парламент, с цел да се вземат решение проблемите. " Независимо дали си ляв, център или десен - България има потребност от автомагистрали, от безвредни язовири, от положителни приходи и да си върне българите от чужбина ", сподели още Кирил Петков.

" Доверието на българските жители не се дава безплатно и би трябвало да се отстоява непрестанно. Времето на едноличната премиерска власт завърши и вярата то да бъде възобновено беше отхвърлена ", сподели от своя страна президентът Румен Радев. Той разгласи още, че президентската институция е отворена за разговор с бъдещото ръководство. От " Продължаваме промяната " изиска визии за разширение на Европейски Съюз и за отстояване на националната ни еднаквост, както и за дейностите на дипломацията, т.е. дейностите във връзка с Северна Македония. 09:00В 9.00 часа стартират консултациите с " Продължаваме промяната ", чието начало е намерено за медиите.

08:38По конституция консултациите при президента се организират с всички парламентарни групи. В 47-ия парламент те са седем. Ето и разпределението на мандатите:

08:21Преди да подпише съдружното съглашение, Българска социалистическа партия привиква присъствено съвещание на необятното си управление - Националния съвет, което ще се организира на следващия ден от 14.00 часа. На него би трябвало да бъдат избрани и претендентите за министри на левицата, които по неофициална информация се чака да бъдат четирима.

През последната седмица изглеждаше, че се търси пост на водача в оставка Корнелия Нинова. Първоначално имаше неофициална информация, че тя може да е ротационен ръководител на Народното събрание, само че самата тя отхвърли, а за поста бе определен Никола Минчев от " Продължаваме промяната ". Според информация на БНР Корнелия Нинова ще бъде вицепремиер в бъдещия кабинет и ще управлява новото министерство, което ще дава отговор за държавните предприятия.

Очакванията са на следващия ден на " Позитано " 20 вътрешната съпротива да оспори взетото на автограф решение Нинова да договаря за кабинет, както и да изиска конгресът на партията, който би трябвало да удостовери оставката й, да е по-рано, а не на 22 януари.07:46Преди да връчи мандата на Кирил Петков президентът привиква партиите Днес президентът Румен Радев стартира плануваните в конституцията съвещания с представители на " Продължаваме промяната ", ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ", а на следващия ден ще беседва с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ". Открити за медиите ще бъдат встъпителните думи при започване на всяка среща, чиято дълготрайност се възнамерява да бъде един час. Първата среща с представители на " Продължаваме промяната " стартира в 9.00 часа.

 Консултациите за кабинет: Ще има четирима вицепремиери, Нинова не отхвърля да е една от тях (хронология)
© Юлия Лазарова

След консултациите президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър председател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Срок за връчването няма, само че Петков има седем дни, с цел да го извърши.

Тази седмица другите три политически обединения - " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", би трябвало да одобрят съдружното съглашение, което по думите на Кирил Петков в изявление по БНР в неделя ще бъде подписано поотделно с всяка от тях (какво съумяха да договорят четирите обединения на обществените диалози за политики четете ).

Оптимистичният вид съгласно него да бъде гласувано държавното управление е до края на тази седмица, а реалистичният - през другата. Всяка групировка по думите му ще получи заем на доверие сама да излъчи претендентите за министри. Сред претендентите на " Продължаваме промяната " ще са Асен Василев (финанси), акад. Николай Денков (образование) и Бойко Рашков (вътрешни работи).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР