Кабинетът Борисов 3 възнамерява рязко да засили секретността в държавата.

...
Кабинетът Борисов 3 възнамерява рязко да засили секретността в държавата.
Коментари Харесай

Кабинетът рязко засилва секретността в държавата

Кабинетът " Борисов 3 " има намерение внезапно да ускори секретността в страната. Сроковете за отбрана на служебната загадка се подвигат от сегашните 6 месеца на две години, с опция за удължение до шест години. Въвежда се и алтернатива периодите за отбрана на държавната и служебната загадка да се усилват два пъти, а освен един път, както е в този момент.

Това плануват промени в Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ), оповестени за публично разискване в портала Strategy.bg. От документите не излиза наяве кой е създател на измененията, само че индиректно може да се съди, че това са ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията – едни от най-безотчетните институции в страната.

По закон класифицирана е информацията, която съставлява държавна или служебна загадка, а също и задграничната класифицирана информация. Видовете държавна загадка са изброени в закона и се отнасят главно до военни, външнополитически и стопански данни. Сроковете на отбрана на този тип сведения в този момент са надлежно 5 години за документите, маркирани с гриф " Поверително ", 15 години – за " Секретно " и 30 години - за " Строго секретно ". Сега отбраната на съответния документ може да се удължава единствено един път, освен това със период не по-голям от в началото избрания. Това значи, че все още даже най-секретните държавни документи, основани у нас, могат да са предпазени за най-много 60 години.

Според поправките на кабинета обаче се вкарва опция за две поредни удължавания на периодите, което значи, че отбраната към този момент ще се удължава сензитивно и за най-тайните документи ще доближи 90 години.

Още по-проблемно е удължаването на отбраната на служебната загадка. Това е " информацията, която не е държавна загадка, нерегламентираният достъп до която би се отразил неподходящо на ползите на страната или би увредил различен правнозащитен интерес ". По принцип съответните категории служебна загадка се дефинират със заповед на министрите, като в доста ведомства има пропуски в това отношение. Сега служебната загадка е предпазена 6 месеца с опция за удължение до 1 година. С новите разпореждания обаче удължаването ще може да доближи 6 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР