Кабинет на малцинството, нови предсрочни избори или кабинет, съставен след

...
Кабинет на малцинството, нови предсрочни избори или кабинет, съставен след
Коментари Харесай

Какви са сценариите за формиране на правителство?

Кабинет на малцинството, нови предварителни избори или кабинет, формиран след трети връчен мандат - такива са сюжетите за образуване на властта, съгласно специалисти.

В особено изследване за предаването “Референдум” на организация “Алфа Рисърч” 65% от интервюираните считат, че Слави Трифонов е трябвало да показа кабинета си след съвещания с останалите политически сили.

Слави Трифонов , който съгласно политолози не се разграничава по нищо от Бойко Борисов в стила на връзка, предлага авансово жертван кабинет.

" Слави Трифонов предлага този кабинет преднамерено, с цел да го отхвърлят всички и да се завърти рулетката по този начин, че някой различен да понесе отговорността ", разяснява политологът Христо Панчугов.

И защото Трифонов не протегна ръка към партиите от митинга, чиято поддръжка му би трябвало, сюжетът е повече от вероятен.

" Това е един ход, с който да си измие ръцете и да каже, че не е той отговорен, че няма да имаме държавно управление и да ги остави да се оправят другите партии ", счита политологът Калоян Велчев.

Вторият вид е кабинет на малцинството.

" Една от опциите, по които господин Трифонов разсъждава и има поради, е точно кабинет на малцинството. Препъни камъкът пред тази обстановка е, че този кабинет би трябвало да бъде гласуван от 121 депутати и които и да са те, обединението ще наподобява очевидна ", сподели политологът Слави Василев.

А Слави Трифонов съгласно специалисти бързо разгласи кабинет, точно с цел да удържи на обещанието си да не влиза в съдружни сделки.

" Парадоксалният ход на Трифонов, също по този начин, може да последва парадоксални ходове. Например, Борисов да поддържа този кабинет, това е най-хубавият метод да се натрие арогантността на Слави Трифонов, тъй като всеки си заплаща за това, че слага останалите възможни сътрудници пред приключен факт ", съобщи политологът Мира Баджева.

Но системата на парадоксите може да завърти въртележка от такива.

" Всъщност разумно е ГЕРБ да поддържа това държавно управление, също по този начин е разумно Има Такъв Народ да гласоподават против държавното управление си, с цел да не мине то с гласовете на ГЕРБ ", добави Христо Панчугов.

Третият сюжет са, несъмнено, нови избори. Въпросът е по кое време биха били те и какви са възможностите да има избори 2 в 1 с президентските. Според конституционалисти, вероятността за това е дребна.

" Ако някой мисли, че президентът при актуалната обстановка може да бави процедурата за образуване на държавно управление в тези три поредни опита, в случай че се стигне до три, несъмнено, и да се докара до 22 октомври, няма да стане по този метод ", разяснява някогашният парламентарен арбитър Пламен Киров.

" Аз постоянно съм оптимист и съгласно мен би трябвало да дадем късмет на това Народно събрание. Това беше политически акт, към момента конституционната процедура за образуване на държавно управление не е задвижена ", счита конституционалистът доцент Наталия Киселова.

По Конституция, най-късно един след месец избирането на новото Народно заседание президентът би трябвало да го свика на първо съвещание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР