Журналистката Валя Ахчиева разпространи запис, направено на заседание на Медицинския

...
Журналистката Валя Ахчиева разпространи запис, направено на заседание на Медицинския
Коментари Харесай

Запис от среща в Пирогов разкри закани срещу близките на Даная да усетят болката

Журналистката Валя Ахчиева популяризира запис, направено на съвещание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ " Пирогов ", от който се чуват смущаващи закани за ответен удар против околните на умрялата 15-годишна Даная.

Записът беше включен в нова част от следствието на Ахчиева по случая с Даная.

" Просто, би трябвало да се направи всичко допустимо те да усетят болката, тия хора ", споделя един от участвалите в срещата.

Бившият народен представител и член на фондация " Даная " Кремена Кунева описа, че има информация, че думите са на проф. Асен Балтов - някогашния шеф на " Пирогов ", който закратко беше народен представител от ГЕРБ. Кунева също е някогашен народен представител, само че от " Демократична България ". Участието ѝ в листите се оказва мотив за разискване на политическа " интрига " по време на същото съвещание.

До момента Балтов не е коментирал случая " Даная " обществено. Не е коментирал и наличието на записа. Кунева изиска Балтов да сервира обществено опрощение.

На 1 февруари прокуратурата разгласи, че ще ревизира болничното заведение за вероятно осъществено закононарушение " гибел по несъобразителност ".

На срещата в болничното заведение е взел участие юристът Димитър Марковски, който беше нает от управлението на болничното заведение " безплатно ". Това се случи, откакто втора инспекция на " Медицински контрол " откри нарушавания при предписването и отпущането на медикамент за Даная.

Майката на детето Ани Стоянова упреква шефа Валентин Димитров в несъответстваща организация на работата в болничното заведение (ненавременно засичане на затруднението, липса на експерти по време на болничното лекуване, търсене на кръвосъсирващ медикамент от друга болница). Според нея това индиректно е съдействала за загубата на живота на детето ѝ, а трагичният случай стана мотив за основаването на фондация " Даная " в поддръжка на детското опазване на здравето.

В клипа от " Пирогов " се чува по какъв начин един от участниците осведоми сътрудниците си, че е взето решение " да подадем групова оставка, в случай че нещата се усложнят и офанзивите не престават ".

" Ако има изключителни закани и не можем да отговорим, има и други способи, по които може да се работи. Тук приказваме за " Пирогов ", споделя той.

В различен миг от записа участник в срещата разяснява: " Въпросът е да устискаме до 6-ти март. Е, това е истината. Казвам го на български език ", след което още веднъж показва, че има поради ротацията на кабинета, при която се чака здравният министър Христо Хинков да бъде заменен.

" Ако може да се направи нещо, с което да реагираме, да обърнем нещата срещу. Защото, в края на краищата, не може отвред да ни бият и да ни употребяват... фондации, тук, надали не да ни разпореждат какво да вършим и по какъв начин да лекуваме ", споделя трети. " Буквално те се подиграват с " Пирогов ".

В записа се чува и гласът на юрист Марковски, от чието изявление излиза наяве, че Медицинският съвет в действителност не е бил единомислещ в поддръжката на шефа си.

Налага се той да убеждава медиците " да спрат да се карат " и да се обединят към " нещо общо ", вместо да " си вземат решение вътрешни проблеми ".

На същото съвещание той им предлага услугите си - в това число " медийно наличие " и " медиен отговор на това, което се случва ".

След като видеото на Валя Ахчиева е оповестено, юристът Мария Петрова също се оплака, че е станала жертва на закани.

Тя описа за позвъняване от неин прочут от " една от най-големите столични болница ", който я предизвестил, че е включена в углавен лист на ръководителите на лечебни заведения в София поради неин Facebook-коментар.

" Съгласно този лист, такива като мен и моите близки, в това число деца, нямало да могат да припарят до лечебните заведения. Не знам. Толкова ли ви е боязън от пациентите ви, господа управници? ", сподели тя.

Близките на Даная се готвят за нов митинг пред Министерския съвет на 16 февруари от 17 ч.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР