Журналистка от телевизия Al Jazeera бе простреляна при операция на

...
Журналистка от телевизия Al Jazeera бе простреляна при операция на
Коментари Харесай

Журналистка от телевизия Al Jazeera е убита при операция на израелската армия

Журналистка от телевизия Al Jazeera бе простреляна при интервенция на израелската войска в окупиран клон на West Bank в град Дженин на Западния бряг и след това умря в болница, съобщи AP, като се базира на палестинското здравно министерство.

Министерството съобщи, че става дума за Ширин Абу Акле, известна палестинска журналистка, която работи за арабската версия на телевизия Al Jazeera. Тя е беше добре позната на милиони в арабския свят с репортажите си по време на първото и второто въстание против израелската окупация от 1987 година

При същата интервенция е бил ранен палестинския публицист Али Самоуди, работещ за базиран в Ерусалим вестник, написа Българска телеграфна агенция. Състоянието на ранения е устойчиво.

" Щяхме да снимаме интервенцията на израелската войска и внезапно ни гръмнаха, без да ни помолят да напуснем или да спрем да снимаме ", сподели Самоуди, представен от Al Jazeera.

" Първият патрон ме удари, а вторият патрон удари Ширин… на мястото нямаше никаква палестинска военна опозиция. "

Палестинското здравно министерство съобщи, че публицистите са били наранени от израелски огън. Израелската войска от своя страна разгласи, че нейните сили са били подложени на сериозна офанзива с огнестрелни оръжия и експлозиви по време на интервенцията в Дженин и че са стреляли в отговор.

" Разследваме случилото се и позволяваме, че е допустимо публицистите да са били изумени от палестински стрелци ", се споделя в изказване на израелските въоръжени сили.

Абу Акле е носила жилетка с огромен надпис PRESS, написа Al Jazeera. Източници на медията показват, че журналистката е била простреляна в главата. 



" Ширин беше смела, блага и честна журналистка, която аз и милиони палестинци израснахме, гледайки ", сподели в туит известният деятел от Рамала Фади Коран, наричайки гибелта й " опустошителна покруса ". 

През последните седмици Израел съвсем всеки ден организира интервенции в Западния бряг след серия от набези, осъществени от палестинци на израелска територия. Предполага се, че огромен брой от палестинските нападатели произлизат от Дженин и покрайнината му. Градът и намиращият се в него бежански лагер са си основали репутацията на екстремистки бастион, отбелязва AP.

 
Руски публицисти пълнят прокремълския уебсайт с антивоенни публикации
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР