"- Журналистиката в БиТиВи ще бъде без натиск, цензура и

...
"- Журналистиката в БиТиВи ще бъде без натиск, цензура и
Коментари Харесай

Защо за БТВ "всички гледни точки" стана "силата да бъдеш информиран"?

"- Журналистиката в БиТиВи ще бъде без напън, цензура и автоцензура ". Това казахте преди към месец на показване пред рекламната общественост. Какъв напън е имало в БиТиВи и какво се промени откогато поехте новините?

- Предпочитам да не разисквам това. Ако стартира да влизам в елементи, това значи влизане в един пояснителен режим, който е непроизводителен и няма да помогне и за работата на сътрудниците. Но няма потребност да се вършим, че не се е случило неотразянането на митинга на "Орлов мост ", да вземем за пример.

- Имате поради зеления митинг през лятото на 2012 година?

- Да. Според БиТиВи новините той не съществуваше, най-малко в първия ден, когато беше блокирано кръстовището и няколко хиляди души излязоха да стачкуват против поправките в Закона за горите. Това за никого не е загадка ".

Това е огромната рана, която накара Венелин Петков да поеме новините на БТВ през 2014-а. Разкрива я в изявление за „ Дневник “. Дали упоритостите му да промени към положително новините на частната телевизия са дали плод – мъчно е да се каже. Покрай вълната от митинги в деня на откриването на Българското европредседателство се заприказва доста за отразяването на митингите ЗА и ПРОТИВ построяването на втори кабинков въжен превоз в Пирин. Тома Белев и организациите към него упрекнаха Българска национална телевизия в преднамерено отразяване на митинга им. За сметка на това нито един път не споделиха дума за БТВ. Направиха го от съдружие „ Бъдеще за Община Банско “. Те към този момент входираха в Съвета за електронни медии сигнал за метода, по който някогашната телевизия на Мърдок отрази тяхното шествие.

"В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития: 1. 1ч.08 минута - включване от митинга „ Да спасим Пирин “ - Боян Петров - отразяване в 2 минути 2. 1 ч.06 - включване от митинга „ Аз желая да карам ски в България “ - 20 секунди - без да се даде думата на протестиращите 3. 1 ч. 05:42 - Репортаж от утринния блок. Представяне на двете страни - първо Тома Белев, следва Георги Икономов, още веднъж Тома Белев, Георги Икономов, отново Тома Белев, и отново Георги Икономов. 4. 1 ч. 04 - Включване от митинга „ Да спасим Пирин “ от Варна - 30 секунди 5. 27.30 м. - Включване на фрагменти от митинга „ Да спасим Пирин “ - 2 минути фрагменти “ – това демонстрира мониторингът на сдружението, представен в жалбата до Съвет за електронни медии.

И в случай че това някак се разми в многото митинги и изместването на говоренето за правила в публичната телевизия, то подопечните на Венелин Петков чиновници за следващ път дадоха по-особен уклон на общоприета, даже протоколна вест от Европарламента. Само преди дни БТВ Новините загърбиха значимите тематики, по които приказва пред депутатите премиера Борисов, акцентирайки единствено върху тематиката за Пирин – дребна част от въпросите и тематиките към него. От Страсбург Десислава Минчева се опита да омаловажи представянето на премиера, заявявайки надали не, че е имало малко депутати в залата, когато Борисов е приказвал. На последвалата конференция на Борисов репортерката продължи с опитите да предизвика Борисов, като го попита по какъв начин се усеща в невижданата обстановка при представянето на целите на нашето европредседателство европейските ни сътрудници да се занимават с вътрешни проблеми на страната, каквито са корупцията и опазването на природата.

Истината е, че това е напълно дребна част от тематиките, наранени при чуването, а въпросите идваха от леви и зелени - обичайни съперници на ЕНП. В това кардинално няма нищо укоримо. Проблематично е, когато една от най-големите български малките екрани изкарва това като акцент. Тук е моментът да напомним, че възходът на Минчева като сътрудник в европейските институции стартира, когато Венелин Петков уволни кореспондента на малкия екран за Рим Антоанета Николова. "Решението тя да замине беше взето предходната седмица, откакто Антоанета Николова наруши един от главните правила в публицистиката – обективността. В първичната версия на репортажа й за провалената среща сред българския и италианския министър председател предходната седмица изцяло отсъстваше българската позиция по абсурда. Позицията, изразена от посланика в Рим Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на... към профила, беше записана и незабавно по-късно - оповестена от всички други български медии. Наложи се репортажът на Антоанета Николова за централната емисия да бъде главно модифициран поради пропуща й, а позицията на дипломат Райков да бъде излъчена от записа на друга телевизия. Последващо изявление на Антоанета Николова с дипломат Райков беше излъчено едвам в късната емисия в 23,30 ч. ", изяснява тогава в писмо Венелин Петков. С други думи - преди четири години Петков е съблюдавал за съразмерното показване на гледните точки, а през днешния ден - това се случва все по-рядко.

Така да вземем за пример, през вчерашния ден в централната емисия на малкия екран бе преместен фокуса и към чуването на министъра на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила. „ Тежко чуване по разнообразни свързани с околната среда тематики имаше през днешния ден екоминистърът Нено Димов в отрасловата комисия на Европейския парламент. Обект на рецензии станаха както провокиралия митинг проект за ръководство на Пирин, по този начин и вижданията на министъра, че световното стопляне е мит. “ Това сподели и новинарският уебсайт на малкия екран, загърбвайки пунктуацията и естествения словоред.

В бързината да основат скандална вест, загърбвайки съществени журналистически правила и стандарти, подопечните на Венелин Петков бяха на път да пропуснат и каква в действителност бе действителната причина за чуването на Димов – показване на целите ни за околната среда по време на Българското европредседателство. И в двата случая – при Борисов и при Димов – индивидът, който препредава информацията е Десислава Минчева. В началото на живата си връзка, тя направи дълго встъпление за това какъв брой харесвани или не са дадени министри, водейки към мъчно изкараната теза, че измежду недолюбваните е Димов. Неслучайно и при синхроните на евродепутатите, задаващи провокативни въпроси, материалът бе затрупан с ледници, с цел да не се вижда по този начин отчетливо, че те четат авансово написани въпроси. Материалът на Минчева приключва с позиция на коалиция „ За да остане природа в България “, която тя няма по какъв начин да е получила персонално в чужбина. Освен в случай че тематиката не е координирана с продуцентите на вести. Остава и различен въпрос - продължава ли Минчева да употребява като оператор някогашния PR на Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ "Кирил и... към профила и ДСБ Найо Тицин? Да се върнем обаче на материала. Във въведението към живата връзка стана ясно, че евродепутатите били „ изключително сериозни “ към възгледите на Димов.

Коментари в новинарските излъчвания на bTV не са необичайност. Нищо, че медията е подписала Етичния кодекс на българските медии, в който се споделя „ Ще предоставяме на обществото точна и тествана информация и няма предумишлено да скриваме или изопачаваме обстоятелства “ и „ Ясно ще разграничаваме обстоятелствата от мненията и догатките “. Ако не министър, а елементарен жител попадне в сходна обстановка, почувства се обиден и потърси правата си – би трябвало да се обърне към Комисията по журналистическа нравственос. Само че в нея болшинството от членовете са близки точно до модерната десница и кръга „ Капитал “. Прост обзор – Весислава Антонова от „ Капитал “, Александър Кашъмов, Иван Бедров, Ивайло „ Нойзи “ Цветков (който даже се обвърза с плана „ Нова република “) и... Гена Трайкова.

Бившата екранна партньорка и другарка на Венелин Петков пази ползите на БТВ в комисията. Неслучайно 90% от сигналите за нарушаване на Етичния кодекс от страна на двете частни национални малките екрани потъват в небитието. Дори да не приказваме за обвързаности обратно и напред във времето (Бедров бе водещ и кореспондент в БТВ, а Нойзи бе канен постоянно в ролята си на „ специалист “ тъкмо в изборните студия на телевизията), излиза наяве, че Венелин Петков си е обезпечил устойчиво лоби, което му разрешава релативно гладко да управлява новините в каквато си желае посока.

Затова се приказва и че в нюзруума на малкия екран има публицисти с партийно участие. Но това очевидно е обикновено в телевизия, в която водещи и даже PR-и са претенденти за депутати на „ Да, България “. Интересно е дали в миналото Венелин Петков ще отговори възможно ли е в БТВ финансиране на публицисти от медиата, когато източниците на финансиране са свързани настоящите тематики. Както е тъкмо с екологичния бранш.

Пример за това е Ладислав Цветков. Представян постоянно като фоторепортер на малкия екран, понякога той снима репортажи и прави къси филми за БТВ Репортерите. А в това време взе участие в събития като втория семинар по плана „ За Балкана и Хората “ в град Априлци. Заедно с Десислава Лещарска от „ Капитал” изнасят презентация „ Как да работим с фотожурналистите “ с общо осем слайда. Това, несъмнено, не се случва без възнаграждение. А сходни интензивности нормално са фасадата на многомилионни планове. В този случай – за 8.5 милиона лв.. Вероятно по тази причина Лади (както го наричали сътрудниците му) бе и номиниран за награди от БФ „ Биоразнообразие “.

Номинирането за награди и награждаването от разнообразни еко-организации също е част от методите за определяне на трайни и положителни връзки с публицистите. Това знае и репортерката, отразяваща най-често екологични тематики – Марина Евгениева. Ако преди Венелин Петков екопротести са скривани, то в този момент изниква различен значим въпрос – пропорционалното, тъкмо и независимо отразяване на новините в ресора би трябвало ли да пада в жертва на засегнатите преди време еколози? Достатъчно неутрално ли се отразяват другите отзиви по тематиките в ресора?

Тези въпроси отекват със страшна мощ и след поредицата материали в новините и публицистиката на БТВ по отношение на приема в детските градини в столицата. БТВ направи следствие по тематиката, в което бе показан лист с букви на родители, възползвали се от връзките си, с цел да бъдат записани децата им „ по втория метод “. В листата липсваше името на един от информаторите им в проблема - Иво Мирчев. Когато с тематиката се заеха и други медии, се оказа, че деятелят на “Да, България” също е записал децата си по “втория начин”. Телевизията гузно мълча няколко дни - тъкмо като в образеца на Венелин Петков за скрития митинг преди години.

Едва оня ден новините излязоха с репортаж по тематиката, в който “си измиват ръцете”, споделяйки гледната точка на Мирчев (който невиждано не бе изписан в плочката нито с специалността си, нито като член на “Да, България” - значимо за съответната тема), а обстоятелствата от инспекцията по случая бяха показани като “изводът на Столична община”, написа Блиц.

Впрочем, много показателно е, че след застъпването на Петков като шеф на новините, слоганът им бе заменен от „ Всички гледни точки “ на „ Силата да бъдеш осведомен “ (излязъл синхронно в дните, в които претендентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков Трайчо Трайков е някогашен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в... към профила пусна слогана за кандидат-президентската си акция „ Силата да бъдеш свободен “). Явно Петков осъзнава силата на информацията, само че дали не я употребява в сгода на различен, с изключение на на феновете? И с изключение на феновете и медийните анализатори - не си ли задава този въпрос и шефът на канала Флориан Скала?

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР