Журналисти се събраха днес пред дома на беларуската писателка Светлана

...
Журналисти се събраха днес пред дома на беларуската писателка Светлана
Коментари Харесай

Нова атака срещу опозицията в Минск: Опитаха да нахлуят в дома на Светлана Алексиевич

Журналисти се събраха през днешния ден пред дома на беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова премия за литуратура и член на опозицонния Координационен съвет, откакто онлайн издание заяви, че незнайни лица се пробват да влязат вътре, съобщи ТАСС.

Пред публицистите Алексиевич съобщи, че не желае да напуща страната и че Координационният съвет продължава да действа.

" Първо похитиха страната, в този момент отвлекат най-хубавите от нас. Но вместо да раздерат редиците ни, ще дойдат стотици други. Не Координационният съвет се разпалва. Страната се разпалва. Искам да повторя това, което постоянно съм казвала. Не подготвяхме прелом. Искахме да предотвратим разединение в нашата страна. Искахме разговорът да стартира в обществото. Лукашенко споделя, че няма да приказва на улицата, а на улицата стотици хиляди хора излизат всяка неделя и всеки ден. Това не е улица. Те са хората ", написа Алексиевич на страницата на уеб страницата на беларуския ПЕН център.

Светлана Алексиевич е последната от седемте членове на Президиума на Координационния съвет, която е на независимост.

Извършено е и претършуване на другия опозиционен водач Мария Колесникова. " В същото време юристите и роднините на Мария към момента не знаят точното й местоположение ", сподели Координационният съвет.

Сутринта в Минск различен член на президиума на координационния съвет на опозицията, юрист Максим Знак, беше арестуван по наказателно дело за апели за дейности, които заплашват националната сигурност на Беларус.

Беларуският опозиционен деятел Знак е бил отведен от офиса си от цивилни, които били с маски, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс. Знак отишъл в офиса си за присъединяване във видеоконференция, само че не можал да се включи, а единствено съумял да изпрати думата " маски ", заяви пресслужбата на опозиционната му група в канала си в Телеграм. Там бе оповестена и фотография, която демонстрира по какъв начин юристът е отведен от маскирани хора в цивилни облекла, съобщи Франс прес.

Координационният съвет на беларуската съпротива заяви, че членът на нейното управление Максим Знак е арестуван по наказателно дело за приканване към дейности, заплашващи националната сигурност на Беларус. Пресслужбата на съвета се базира на информация, получена от юриста на опозиционера Дмитрий Лаевски.

" Знак беше свикан по делото като очевидец. Засега не е ясно какъв е правният му статут ", сподели неговият юрист.

Знак беше един от последните двама членове на Координационния съвет на беларуската съпротива, които още бяха на независимост и се намираха в Беларус.

Вчера опозиционната лидерка Мария Колесникова скъса паспорта си, с цел да не бъде принудена да мине границата и да влезе в Украйна. Предният ден тя бе отвлечена от улицата в Минск от маскирани лица и откарана в незнайна посока.

Адвокатът на Знак, представен от Спутник Беларус, съобщи, че апартаментът на опозиционера е претърсван от държавния Следствен комитет, съобщи Ройтерс.

Интерфакс, представена от Ройтерс, заяви, че обиск се прави и в щаба на хвърления в пандиза опозиционен политик Виктор Бабарико, който беше претендент за президент на Беларус.

Вратите на щаба на Бабарико са затворени, а наоколо са паркирани два рейса с маскирани хора в цивилни облекла, съобщи ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР