Журналистът Луис Мартен Санчес Инигес, кореспондент на мексиканския вестник Хорнада,

...
Журналистът Луис Мартен Санчес Инигес, кореспондент на мексиканския вестник Хорнада,
Коментари Харесай

Откриха мъртъв изчезнал мексикански журналист

Журналистът Луис Мартен Санчес Инигес, сътрудник на мексиканския вестник " Хорнада ", е бил открит мъртъв през вчерашния ден, откакто беше разгласен за липсващ. По тялото му са открити следи от принуждение, заяви вестникът, представен от Франс прес.

" Тялото беше намерено със следи от принуждение и върху него имаше две дребни картички с надпис ", се споделя в изказване на прокуратурата. Покойният е бил разпознат от роднините си.

Според първичните резултати от следствието гибелта е настъпила сред 24 и 48 часа преди журналистът да бъде открит през вчерашния ден сутринта в селски регион покрай Тепик, столицата на щата Наярит.

Според локалните медии тялото на журналиста е било оковано с белезници и увито в найлон. Предполага се, че известията, открити по тялото му, са от незаконни групи.

Съпругата на журналиста, Сесилия Лупес, е декларирала пред прокуратурата, че не знае къде е журналистът от сряда вечерта, когато е била в различен град на посетители на родственици. В сряда той е бил вкъщи си и е разговарял със брачната половинка си.

Санчес е първият работещ публицист, погубен в Мексико през тази година.

Лупес оповестява, че е намерила облеклата, с които брачният партньор ѝ е бил облечен в последния ден, в който го е видяла, и всичките му персонални документи в портфейла, като се изключи картата му на сътрудник на  в. " Хорнада ". Според фамилията му са изчезнали също " компютърът, мобилният телефон, твърдият диск и сандалите му ", добавя вестникът.

Това е третият погубен сътрудник на " Хорнада " през последните години след убийствата на Мирослава Брейч в Чихуахуа през март 2017 година и Хавиер Валдес в Синалоа през май същата година. Щатът Наярит, ситуиран на тихоокеанското крайбрежие, граничи с щатите Синалоа и Халиско, където работят двата най-големи наркокартела в Мексико.

Според " Репортери без граница " Мексико е една от най-опасните страни за публицистите. От 2000 година насам в страната са били убити над 150 публицисти, по данни на организацията.

По данни на държавното управление единствено през 2022 година са регистрирани 13 убийства на публицисти, като управляващите проверяват дали тези произшествия са свързани с специалността на жертвите. Повечето закононарушения против публицисти остават ненаказани.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР