Жужана Селени е унгарски политик и експерт по външна политика,

...
Жужана Селени е унгарски политик и експерт по външна политика,
Коментари Харесай

Запътва ли се Унгария към изхода на ЕС?

Жужана Селени е маджарски политик и специалист по външна политика, почнала кариерата си във " Фидес ", от която е била народен представител през 1990-1994 година
Докато международните водачи бяха събрани на COP26 в Глазгоу, Виктор Орбан, който не присъстваше, за следващ път нападна Европейски Съюз. Той дефинира зелените оферти на Брюксел за " утопична фикция ", която ще усили разноските за сила в Европа, и даде обещание, че Унгария ще " се съпротивлява ". Ще има дипломатическо сборичкване на срещата на върха на Европейски Съюз през декември, предизвести унгарският министър председател.

Няколко дни по-рано Орбан отново атакува съюза във връзка годишнината от унгарската гражданска война през 1956 година, като съобщи, че " думите и дейностите, които Брюксел насочва към нас, и поляците, са като тези, които нормално се използват за врагове. Време е Брюксел да разбере, че сме съумели да се опълчим даже на комунистите... Ние сме пясъкът в зъбните колела на машината, пръчката в спиците, трънът в плътта. Ние сме Давид, който Голиат би направил добре да заобикаля " , беше екзалтираното му обръщение.

Враждебното държание на Орбан може да се дължи на осъзнаването, че търпението на европейските водачи към неговия нелиберализъм се е изчерпало. Комисията стартира процедура против Унгария за хомофобския закон, който страната одобри по-рано тази година, който смесва ограничения против педофилията със забрани за медийни изображения на гей връзки в наличие, ориентирано към младежи. В същото време Европейска комисия упорства за по-строги ограничения за битка с корупцията, преди да позволи заплащанията на Унгария по Фонда за възобновяване и резистентност.
Реклама
Европейски Съюз втвърдява позициите си и по други тематики. Европейският съд неотдавна санкции Полша с 1 милион евро дневно поради игнорирането на решението на Европейски Съюз, че дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, която застрашаваше независимостта на съдиите, би трябвало да бъде суспендирана. Комисията също по този начин даде да се разбере, че Полша би трябвало да го направи, с цел да получи средства от Европейски Съюз. Така че предизвикването на Европейски Съюз през днешния ден наподобява по-рисковано, в сравнение с преди няколко години.

В отговор на по-строгите позиции по отношение на страната някои видни фигури в унгарското държавно управление предложиха да се намерения за овакантяване на съюза. Някои от министрите от кабинета на Орбан изрекоха концепцията, че участието може да бъде преразгледано след няколко години, когато унгарският стопански напредък е по-малко подвластен от фондовете на Европейски Съюз.

Очертава се обезпокоителен модел - преднамерено или заради нечии неверни сметки, Унгария от ден на ден се приближава до излаз от Европейски Съюз. Преди шест месеца " Фидес " излезе от десноцентристкия блок на ЕНП в Европейския парламент, преди да бъде изключена след многократни нарушавания на европейското законодателство от страна на държавното управление й в Будапеща.

Като оставим реториката настрани, желае ли Орбан в действителност да напусне Европейски Съюз? На пръв взор няма нищо, което да сочи, че Орбан търси Huxit. 85% от унгарците поддържат участието в Европейски Съюз, а измежду тях са и 77% от гласоподавателите на Fidesz. По-вероятно е той да се готви за парламентарните избори през идната пролет, които " Фидес " има заплаха да загуби. Той се пробва да повтори сполучливата формула от 2018 година, когато с радикална платформа против миграцията и Европейски Съюз партията завоюва третия си следващ мандат.
Реклама
Може ли това да се промени в дълготраен проект обаче? Орбан помпа почитателите си с безспирна анти-ЕС агитация. Не бива да се подценяват кампанийната инфраструктура на ръководещата партия и опита й в операцията на публичното мнение. Ако Орбан завоюва изборите идната пролет, сегашният бараж от антиевропейски послания може да докара до ерозия на проевропейското болшинство.

Докато някои водачи в Европейски Съюз ще са повече от щастливи да видят гърба на Орбан, Polexit или Huxit биха показали трагичен крах на Европейски Съюз пред света - няма европейски водач, който да желае това след шока и хаоса, породени от Brexit.

Орбан е остроумен стратег. Въпреки че предизвика Европейски Съюз за върховенството на закона, той спомага в няколко други жизненоважни за блока сфери. До пандемията Орбан следваше дисциплинирана финансова политика в партньорство с Германия и Пестеливата четворка (Австрия, Дания, Швеция, Нидерландия). Той оказа цялостно подпомагане след Brexit и даже по въпросите на външната политика придържаше към единната европейска позиция във значими решения като глобите против Русия, създавайки спънки единствено по незначителни въпроси. Орбан също по този начин поддържа френските упоритости нуклеарната сила да бъде призната за чиста сила и угажда на немските производители на коли, като съставлява ползите им в решенията на Европейски Съюз.

Този паунов танц, както самият Орбан го дефинира, до момента сработва доста добре. За разлика от полското държавно управление на ПиС Орбан в никакъв случай не е влезнал в директен спор с Европейски Съюз. Той не желае да напусне съюза, а да го промени. Организирайки нова група от радикални десни партии в Европа, Орбан и Качински се надяват да съчетаят държавната си тежест и опит с тези на Западните радикални партии, с цел да трансформират политиката на Европейски Съюз и да го принудят да одобри автократи измежду членовете си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Вечерни вести 1 Свят 2 Данъци и обезпечаване 3 Вечерни вести 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Неща Реклама
Неотдавнашните срещи на Орбан с французите Марин льо Пен и Ерик Земур дружно с поддръжката му за полския министър председател Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини подсказват, че скоро ще бъде основана коренно дясна европейска политическа група. Предполагам, че ще бъде образувана преди изборите в Унгария, с цел да показва на унгарските гласоподаватели, че партията на Орбан не е пария, а в противен случай, че е изцяло ангажирана в Европа.

От този миг автократичният напън ще бъде по-силен и по-единен, изключително в случай че умерените европейски партии не съумеят да намерят по-добра тактика за противопоставяне на нелибералната опасност. В отговор Европейски Съюз би трябвало да остане правилен на своите полезности, да откри червени линии за участието в блока и да подсигурява, че нелибералните извършители на разпоредбите не могат да оперират в неговия блок. Каквито и да са действителните планове на Орбан, има заплаха, в случай че той завоюва още един мандат, участието на Унгария в Европейски Съюз да бъде изложено на риск за първи път.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР