Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти написаха история през тази седмица.

...
Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти написаха история през тази седмица.
Коментари Харесай

Ето кои треньори са печелили най-много титли в евротурнирите

Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти написаха история през тази седмица. Двамата са едни от най-успешните треньори в европейските клубни шампионати и затвърдиха това и през този сезон.

Моуриньо се трансформира в първия треньор, който печели всички налични европейски клубни шампионати - Шампионска лига, Купата на УЕФА и Лигата на конференциите. Реално още двама са го правили, само че те завоюваха несъществуващият към този момент шампионат за Купата на носители на купи - Удо Латек и Джовани Трапатони.

Моуриньо към този момент има цели пет завоюва евротурнири и нито един изгубен край. Моу победи с Шампионската лига на два пъти - 2004 с Порто, 2009 с Интер, Купата на УЕФА - 2004 с Порто, 2017 с Манчестър Юнайтед - Лига Европа, която смени името си точно от Купата на УЕФА, Лига на конференциите - 2022 с Рома, който през този сезон дебютира като шампионат.



Карло Анчелоти към този момент публично може да бъде наименуван мистър Шампионска лига, тъй като стана единственият треньор, който е печелил най-силния клубен шампионат в света за четвърти път. Анчелоти победи с Милан през 2003 и 2007, както и с Реал Мадрид - 2014 и 2022г. Анчелоти завоюва и три пъти Суперкупата на Европа, което прави купите му в Европа общо седем. Италианецът е има единствено един изгубен край в Шампионска лига - през 2005г. в Истанбул от Ливърпул.

След Анчелоти е Зинедин Зидан , който е печелил три пъти Шампионската лига, а той е и единственият печелил шампионата три пъти подред. Французинът е и с две Суперкупи на Европа и общо купите му са пет.

Легендарният треньор на Ливърпул Боб Пейсли също има три триумфа в Шампионска лига, тогава под името КЕШ. Пейсли има и една Суперкупа на Европа, което прави трофеите му общо четири.

Друга именита фигура - сър Алекс Фъргюсън е с общо шест трофея - два пъти победи в Шампионска лига, два пъти несъществуващият към този момент шампионат за Купата на носители на купи и два пъти Суперкупата на Европа.



Пеп Гуардиола също е с пет трофея - два пъти Шампионска лига и три пъти Суперкупата на Европа.

Унай Емери , който през този сезон беше на крачка и от край в Шампионска лига с Виляреал има извоювани четири пъти Лига Европа. Севиля на три пъти - 2014, 2015 и 2016, както и Виляреал - 2021г. Той е треньорът, който печелил най-вече пъти шампионата.

Ето и всички треньори с най-малко пет трофея в Европа:

1. Карло Анчелоти Общо 7 - четири пъти Шампионска лига, три пъти Суперкупата на Европа

2. Алекс Фергюсън Общо 6 - два пъти Шампионска лига, два пъти Купата на носители на купи, два пъти Суперкупата на Европа

3. Джовани Трапатони Общо 6 - веднъж Шампионска лига, веднъж Купата на носители на купи, три пъти Купата на УЕФА, един път Суперкупата на Европа

4. Зинедин Зидан Общо 5 - три пъти Шампионска лига, два пъти Суперкупата на Европа

5. Боб Пейсли Общо 5 - три пъти КЕШ, веднъж Купата на УЕФА, веднъж Суперкупата на Европа

6. Жозе Моуриньо Общо 5 - два пъти Шампионска лига, веднъж Купата на УЕФА, веднъж Лигата на конференциите

7. Пеп Гуардиола Общо 5 - два пъти Шампионска лига, три пъти Суперкупата на Европа.

Заб. в статистиката влизат треньори печелили - Шампионска лига/КЕШ, Купата на УЕФА/Лига Европа, Купата на носители на купи, Лигата на конференциите и Суперкупата на Европа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР