Живяла някога пчела с прозрачни крилца. Живяла в прекрасна гора,

...
Живяла някога пчела с прозрачни крилца. Живяла в прекрасна гора,
Коментари Харесай

Никой от нас не е по-добър или по-лош. Просто един е роден за едно, а друг - за друго

Живяла в миналото пчела с транспарантни крилца. Живяла в прелестна гора, където имало красиви дървета и прохладна река.

Живяла в миналото муха с транспарантни крилца. И тя живяла в прелестната гора, където имало красиви дървета и прохладна река.

Случило се по този начин, че даже и къщите на пчелата и мухата били на едно място – остаряло разклонено дърво. Само че мухата живеела до коренищата, където гниели листата, а пчелата живеела по-нависоко – в суха хралупа.

Всеки ден и мухата, и пчелата летели из цялата гора, с цел да намерят прехранване. Но те в никакъв случай не летели дружно, тъй като мухата постоянно търсела в гората гнили места и изпражнения, а пчелата ходела на лов за нектар. Веднъж се случило по този начин, че пътищата на пчелата и мухата се пресекли, само че те въобще не се забелязали една друга, тъй като мухата не се интересувала от пчелата, в която няма нищо вонящо, а пчелата не забелязвала мухата, която нямала нектар.

Но един път, измежду гнусните изпражнения се родило и израснало прелестно, ухаещо цвете. И неговият мирис се смесвал с вонята на изпражненията, в които растяло това прелестно цвете.  От време на време тези аромати се преплитали един различен и като че ли упорито канели някого. Така тук от време на време идвала мухата и кацала долу, в изпражненията, а от време на време идвала пчелата и събирала опияняващия нектар на прелестното цвете.

Но един път по едно и също време дохвърчали и мухата, и пчелата. И нищо не би се случило, само че откакто се нахранили до насита и пчелата, и мухата почнали да се оглеждат в близост: пчелата погледнала надолу, а мухата вдигнала взор нагоре. И всяка от тях видяла ужасяващо представление – напълно непривично и гадно. Пчелата видяла по какъв начин нещо сходно на пчела се рови в изпражненията, а мухата се възмутила на това, че нещо сходно на муха яде толкоз непригодна за храна като нектара на цветята.  Тяхното външно сходство ги привлякло една към друга и те почнали да летят една към друга с вяра да намерят по-голямо роднинство с изключение на външната аналогия. Всяка от тях желала да каже нещо, само че за жалост, не се разбирали една друга. Те много дълго летели една към друга. Привличало ги външното подобие, само че ги отблъсквала миризмата, излъчваща се от тях.

Без да се уговарят, те полетели в гората към остарелия и умен Филин, който се родил дружно с гората. Филин знаел и разбирал безусловно всичко. Той разбирал езика на всички поданици на гората и бил ужасно умен. Прелитайки край него пчелата зажужала:

„ Тя толкоз доста наподобява на мен, лети като мен и се храни като мен. Защо тя се храни с противните изпражнения? Та нали това е доста неуместно. Наоколо има толкоз доста нектар! “

Мухата, на своя език зажужала на Филин: „ Лети и жужи като мене, а виждаш ли, демон знае с какво се храни! Тези цветя са родени от изпражненията, а тя лети наоколо… високо, високо и каца единствено на цветята. Горда е! С какво е по-добра от мене? Всички цветя се раждат на земята, а тя даже не желае да огледа към нея… “

Филин деликатно изслушал тяхното жужене и дал отговор:

– Така е било и по този начин ще бъде. Във всяка гора има мухи и пчели. И това, че мухите намират в гората изпражнения, не значи, че гората е цялостна с тях. А това, че пчелите намират мед в същата тази гора, не прави гората сладка.

Гората е такава, каквато е, и тя постоянно ще храни и мухите, и пчелите. И всяка минута за мухите гората ще е цялостна с изпражнения, а за пчелите постоянно тя ще бъде цялостна единствено с нектар… Такава е природата на пчелите. Такава е природата на мухите. Такава е природата на гората.

Никой от нас не е по-добър или по-лош. Просто един е роден за едно, а различен – за друго. И всеки от нас е най-добре да се занимава със своите каузи – по този начин ще е най-добре за всички.

Източник: spiralata.net
Илюстрации: abrajohnsonart.com, pinterest.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР