Живущи в блок 11 в столичния квартал Свобода излязоха на

Живущи в блок 11 в столичния квартал Свобода излязоха на ...

Живущи в столичния квартал Свобода протестират срещу застрояване на градинка


Живущи в блок 11 в столичния квартал "Свобода" излязоха на протест. Причината - градинката пред блока се оказва частна собственост, а в момента на територията на площадката има и паркинг. Имотът се стопанисва и ползва от живущите от вече над 30 години.

Преди два дни хората намират разлепени бележки, че трябва да премахнат автомобилите от градинката, тъй като теренът се оказва частен.

"Около 1990 г. живущите постепенно придобиват апартаментите в блока и от тогава пространството, което виждате е двор на нашия блок. На 12 май видяхме, че са разлепени бележки по нашите автомобили да бъдат преместени, тъй като дворът се оказва частен. Бше ни даден срок до вчера, ние това няма да го направим тъй като считаме, че този двор е наш. Вчера се събрахме на протест, не се появи нито един представител на претендиращия, че този терен е негов. Разбрахме, че този двор е приватизиран по времето, когато е бил приватизиран завода", коментира Захари Савов, член на Комитет за спасяване на градинката пред бл. 11.

"Целият имот, и както казват те, целият двор на блока е в едно общо УПИ, след това те са го разделили, става отделно УПИ на бившия завод Ерстелман, включително и земята под блока е тяхна собственост. В момента този целият имот е частен и е придобит след приватизацията през 90-ете години", поясни инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". "Собствениците имат одобрена схема да изграждане на паркинг", заяви още инж. Димитър Димов.

Жителите на блока казват, че имат по 2,80 процента право на собственост на земята под блока. Те твърдят, че земята не е изцяло на собственика на парцела.

Захари Савов заяви, че тъй като те владеят терена пред блока над 30 години добросъвестно, считат, че в съответствие с член 108 от Закона за собствеността имат право да го придобият. "Ще водим съдебни действия, няма да преместим автомобилите си", категоричен бе жителят на блок 11 в ж.к. Свобода.

Ние се борим да запазим зелената си площ, как е възможно един двор да бъде приватизиран, питат жителите на блок 11 в кв. Свобода.

Кметът на район "Надежда" ги увери, че вчера е провел разговор със собствениците на имота, които са потвърдили че няма да бъде ограничаван достъпа до жилищната сграда, от което се притесняват живущите в нея.

Автор: Софи Цветкова

Източник: bnt.bg