Живущи в блок 11 в столичния квартал Свобода излязоха на

...
Живущи в блок 11 в столичния квартал Свобода излязоха на
Коментари Харесай

Живущи в столичния квартал Свобода протестират срещу застрояване на градинка

Живущи в блок 11 в столичния квартал " Свобода " излязоха на митинг. Причината - градинката пред блока се оказва частна благосъстоятелност, а сега на територията на площадката има и паркинг. Имотът се стопанисва и употребява от живущите от към този момент над 30 години.

Преди два дни хората намират разлепени бележки, че би трябвало да отстранен колите от градинката, защото теренът се оказва частен.

" Около 1990 година живущите последователно получават жилищата в блока и оттогава пространството, което виждате е двор на нашия блок. На 12 май видяхме, че са разлепени бележки по нашите коли да бъдат преместени, защото дворът се оказва частен. Бше ни даден период до през вчерашния ден, ние това няма да го създадем защото считаме, че този двор е наш. Вчера се събрахме на митинг, не се появи нито един представител на претендиращия, че този терен е негов. Разбрахме, че този двор е приватизиран по времето, когато е бил приватизиран завода ", разяснява Захари Савов, член на Комитет за избавяне на градинката пред бл. 11.

" Целият парцел, и както споделят те, целият двор на блока е в едно общо УПИ, по-късно те са го разделили, става настрана УПИ на някогашния цех Ерстелман, в това число и земята под блока е тяхна благосъстоятелност. В момента този целият парцел е частен и е добит след приватизацията през 90-ете години ", разясни инж. Димитър Димов, кмет на регион " Надежда ". " Собствениците имат утвърдена скица да създаване на паркинг ", съобщи още инж. Димитър Димов.

Жителите на блока споделят, че имат по 2,80 % право на благосъстоятелност на земята под блока. Те настояват, че земята не е напълно на притежателя на имота.

Захари Савов съобщи, че защото те владеят терена пред блока над 30 години добросъвестно, смятат, че в сходство с член 108 от Закона за собствеността имат право да го придобият. " Ще водим правосъдни дейности, няма да преместим колите си ", безапелационен бе жителят на блок 11 в ж.к. Свобода.

Ние се борим да запазим зелената си повърхност, по какъв начин е допустимо един двор да бъде приватизиран, питат жителите на блок 11 в кв. Свобода.

Кметът на регион " Надежда " ги увери, че през вчерашния ден е провел диалог със притежателите на парцела, които са удостоверили че няма да бъде лимитиран достъпа до жилищната постройка, от което се тормозят живущите в нея.

Автор: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР