Животновъдите трябва да започнат от днес да подават заявления за

...
Животновъдите трябва да започнат от днес да подават заявления за
Коментари Харесай

Животновъди подават заявления за подпомагане, недоволни са от размера на помощта

Животновъдите би трябвало да стартират от през днешния ден да подават заявки за подкрепяне по схемата „ Де минимис “. 

Държавната помощ, която се отпуска на фермерите е 24 милиона лв..

Финансирането е ориентирано към стопани, които отглеждат крави, биволи, овце и кози, като задачата на държавната помощ е да покрие част от индустриалните разноски по развъждане на животните.

Преди дни в писмо до премиера и финансовия министър животновъдите предизвестиха, че са подготвени за народен митинг, в случай че не бъдат незабавно подкрепени.

Според тях поради спешния интервал и внезапния скок в цените на тока и на фуражите доста стопани разпродават стадата си и затварят фермите.

Размерът на помощта по схемата „ Де минимис “ също е мотив за неодобрение - ставките варират от 45 до 11 лева на животно, а пред „ Хоризонт “ овцевъди дефинираха тези пари като насмешка, тъй като са задоволителни за пазаруване на една бала с люцерна.

Фонд „ Земеделие “ даде период за кандидатстване за тези пари до 11 март и даде обещание да ги изпрати до 30 март. На онлайн среща с премиера и земеделския министър във вторник обаче овцевъдите желаеха срокът за кандидатстване да се редуцира до 28 февруари, а парите да се платят до 07 март. Все още няма отговор - дали това е допустимо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР