Животновъди и земеделци от общините Павел баня и Казанлък се

...
Животновъди и земеделци от общините Павел баня и Казанлък се
Коментари Харесай

Протестът на фермери от Казанлък и Павел баня затвори за три часа Подбалканския път

Животновъди и земеделци от общините Павел баня и Казанлък се причислиха към митингите в бранша и затвориха за три часа Подбалканския път София – Бургас в региона на разклона за казанлъшкото село Дунавци. На място, с изключение на земеделска техника, имаше и камиони със плява и животни, а в края на демонстрацията протестиращите възпламениха бала сено, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Протестиращите край Дунавци са представители на дребни фамилни ферми от двете общини.

Освен незабавно погашение на дотациите, тяхното главно искане е за понижаване на административната тежест в бранша.

Според тях условията за дребни производители са идентични с тези на огромните такива, което не е заслужено.

“Искаме някакви облекчения. Издържаме с тъга и доста от нас са пред банкрут. Зимата мина и нямаме дотации, няма с какво да храним животните, няма и по какъв начин да влагаме в нищо. Явно политиката на страната е да унищожи дребните производители и ферми. Трябва незабавно по някакъв метод да ни облекчат, в противоположен случай няма да има хубаво и чисто мляко и млечни артикули ”, разясниха пред публицисти протестиращи.

Според тях за дребните производители е безусловно непостижимо да покрият всички административни условия, а изкупната цена за литър сурово мляко незабавно би трябвало да се увеличи. 

Освен незабавно погашение на всички дотации, е належащо и отпадане на административната тежест за дребните животновъди, каза ветеринарният доктор доктор Трайко Алчев, който има директни наблюдения върху работата на животновъдите и поддържа протестиращите.

Според него по-голямата част от бюрократичната тежест се постанова от държавната администрация, без да се вземат поради мненията на представителите на секторите по отношение на това кое е удачно и по какъв начин да бъде направено. Д-р Алчев счита, че е належащо да се преразгледа безусловно всичко в бранша на отглеждането на животни и да се обобщят рационални правила и условия. “Решението е да се седне на масата и от способени хора, които знаят по какъв начин се отглеждат животни и по какъв начин се работи в земеделието, да се вземат незабавни ограничения и то краткосрочни и средносрочни, с цел да може в отглеждането на животни и в другите браншове да стартира да се работи обикновено ”, разяснява той. По думите му неналичието на работна ръка в отглеждането на животни е “убийство за бранша ”, а загине ли този бранш, с него ще си заминат и други, защото всички браншове на земеделието са свързани. 

Ще бъдем всеки ден тук, до момента в който не се анулират тези условия и не се основат условия, в които да работим обикновено, безапелационни са протестиращите фермери от Казанлъшко. Тяхното желание е в утрешния ден да блокират напълно придвижването по Подбалканския път без опция за обходни направления.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР