Животът в един град години наред може да ни отегчи.

...
Животът в един град години наред може да ни отегчи.
Коментари Харесай

10 малко познати кътчета в София

Животът в един град години наред може да ни отегчи. Преминаваме през едни и същи места, посетили сме всички музеи, а най-известните забележителности към този момент са ни дотегнали.

Днес ви демонстрираме една скрита част от красивата ни столица София, която си коства да се опознае. Влюбете се още веднъж в нея, като посетите тези 10 малко познати кътчета.

1. Най-късата улица

Най-късата пешеходна улица в столицата ни е ситуирана в центъра и е едвам 60 м. Улица “Малко Търново ” свързва бул. “Дондуков ” и ул. “Московска ”, а навръх тази дребна пресечка в миналото се е намирало обичаното заведение на цар Борис III.

2. Статуята на суетата

 10 малко познати кътчета в София

Тази занимателна скулптура като че ли се е сгушила скрито край един паркинг на ул. “Братя Миладинови ”, с цел да демонстрира на новото потомство по какъв начин наподобява в профил. Статуята е облечена в роба от маркови артикули, с телефон в режим „ селфи “ в едната ръка и списание в другата. Автор е Любомир Мишонов, който приключва Художествената академия.

3. КВАРТал

Не единствено едно кътче, а цялостен план – това е КВАРТал. Инициативата цели основаването на арт квартал в София, където артистите умерено да трансформират улиците в свои платна, да основават креативен кътчета и магазинчета… Основен периметър е регионът сред бул. “Дондуков ”, бул. “Васил Левски ”, бул. “Сливница ” и бул. “Мария Луиза ”.

4. “Червеният апартамент ”

За ценителите на това отминало време, в което книгите костваха стотинки, а бозата беше същинска, порти отвори “Червеният апартамент ”. Нетипичният музей ще допре посетителите до живота на въображаемото сем. Петрови през 80-те години – остарели електроуреди, тв приемник София 85, соцмебели и шоколадови бонбони са единствено част от нещата, които ще задвижат машината на времето и ще ви върнат в комунизма. Сградата се намира ул. “Цар Асен ” 12 и работи всеки ден от 10:30 до 19:30 часа.

5. Графит „ Прегръдката “

Едно от най-романтичните места в София е графитът „ Прегръдката “. Нежната комбинация е дело на художника Насимо и се намира на ул. “Бачо Киро ”.

6. Паметник „ Берлинската стена “

 10 малко познати кътчета в София

Колко пъти сте се разхождали в градинката на НДК, без да осъзнавате, че до вас стои парче от международната история? През 2006 година България получава като подарък парче от Берлинската стена, което през днешния ден е превърнато в монумент.

7. Музей на илюзиите

От известно време София може да се похвали с първия музей на илюзиите в България. Експонатите са над 50, като измежду тях могат да бъдат видени Дискът на Ойлер, вълшебен огледала, цветното колело на Нютон и други Ако сте фенове на ефектните фотоси, безусловно посетете Музея на илюзиите и направете най-щурите си снимки.

8. Клуб на пътешественика

А в случай че сте рискована натура, влюбена в пътешествията и историите към тях, то Клубът на пътешественика е съвършеното място за вас. Намира се на ул. „ Сердика “ 19 и всяка седмица приютява друг странник, подготвен да показа с вас историята си.

9. Гробницата на Хонорий

 10 малко познати кътчета в София

Единствената открита в България късноантична гробница с изписано име е ситуирана против входа на църквата „ Света София “. Всеки фен на историята наложително би трябвало да я посети.

10. Алековите водопади

Наречени в чест на Алеко Константинов, тези красиви водопади са ситуирани в ниската част на Витоша, сред кварталите Драгалевци и Симеоново.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР