Животът става все по-скъп и това се дължи на цената

...
Животът става все по-скъп и това се дължи на цената
Коментари Харесай

ИДЕ ГЛАД! Експерт: До средата на годината цените ще продължат да растат

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички артикули, въпреки и по друг метод. Това разяснява пред Нова телевизия икономическият консултант от КТ „ Подкрепа” Ваня Григорова.

„ Енергийните специалисти плануват, че утешение може да има в средата на годината. Дотогава ще на всички артикули ще продължат да се усилват. Дали българинът може да издържи - посочил е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва”, добавя тя. И посочи, че всяко изтощение на бюджетите на семействата води до маргинализация на българското население.
свързани новини3263преди 2 часа2730на 21.12.2021
Експертът засегна и още един проблем, обвързван с неналичието на отбрана и подкрепяне на локалното произвеждане. „ Основните артикули, които използваме, са импорт. Това значи, че страната не е основала нужните условия за дребните производители. Основните дотации отиват при зърнарите”, разяснява икономическият консултант.

Предвижданията са, че даже на тока да се стабилизират, още веднъж ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. „ Наскоро в Щатите ръководещите обявиха, че в Европа се чака недостиг на плодове и зеленчуци, който те ще би трябвало да запълнят. Проблемът е забележим, само че ние не съумяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

Тя уточни, че има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, да вземем за пример за пенсионерите. И засегна тематиката за преизчислените пенсии. „ Формулата за пенсиите няма по какъв начин да е друга. Национален осигурителен институт няма отговорност за крайния резултат, който се получава. Бяха основани нереалистични упования измежду пенсионерите, че след идването на новото ръководство, най-малко двойно ще се усилят пенсиите”, съобщи икономическият консултант.

След рухването на мораториума върху на тока и парното специалистът уточни, че се чака повишение на цените. „ В момента цената се задържа изкуствено, с цел да няма толкоз тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за ръководещите какво ще се случи, когато българските консуматори излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което следим в този момент с фирмите”, предвижда тя.

Коментар от Григорова пристигна и за приемането на еврото в България и какво би се случило с цените. „ Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има огромни промени за българската стопанска система и за семействата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта би трябвало да ни приготви за това”, безапелационен е икономическият консултант.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР