Животът поскъпва, а държавата се захвана да разработи пакет от

...
Животът поскъпва, а държавата се захвана да разработи пакет от
Коментари Харесай

Поскъпването на живота: Може ли намалението на ДДС на някои стоки да облекчи крайната цена?


Животът нараства, а страната се захвана да създаде пакет от незабавни антикризисни ограничения поради предстоящата висока инфлация.

Според икономическия консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова една от главните краткосрочни ограничения е още едно увеличение на минималната работна заплата в средата на годината и понижение на Данък добавена стойност за някои артикули от първа нужда.

Икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система обаче счита, че по-важно от Данък добавена стойност е да се привлекат вложители, които да не разчитат на евтина работна ръка, а да имат одобрени пазари, високотехнологично съоръжение и да заплащат положителни заплата.

Той разясни, че е реалност, че в последните години е имало нарастване на приходите при по-нисък растеж на цените.

" Отношение на ставката на Данък добавена стойност за главните храни от опит от много други страни демонстрира, че това не е най-прецизното оръжие за битка с високите цени, а такива стъпки бяха правени преди години и в Румъния, и в Словакия. И се оказа, че към 1/4 от понижението на налога единствено се трансферира в по-ниска цена, а 3/4 са в по-висок доход на търговеца и производителя. Много зависи какви са другите пазарни сили и на обособените търговци, на дистрибутори, тъй че това не е доста прецизна мярка и второ тази мярка оказва помощ и на небогати, и на богатия. Тоест който има доста запаси, използва доста. Той също се употребява вероятно от по-ниския налог, т.е. заплащат по-малко налог за ръководство, както и човек с по-ниски приходи. Така че аз бих се фокусирал върху разходни политики, т.е. политика по приходите точно на тези, които са най-засегнати “, счита той.

Григорова не се съгласи и изясни, че точно посредством Данък добавена стойност в рецесията доста от страните са облекчили хората.

„ В последна сметка напълно друго е потреблението при бедния и богатия. Съвсем разнообразни са приходите и разноските, които вършат за тези артикули от първа нужда двете групи. При богатия може да е 5% делът на тези артикули, нали разбираме, че това не е мярката, на която ще забогатеят, а с цел да има резултат, би трябвало да е върху всички. Безспорно би трябвало да има понижения. Впрочем това е общоприетата процедура в Европейския съюз. Видяхме по какъв начин при започване на рецесията всеобщо започнаха страни да я ползват. В Турция от 8% Данък добавена стойност за артикули от първа нужда понижа на 1, т.е. повече беше понижено и беше понижено още повече. Това е мярка, която би трябвало да се приложи. Акцизите би трябвало да се вдигнат също, с цел да може да се понижи крайната цена “, изясни тя.

Вижте целия диалог във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР