Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза

...
Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза
Коментари Харесай

Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна заплаха, сподели пред „ Хоризонт “ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния водач Светлана Тихановска.

Тя посочи, че въпреки против журналиста да няма повдигнати обвинявания на този стадий, нещата могат да се трансформират:

„ Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е персонален зложелател на Лукашенко, а към тях са осъществявани най-различни закононарушения, в това число и отвличания. Хора са били и похищавани и убивани, тъй че е напълно явно, че неговият живот е съществено заплашен “.

Журналистът бе арестуван след 

В момента Протасевич е упрекнат в осъществяване на умишлени дейности, ориентирани към разпалване на обществена омраза въз основа на професионална принадлежност, образуване на всеобщи вълнения и на групови дейности, нарушаващи жестоко публичния ред.

Най-строгото наказване се поставя по първото обвиняване – до 15 години затвор. Проблемът обаче е, че арестуваните в Беларус получават нови обвинявания към този момент в ареста. Те са фабрикувани и могат да бъдат най-различни, в това число такива, наказвани със гибел посредством разстрел.

Има и други способи – премахнати на съперниците. Преди няколко дни в трудова колония при неизяснени условия умря беларуският отстъпник Витолд Ашурок. Има съществени аргументи да се допуска, че е бил погубен.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се извършват смъртни присъди.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР