Животът и делата на днешния ни герой от две десетилетия

...
Животът и делата на днешния ни герой от две десетилетия
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Марк Зъкърбърг и Присила Чан – компютърният нърд и амбициозната китайка, които се влюбиха пред една тоалетна и създадоха империя за милиарди

Животът и делата на днешния ни воин от две десетилетия подхранват с вести международните медии. А най-прясната такава е, че неговият максимален съперник в областта на високите технологии обществено го провокира на физически дуел в клетка, а след това и да си премерят мъжките достолепия. Буквално. Докато се стигне до действителната борба на пениси обаче, единственият човек, който знае сигурно с какво “оръжие ” ще влезе в борбата, е неговата благоверна спътница в живота. Тя обаче надали е склонна да издаде секрети от съблекалнята на състезателя.

Предстои ви да прочетете тяхната история – историята на една авторитетна двойка, която е толкоз известна в международен мащаб, че даже кучето им има над два милиона почитатели. Той е създателят на Фейсбук, Марк Елиът Зъкърбърг, a тя е студентската му обич, Присила Чан. 

Историята за това по какъв начин Марк и Присила се срещат е дъвкана и предъвквана доста пъти. Тя е в основата и на сюжетната линия във кино лентата от 2010 година “Социална мрежа ”, който  наблюдава основаването на уеб страницата. Всъщност целият филм се гради върху концепцията, че Зъкърбърг основава Фейсбук след разкъсване с гаджето си за да я впечатли и да си я върне назад. Това обаче не е правилно, тъй като по времето, когато започва уеб страницата от стаята си в студентското общежитие в Харвард, Марк към този момент се среща с Присила. Ако питате самия Зъкърбърг какво мисли за лентата, той сигурно ще ви отговори: “I hate it. ” И ще добави, че единственото нещо, което кинаджиите са нацелили, е облеклото на артиста, който го изигра – Джеси Айзенбърг. 

Но да оставим разногласието за това дали придържането към детайла е чак толкоз значимо за основаването на филм по действителни събития и да се пренесем 20 години обратно. 

Много се оправдавам, обаче машината на времето ни стоварва на една опашка от младежи, която се извива пред тоалетната в общежитието – щаб-квартира на еврейското студентско приятелство Alpha Epsilon Pi. Него вечер съквартирантите са организирали ваучър, на който се пие бира на стомах, по тази причина и опашката пред тоалетната в никакъв случай не понижава. А ето ги Марк и Присила – застанали един до различен, или по-скоро един зад различен – както повелява неписаният закон за реденето на опашка. Именно при такива необикновени условия двамата харвардски колежани си проговарят за първи път.

“Той беше типичният нърд, ” спомня си Присила, “но една концепция по-отворен от нормалното. Носеше едни от тези бутафорни бирени очила с надпис „ #include beer.h “ – таг за C++: типичен колежански комизъм, само че с отличителния знак на зубърите от компетентност компютърни технологии. ”

През 2003 година Марк  е тъкмо подобен, какъвто Присила го разказва – елементарен компютърджия, който по нищо не се отличава от връстниците си. Обаче това, което ще го накара да изпъкне пред другите, а след това и пред целия свят, е една елементарна на пръв поглед идея, за която тогава още никой не допуска, че ще излезе гениална. 

Някъде по средата на втората година от следването си Марк основава програмата Facemash, която дава опция на студентите да изберат най-готните измежду тях, съдейки по няколко фотоси. Пуска уеб страницата през уикенда, а в понеделник към този момент е свален, тъй като поради несъразмерната посещаемост той по този начин натоварва сървърите на университета, че прекъсва връзката с Интернет. След този случай с изключение на популярност измежду състудентите си, Марк си спечалва и неприязънта на доста девойки, недоволни от обстоятелството, че е качил техни фотоси на сървъра без разрешението им. Въпреки неприятната му популярност измежду женското съсловие обаче Присила си пада по рижавия второкурсник. От негова страна възприятията са даже по-силни. Заявява й, къде на смешка, къде в действителност, че е подготвен да зареже недописана семестриаланата курсова работа, в случай че това е цената за една среща с нея. Момент, какво!?, опулва се отсреща му Присила. Значи не е чак толкоз любознателен, за какъвто го счита първоначално, щом е подготвен да жертва положителните си оценки и бъдещата си кариера за единия флирт. 

Времето ще я опровергае и по двата параграфа: че ученолюбието няма нищо общо с триумфа и че това не е флирт, а освен това.

 TechCrunch Disrupt San Francisco 2018 - day 2 (44467027542)

Още на 13-годишна възраст Присила Чан знае какво желае да й се случи в живота. Тя е твърдо решена един ден да учи в влиятелния университет Харвард – фантазия, която за момиче с нейното родословие и стопански благоприятни условия наподобява на 90% невъзможна за сбъдване. Семейството й са китайски бежанци от Виетнам, които, откакто се реалокират в дребен недодялан град в Масачузетс, отварят ресторант и работят крепко по 18 часа дневно, с цел да могат да обезпечат добър живот и обучение на децата си. Всъщност родителите са по този начин затънали до шия в работа, че на процедура бабата отглежда най-голямата им щерка, Присила. Бабата, която не знае и дума британски, е индивидът, който съумява да научи момичето на най-ценните качества за оцеляване в общество като американското, а точно – целенасоченост, автономия и самонадеяност. Доброто образование и упоритостта на Присила дават своите позитивни резултати и тя реализира детската си фантазия, влизайки в Харвард. След като се дипломира, продължава образованието си в медицинския факултет на Калифорнийския университет. Отстрани видяно, бракът й със Зъкърбърг може и да наподобява като холивудска интерпретация на остарялата сентенция “Роди ме, мамо, с шанс, пък ме хвърли на боклук ”, само че в действителност огромен % от това, което през днешния ден съставлява бизнес империята на мъжа й се дължи на нея.

Няма такава, несъмнено, само че в този съответен случай тя включва талантлив работохолик и дисциплинирана умница. 

След като стартират да вървят съществено през 2004-а, Марк взема едно от най-сериозните и рискови решения в живота си, а точно да прекъсне следването си, с цел да стартира собствен личен бизнес, който стартира под името “Facebook. ” Две години по-късно уеб сайтът към този момент е станал толкоз известен, че корпорациите-мастити в тази сфера се напреварват да наддават за закупуването му от неговия основател. Yahoo излиза с едни гърди напред пред конкуренцията с оферта от един милиард $, само че Зъкърбърг по този начин и не се взема решение да се раздели с обичаното си бебче. В този извънредно под напрежение интервал Присила е тази, която с самообладание и трезвомислие съумява да наклони везните към това съдбоносно решение. 

“Спомням си, споделя тя, че тогава непрекъснато спорехме oтносно договорката с Yahoo. Но аз съумях да го убедя, че не е време да продаваме и че е по-добре да се концентрираме върху нашите лични цели и хрумвания. ” 

Освен че ловко и по непоказен метод управлява бизнес делата на гаджето си, Присила с лекост постанова личните си строги правила и във връзка с интимните им взаимоотношения: най-малко една сантиментална среща седмично и 100 минути време насаме  – само че не в жилището му и в никой случай във Фейсбук. 

 Mark Zuckerberg in Prague 2013 (cropped)

Повечето знаем от персонален опит, че всичко, което сме претърпели през бурните студентски години – безобразните купони, сексът на пияна глава, сълзите, откакто някой ни е разрушил сърцето – са си останали там, в студентските години. А ние сме траяли напред – към други срещи, завоевания и разочарования. За тази двойка обаче нещата стоят по радикално друг метод. 

Девет години след началото на връзката си, през май 2012 година Марк и Присила най-сетне вземат решение да скрепят съюза си с венчални халки, публични одежди, пред родственици и другари – както си му е редът. Само дето поканените на сватбеното празненство в действителност въобще и не подозират, че ще участват на такова, тъй като в поканите се споделя, че събирането е във връзка дипломирането на Присила от медицинския факултет. Гостите няма по какъв начин да се усъмнят, че става дума за освен това от това, тъй като мястото е напълно скромно – задният двор на дома на Зъкърбърг в Пало Алто. Когато обаче идват в уречения ден и час, с изненада откриват, че Марк не е облечен с някой от обичаните си анораци, а с формален мрачен смокинг и вратовръзка. А при появяването на Прицила,  пременена цялата в бяло и с покривало на главата, обстановката се обяснява изцяло.

Сватбата съответствува и с друго знаменателно събитие – на идващия ден Фейсбук публично излиза на стоковия пазар.

Четири години и една щерка по-късно Зъкърбърг и Чан са на корицата на списание “Time ” като двама от стоте най-влиятелни хора в света. По това време Присила, която по всякакъв начин се е опитвала до този миг да заобикаля светлината на прожекторите, разпределя времето си сред работата в педиатричната клиника и учредената от нея просветителна организация с нестопанска цел “The Primary School ” и майчинските грижи към бебето Максима.

Семейство Зъкърбърг-Чан постоянно са се опитвали да водят елементарен и логичен живот – и не от двуличие, а тъй като так им харесва. По време на медения им месец в Италия да вземем за пример папараци ги снимат по какъв начин хапват в Макдоналдс. Когато обаче фотосите с “унизителното ” меню от бъргъри и картофки се появяват в таблоидите, реакцията на обществеността е противоположната на предстоящата – всички се кефят на това с какъв вкус младите милионери се любуват на непретенциозния си, нискобюджетен обяд.

През годините Присила Чан се прочува с неконвенционалните си и извънредно великодушни филантропски жестове в областта на образованието, опазването на здравето и науката. Именно от нея Зъкърбърг се възпламенява по благотворителността и популярност богу, кръстят се десетките бенефициенти – лечебни заведения, Неправителствени организации организации и учебни заведения, облагодетелствали се през годините от даренията му, възлизащи на милиони долари. 

За да ознаменуват появяването на бял свят на първото си дете, Максима, през 2015 година, съпрузите вземат решение да дарят 99% от дяловете си във Фейсбук, или към 45 милиарда $, за разнообразни благотворителни цели – всичките в името на равенството и любовта. Мда, не е пресилено да се каже, че тази двойка се показва шампионски в дисциплината тичане с чекове, оставяйки всички други богати филантропи да им дишат прахта. 

Междувременно фамилията продължава да се разраства. Втората си щерка Марк и Присила кръщават на месеца, през който е родена – Август. А единствено преди няколко месеца, на 24 март 2023-а, фамилията се снабдява и трета щерка – Аурелия. 

Това, несъмнено, надалеч не е краят на фамилната история на фамилията на Марк, Присила, трите им дъщери и кучето, унгарското пули Бийст (Звяр) – това с двата милиона почитатели. Защото, нали помните, предстоят титанични борби както в интернет пространството, по този начин и (може би) на действителната гладиаторска сцена сред “добрия воин ” Зъкърбърг и “злодея ” Илон Мъск.  Не че желая да се изявявам като пророчица, обаче, имайки поради обстоятелството, че от предходната година създателят на Фейсбук съществено се занимава с ММА и жиу-жицу, някак съм склонна да заложа на него. Що се отнася за   другата борба, тази на пенисите, няма по какъв начин да предвидя крайния победител единствено по предусещане. Май в действителност ще би трябвало да питаме Присила…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР