Животът е по-силен от всяко но“, ако“, когато“ и каквито

...
Животът е по-силен от всяко но“, ако“, когато“ и каквито
Коментари Харесай

„Животът е по-силен“ – история за доброто и за децата бойци

Животът е по-силен от всяко „ само че “, „ в случай че “, „ когато “ и каквито и да било други условия. Символ на този живот постоянно е изкуството, а в тази ситуация – една съответна апаратура.



Зографът Диан Костов работи върху план, в който изображението на отличената му икона „ Св. Богородица – Закрилница “ ще се извиси на интернационалния път София – Видин в няколкометров вид, отпечатан върху бетонни силози. Към него ще бъдат добавени фотоси на деца, родени през двете комплицирани години на пандемия, с цел да потвърдят силата и триумфа на живота.

„ Това беше нашата концепция – просто да се заприказва за нещо положително и в тази страна. Не единствено по какъв начин корабът, който е като знак на страната ни, потъва един месец и чакаме някой да го избави “, изясни в „ Какво се случва “ художникът на инсталацията.

„ Животът е по-силен “, както в действителност е и името ѝ, събира в обща мозайка съкровени мигове на благополучие, свързани с идването на най-малките на този свят. Събира и доста истории на деца бойци. Тези парченца страсти основават висшия момент на прослава към живота. Цялата апаратура ще бъде като знак и на закрилата на Божията майка.



Екипът, работещ по нея, включва психолози, фотографи, инженери и още значително експерти, близо двайсет индивида, които желаят да трансфорат инсталацията в действителност към Коледа.

„ Според мен няма по уместно време. Коледа, Рождество Христово – това е времето, когато Божият наследник се ражда и стартира новото начало. А и алегорично ние можем да го свържем с това, че животът е по-силен и макар всичките тествания и компликации, ще откри метод “, показа още Диан Костов.

Според него актуалният иконописец не би трябвало да бъде майстор, който основава копия, а създател, който се стреми да развива това изкуство. Защото то може да бъде извор единствено на положително, както занапред ще покаже огромният план на зографа.

За смисъла и силата на живота, за признака на тази и всяка друга икона, а и за вярата, която дава инсталацията, Диан Костов споделя в звуковия файл.

Всеки, който желае да изпрати фотография на своето дете и да стане съавтор на плана, към момента може да го направи на имейл [email protected].

Снимки – БНР и персонален списък на художника
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР