„Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за

...
„Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за
Коментари Харесай

Българин е изобретател на 2020-а в САЩ

„ Животът е прекрасен, в случай че не си удовлетворен, направи нещо, с цел да го промениш “, това сподели българинът Борислав Чакъров, определен за Изобретател на 2020 година на Съединени американски щати, съобщи БНР.

240 $, толкоз имал в джоба си той, когато отпътувал за страната на огромните фантазии – Съединени американски щати.

Борислав Чакъров е сондажен инженер, който от близо 30 години живее в Съединени американски щати. Работил е с хора от разнообразни националности. В дома си в Хюстън има голям брой български икони и постоянно се завръща в родината. Родом е от великотърновското село Караисен, в Долни Дъбник приключва Техникума по сондиране и нефтодобив, а след това и Минно-геоложкия университет, като работи за сондажните предприятия у нас.

След 90-а година отпътува по света, виждайки, че у нас няма да има смяна. Започва работа в Луизиана като нефтен сондажен инженер. След това проектира и усъвършенства технологията в тази посока. Работи и в Изследователски център.

Една от технологиите, за които кандидатства за Награда, е инструмент, който пести време и мери при сондиране, с цел да се вършат навреме корекции, с цел да няма неточности в замерването на наклона и сондажът да е в точния слой, в който е нефтът.

Но получава премията за друга технология. „ Имаме инструмент, който прави замерване на съпротивлението на дълбочина 4-5 метра от сондажа. Имат го всички огромни компании, разликата е, че ние изобретихме сондажен лост, който прави ориентирано замерване - това сме го патентовали. И за тази технология нашата компания получи премията от губернатора на щата Тексас и кметът на Хюстън назначи „ Ден на изобретателя за 2020 година “. Хюстън е столицата на нефтения бизнес “, описа изобретателят пред БНР.

Борислав Чакъров има доста авторски свидетелства в България, а в този момент има 29 американски патента, групирани в пет технологии, по които е работил.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР